Hundertwasser nyomában Bécsben

Az osztrák organikus építészet atyja, Friedensreich Hundertwasser Bécsben egyetlen épületet sem tervezett, csak – mint művész – újradizájnolta őket, ennek ellenére neve szinte összefonódott az osztrák fővároséval. Nézzük fotókon és videón is, milyen épületekkel gazdagította az osztrák fővárost!

Hundertwasser-ház Bécsben

Talán meglepő, de Bécsben csupán négy épített emléke van az organikus építészet kiválóságának, Friedensreich Hundertwassernek. A legtöbbet fotózott és legismertebb az önkormányzati tulajdonú lakóház, a Hundertwasser-ház. A 3. kerület, Kegelgasse 36-38. alatti Hundertwasser-házat Josef Krawina és Peter Pelikan tervezte.

Hundertwasser-ház Bécsben

A külvárosi környezet régi építésű házaiból már messziről kivillan a színes Hundertwasser-ház.

Hundertwasser már a tervezésnél is munkálkodott, de csupán a külső dizájnért volt felelős. Az 1985-re felépült ház az egyetlen olyan épület Bécsben, melynek már tervezésében aktívan részt vett.

A mester egyik jelmondata – az „Az egyenes Isten nélkül való” – jól tetten érhető az épület külső homlokzatán is.

Hundertwasser-ház Bécsben

A 250 fával és bokorral díszített ház lakóépületként funkcionál, ezért nem látogatható, csak kívülről lehet megszemlélni. Az épülethez tartozik egy első emeleti teraszos kávézó-cukrászda.

A Hundertwasser-ház egy saroképület, érdemes a másik oldalát is megszemlélni.

Hundertwasser-ház Bécsben

Az épülettel szemben áll a Hundertwasser Village, ahol étterem és ajándékbolt is található.

Hundertwasser-ház Bécsben

De az egész Hundertwasser-ház alatt és az utcában több üzletet is találunk, ahol a különös művészre emlékeztető ajándéktárgyakat vásárolhatunk. Van, ahol még a mellékhelyiséget is „Hundertwasser stílusában” dekorálták.

Kunst Haus WienHundertwasser Múzeum szintén a 3. kerületben, az Untere Weissgerberstrasse 13-ben található, pár száz méterre a Hundertwasser-háztól. Az 1892-ben épített bútorgyári épületet Hunderwasser vásárolta meg, 1989 és 1991-között alakította át. Az állandó kiállítás bemutatja hundertwasseri életművet, de a felső szinten időszaki kiállításokat is tartanak.

Szintén a Hundertwasser nevéhez köthető a múzeum előtti hajóállomás bejárata és MS Vindobona nevű sétahajó.

Hudertwasser legkülönlegesebb bécsi építménye azonban a távfűtő művek szemétégetője.

Hundertwasser nyomában Bécsben – videó

Még több Hundertwasser

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük