Hygge és a dánok boldogságának titka – videó

Évről évre halljuk, hogy a Dánia a világ egyik legboldogabb országa. De mégis mit tudnak, mit tesznek másképp a dánok, amivel övék a legboldogabb nemzet a világon? Hogy lehet, hogy a világon a legtöbb adót fizető dánok érzik a legboldogabbnak magukat? A titok nyitja a hygge (ejtsd: hüge), ami meghittséget, jóllétet jelent. A jelen önfeledt megéléséhez azonban kell egy biztos háttér, anyagi biztonság, aggódás és fejfájás nélküli hétköznapok. Életvitelük, életszemléletük, nyitottságuk, kölcsönös bizalomra épülő szemléletmódjuk irigylésre méltó. Van mit tanulni tőlük.

Koppenhága, Dánia fővárosa

A dánok, ahogy én láttam őket

Dániáról és a dánokról elég keveset hallunk a hírekben. Szépen, békességben eléldegélnek a maguk kis királyságában. Akárcsak a hollandok, a dánok is szeretik a királyi családot. II. Margit Dánia királynő 1972 óta uralkodik. Bár az uralkodás nem épp jó szó, mert annak nagyon sok negatív tartalma is van.

A dán monarchia európa legrégebbi királysága, amely a mai napig fennáll. Nem csoda, hogy Dánia tele van a királyi családhoz köthető történelmi épületekkel és gyönyörű királyi kastélyokkal. A téli rezidencia, az Amalienborg-palota a főváros, Koppenhága központjában fekszik, szemben a szigetre épült különleges operaházzal. Itt született a jelenlegi királynő, az immár 50 éve uralkodó II. Margit is.

Lassan harminc éve lesz, hogy először jártam Dániában. Üzleti úton voltunk, így csak a megbeszélések után, esténként volt alkalmunk ismerkedni az országgal, a városokkal. Számomra akkor az nagyon meglepő volt, hogy az ablakokon nincs függöny. Később aztán ezt több észak-európai országban is megtapasztaltam. A függény hiányának üzenete is van, elismered, hogy egyenlő vagy a szomszédoddal és nincs takargatni valód. 

A dán emberek mentalitásáról a munka során, napközben is nagyon sok mindent megtudtam. Az iroda a város szélén volt egy nagy parkban, ahol sok-sok cégnek volt székhelye. A kollégák többsége kerékpárral jött dolgozni, na nem azért, mintha nem engedhették volna meg maguknak, hogy autóval járjanak.

Összeszedettségük, lényegre koncentáló magatartásuk, nyitottságok a megbeszéléseken is kiütközött.

Meglepő volt számomra, hogy ebédre szenvicset ettünk. Pontosabban Smørrebrødot, ahogy ők hívják, vastagon megpakolva mindenféle finomsággal, zöldségekkel. Aztán megtudtam, hogy nálunk a főétkezés a vacsora, amit a családokkal, barátokkal töltenek.

Dánok életszemlélete

Aztán pár év múlva még több alkalmam volt megismerni a dánok életszemléletét. Már itt Budapesten évekig dolgoztunk egy projektben pár kollégával. Munkabírásuk, gondolkodás módjuk, mérhetetlen bizalmuk és lazaságuk lenyűgöző volt. Azt sosem értették, mi miért aggódunk olyan sokat, miért látunk mindent sokkal negatívabban. Szép évek voltak.

Azóta újabb két alkalommal voltam Koppenhágában. Igaz csak pár órát töltöttem városnézéssel, de az jó időre feltöltött. Unott, szomorú arcoknak nyoma sincs. Legutóbbi meglepő tapasztalásom az volt, hogy vécében is mosolyogva, kedvesen fogadtja a vendégeket a wc-s néni, akarom mondani húsz év körüli fital hölgy.

Mindig szeretettel gondolok vissza Dániára és a dánokra. Szeretném, ha minden magyar ember úgy gondolkodhatna, olyan biztonságban, gondtalanul élhetne, mint ők.

Skagen

Dánia, az egyik legboldogabb ország

Dánia (dánul: Danmark), vagy hivatalos nevén a Dán Királyság (dánul: Kongeriget Danmark) a legdélibb skandináv ország Észak-Európában. A Jylland félszigeten, valamint több mint 400 kisebb-nagyobb szigeten – melyek közülük csak 76 lakott- fekszik az Északi- és a Balti-tengeren.

A Dán Királyság része az Atlanti-óceánon található két autonóm terület, Grönland és a Feröer-szigetek.

Dánia területe 43 094 négyzetkilométer, és valamivel több mint 5,5 millió ember él itt. Dánia a világ egyik legrégebbi királyságaként, 1849. június 5-e óta számít alkotmányos monarchiának és parlamentáris demokráciának. Jelenlegi uralkodója és államfője II. Margit királynő.

Dánia fővárosa és legfontosabb kereskedelmi központja Koppenhága. Itt található a királyi család otthona, az Amalienborg is. További nagyobb települések: Aarhus, Odense, Aalborg és Esbjerg.

1973 óta tagja az Európai Uniónak és a schengeni övezetnek, valamint a NATO, az Északi Tanácsnak, az OECD, az EBESZ és az ENSZ tagja is. Az euróövezetnek nem tagja, fizető eszköze a dán korona.

Dániában a legmagasabbak az adókulcsok, de itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó jövedelem a világon. A dánok törvénytisztelő állampolgárok. Egy 2008-as felmérés alapján Új-Zéland mellett itt a legkisebb a korrupció a világon.

Mi a hygge (hüge)?

A dánok boldogságának a titkát sokan a hygge-ben látják, ami a dán életfilozófia nagyon fontos eleme.A hygge (hüge) norvég eredetű szó, alapvető jelentése jóllét, meghittség, otthonosság. Egy kellemes este barátokkal, egy jó étkezés, elégedettség, boldogság.

Találkoztam már olyannal is, hogy a hygge szót kényelmességnek fordították. A kényelmesség azonban nem jellemző a dánokra. Sokkal inkább az, hogy mindent a maga idejében tesznek és mindennek megadják a módját. A munkában koncentrálnak, utána pedig a megérdemelt pihenést töltik. Mindig benne vannak a pillanatban.

Hygge, a dánok boldogságának titka – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük