Szicília, a Földközi-tenger varázslatos szigete

Szicília nevének említésekor nemcsak a gyönyörű természeti értékek és történelmi emlékek jutnak eszünkbe, hanem a maffiával kapcsolatos rémtörténetek is. A Földközi-tenger hatalmas szigetére bátran utazhatunk, a turisták teljes biztonságban vannak és biztos nem fognak csalódni. Szicília látnivalói kihagyhatatlanok!

Taormina - Szicília

Szicília látnivalói

Szicília (olaszul és szicíliaiul egyaránt Sicilia IPA /siˈʧiːlja/), a Földközi-tenger legnagyobb és Európa hetedik legnagyobb szigete, egyben Olaszország legnagyobb területű régiója. Területe 25 700 km², lakosainak száma mintegy 5 millió.

Eredetileg a 19. században a maffia (olaszul mafia) a Palermo környéki hatalmas narancs- és citromültetvények megvédésére alakult ki. Később a szervezet terjeszkedni kezdett a földtulajdonosok és a szicíliai politikusok körében. A kormánnyal szoros kapcsolatokat ápolva (feltételezhető, hogy számos politikus is tagja, vagy támogatója volt) igencsak megerősödött. A maffia feketegazdaságként működik, céljuk a sok pénzbevétellel járó piacok és tevékenységek feletti uralom megszerzése, majd a pénzek legalizálása pénzmosással.

A olasz csizma alatt elhelyezkedő sziget Budapestről közvetlen repülőjárattal is megközelíthető, izgalmas kirándulási lehetőség kínálkozik Európa működő vulkánjára az Etnára, valamint hajóval a szomszédos, kénben gazdag Lipari-, és Vulcano-szigetekre.

Szicília UNESCO világörökségi helyszínei

Olaszország 50 viágörökségi helyszínéből 7 Szicíliához tartozik.

  • a Val di Noto barokk városai,
  • Agrigento régészeti emlékei,
  • Piazza Armerina: La Villa del casale (római villa),
  • Aeoli-szigetcsoport (Panarea, Stromboli, Vulcano, Alicudi, Filicudi, Lipari és Salina)
  • Siracusa és Pantalica nekropolisza,
  • Etna
  • Sortino, sziklatemető.

Szicília

Szicília

Szicília

A Mondello tengerpart homokos strandjai csupán néhány kilométerre a fővárostól, Palemrótól a hegyek között fekszenek.

Pantelleria kénes gőzbarlangjai a csodálatos látvány mellett a természetes szauna élményével csalogatnak. A sziklák repedéseiből 100 Celsius-fokos vízgőz tör fel, amely kitűnően enyhíti a reumatikus panaszokat.

Szicília

Taormina, a teraszszerű domboldalra épült település fő turisztikai látványossága a görög színház, amit Csontváry Kosztka Tivadar híres festményéről is ismerünk.

Szicília

A hegyek között található Savoca a filmrajongók zarándokhelye, hiszen itt forgatták a Keresztapa-trilógia olaszországi jeleneteit.

Szicília

Szicília

Szicília

Sokan az Etna, a mai napig működő vulkán miatt keresik fel a szigetet. A tűzhányó különlegessége, hogy a mai napig nem egyértelműek a működése körülményei, így a szakemberek is nehezen tudják megjósolni, hogy mikor várható kitörés. A National Geographic számításai szerint az Etna minden évben annyi lávát bocsát ki, amivel egy 108 emeletes felhőkarcolót is meg lehetne tölteni.

Nagyon köszönöm a fotókat Urbánné Répás Ágnesnek!

Szicília videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük