Gönci Huszita-ház, ahol a gönci hordó is látható

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gönc egyik látnivalója a Huszita-ház. A műemlék épületben látható a híres 136,6 literes gönci hordó, ami egykor Európa-szerte elismert űrmérték volt és nem mellesleg a bor tárolásában és a tokaji aszú puttony számának meghatározásában is fontos szerepett játszott. Olvass tovább és ismerd meg a Gönci Huszita-ház történetét!

Gönci Huszita-ház

At építészetileg egyedülálló Huszita-ház a 1600-as évekből való. At erődszerűen épített háznak nincs köze a huszitákhoz, azok 200 évvel korábban jártak erre.

Kiss P.Dórától kaptunk fotókat és leírást a műemlék épületről.

„Göncön a Huszita-házat, vagy cseh-házat a helyi hiedelem szerint eredetileg husziták építették és lakták. Bár ezt máig sem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.
Ma tájház a műemlék épület.
A középkorban az észak–déli kereskedelmi és hadi főút mellett épült, éspedig kőből, amelyet mészkőhabarcsba helyezve raktak ki. A lakószintet megemelték, és szűk ablaknyílásokat alakítottak ki, valamint pincét, ahhoz kapcsoltan pedig a telek vége felé induló és a szomszédos pincékbe ágazó járatokat vájtak ki. Az erődített jellegre és a menekülési útvonalként is szolgáló járatrendszerre a környékre jellemző gyakori csatározások miatt volt szükség.

Gönci huszita ház
1978-ban felújították az épületet, az egykori lakóházban a 19. század második felének állapotait tükröző paraszt-polgári lakásbelsőt alakítottak ki, amely a Tokaj-Hegyaljáról a Felvidékre és Lengyelországba irányuló borkereskedelemből élők viszonylagosan jómódú életkörülményeit mutatja be. Ehhez kapcsoltan a tárlat bepillantást enged a helyi kézművesek mindennapjaiba is.
A kiállítás a pincerendszerben is folytatódik, itt van a környék legnépszerűbb termékéből, a mértékegységgé vált 136,6 literes gönci hordóból is kiállítva néhány. Azt, hogy hány puttonyos az aszúbor, máig is úgy számolják, hogy hány puttony aszútésztát adnak egy gönci hordónyi (azaz 136,6 liter) musthoz.”

Nagyon köszönjük a fotókat és a tájékoztatót Kiss P. Dórának!

Gönc kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az ország egyik legészakibb városi rangú települése. Jelentőségét az adja, hogy itt volt esperes és itt fordított Károlyi Gáspár, az első magyar biblia fordítója. A gönci hordó, mint mértékegység a településről kapta a nevét. Nézzük, melyek Gönc látnivalói.

Gönc látnivalói, ahol az első magyar nyelvű biblia született

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük