Gönc látnivalói, ahol az első magyar nyelvű biblia született

Gönc kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az ország egyik legészakibb városi rangú települése. Jelentőségét az adja, hogy itt volt esperes és itt fordított Károlyi Gáspár, az első magyar biblia fordítója. A gönci hordó, mint mértékegység a településről kapta a nevét. Nézzük, melyek Gönc látnivalói.

Gönc

Tárnok Ágnestől kaptunk fotókat néhány mondattal. “Gönc. Itt volt református lelkész, majd esperes Károli Gáspár az első magyar nyelvű Biblia fordítója. A szomszédos Vizsolyban nyomtatták, Szenczi Molnár Albert is segített neki. Többször voltunk, egyik legemlékezetesebb, amikor Vizsolyban Daruka úr, eljátszatta , hogyan nyomtatták a Bibliát. Szerintem a résztvevők biztos megjegyezték.”

Gönc város rövid története

A 12. század közepén érkeztek Göncre és még  kilenc Hernád-völgyi faluba a német (bajor, frank) nemzetiségű alapítók. A város nevét egy 1219-es oklevél említette először Bücij (Guncy) néven.

Kun László uralkodása alatt, az 1280-as években az Aba nemzetség birtokába került, akik a Gönctől délkeletre emelkedő hegyen felépítették Gönc várát. Ma már csak a vár romjait találhatjuk meg, amit az Aba-nemzetségbeli Amadéról még ma is Amadé-várnak neveznek. Aba Amadé itt rendezte be udvartartását és innen kormányozta az uralma alá tartozó vármegyéket.

Vencel király uralkodása alatt az ifjú Károly Róbert király is megfordult Amadé nádornál, a várban.

1311-ben Amadé nádor halála után fiai a király ellen fordultak, de 1312-ben a rozgonyi csatában vereséget szenvedtek. Ezután a várat Károly Róbert király Drugeth Fülöppel megostromoltatta. Az elfoglalt várat a király a várossal együtt a Drugeth családnak adományozta.

Göncön már ebben az időben is jelentős volt a szőlőtermelés. Az 1327-ből fennmaradt oklevelek szerint pénteki napokon hetivásárt is tartottak.

A huszita mozgalom idején a husziták kezére került. A főként németek lakta település a török hódoltság alatt újra magyar többségűvé vált.

Károlyi-biblia (Károli-biblia)

1570 és 1647 között Gönc Abaúj vármegye székhelye volt. Itt volt református esperes Károlyi Gáspár, aki 1586-ban kezdte meg a Biblia magyarra fordítását. Három év alatt készült el a fordítás. A nyelvezet vizsgálata arra utal, hogy legalább három segítőtársa volt a magyarításban. Az Újtestamentum nyelvileg egységesnek látszik, ebből valószínűsíthető, hogy ezt a részt teljes egészében Károli fordította.

A Szentírás nyomtatását 1589. február 18-án kezdték meg a lengyel származású Mantskovits Bálint vezetésével a közeli Vizsolyban. A betűket Németalföldről, a papírt pedig Lengyelországból szerezték be. A nyomtatás elkezdésekor még nem készült el a teljes fordítás, ezért Károlyi kéziratait az akkori gönci diákok – köztük Szenczi Molnár Albert – laponként, gyalogszerrel hordták át Vizsolyba.

A Károlyi-biblia (protestáns gyakorlatban: Károli-biblia), amit szokás vizsolyi bibliaként is említeni, a legrégibb fennmaradt (és ma is használt) teljes, magyar nyelvre lefordított Biblia. 2015 januárjában a vizsolyi biblia bekerült a hungarikumok közé.

1687-ben egy időre Göncön telepedett meg a Sárospatakról elűzött református főiskola is.

A város rendkívül fontos szerepet töltött be a tokaj-hegyaljai borok kereskedelemében, a 136,6 literes ún. gönci hordó mértékegységgé vált.

A trianoni békeszerződés után az ország szélére került és ezzel elveszítette kereskedelmi jelentőségét.

2001-ben kapott városi rangot.

Gönc látnivalói

Amadé vár

Az Amadé várrom Gönc külterületén, a Nagy-Amadé hegy sasbérce nyugati oldalán áll, 650 méterrel a tengerszint felett. Gönc városától a piros kereszt turistajelzésen (8 km) közelíthető meg.

Huszita ház

A környéken több településen is találunk hasonló házat. A mészhabarcsba rakott kőfalazat, megemelt lakószint, szűk ablaknyílások, erős nyílászárók, a ház alatti pincéből a telek vége felé induló, illetve a szomszédos pincékbe ágazó föld alatti járatok jellemzik. Az első szoba neve elsőház, vagy tiszta-szoba, a hátsó szoba neve hátsó-ház, közöttük van a pitvar, vagy konyha.

A 17.-18. századi épületet 1832-ben újjították fel. A berendezés a 19. század végi mezővárosi, parasztpolgári életmód tárgyi emlékeit mutatja be. A pincében látható gótikus ablaktöredékek a közeli pálos kolostorból származnak. Itt látható a híres “gönci hordó” is.

Gönci huszita ház

Károlyi Gáspár Múzeum

A múzeum Károlyi Gáspár munkásságának és az első magyar nyelvű biblia létrejöttének állít emléket. A templomkertben Károlyi Gáspár szobrát láthatjuk.

Gönc - Károli Gáspár szobra

Nagyon köszönöm a fotókat Tárnok Ágnesnek és Kiss P Dórának!

Gönc látnivalói: A vizsolyi biblia – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük