Cannes, a gyönyörű és hangulatos fesztiválváros

A Francia Riviérán található Cannes a 19. század elején még szegény, földművelésből és halászatból élő kis falu volt, ma az egyik filmes főváros. Minden évben itt rendezik a filmvilág egyik legnagyobb seregszemléjét a Cannes-i Filmfesztivált, amikor az egész világ a vörös szőnyegen bevonuló hírességekre figyel. A 70.000 lakosú város legfőbb bevétele a turizmusból származik, a fesztivál idején a lakosok száma közel a háromszorosára nő.  

Cannes

Cannes, a fesztiválváros létrejötte

Franciaország egyik legismertebb városa, a Francia Riviérán Nizza és Monaco között elhelyezkedő Cannes már a középkorban is lakott volt. Lakói földművelésből és halászatból éltek. Az első villát a 19. század első harmadában emelték.

Cannes felemelkedése úgy történt, mint a mesében. 1834-ben Lord Henry Brougham and Vaux, Anglia főkancellárja el akarta vinni a lányát egy olaszországi utazásra, de Piemont királya egy kolerajárvány miatt lezárta a francia határt, ezért Lord Broughamék kénytelenek voltak megszállni egy cannes-i fogadóban. A hely annyira elbűvölte, hogy építtetett egy villát, amit lányáról, Eleonore-ról nevezett el. Ennentől kezdve angol és francia előkelőségek sorra építtettek Cannes-ban villákat és kastélyokat, és a település felkapott üdülőhellyé vált.

Az első kikötőt 1838-ban építették a part menti ösvény kiszélesítésével, melyet „a kis kereszt útjának” (chemin de la petite croix) neveztek el, később kapta a ma is használatos Croisette sétány nevet.

1919-ben itt alapították a Vöröskereszt Szervezetek Ligáját, a mai Vöröskereszt és Vörös Félhold Szervezetek Nemzetközi Szövetségének jogelődjét.

Cannes látképe

Cannes-i Filmfesztivál

Nagy fordulópont volt a város életében 1939, amikor a francia kormány „napsütött volta és elbűvölő környezete” miatt Cannes-t választotta a nemzetközi filmfesztivál megrendezésére. Helyszínül a befejezés előtt álló Casino 1200 főt befogadó nagytermét jelölték ki.

Cannes

A második világháború miatt csak 1946-ban rendezték az első fesztivált. Pénzügyi nehézségek miatt 1948-ban és 1950-ben is elmaradt a fesztivál, de azóta minden évben megrendezik. Eleinte szeptemberben, majd 1951-től májusban rendezik a 11 napos versengést az Arany Pálmáért.

A filmvetítések legfőbb helyszínét a Croisette sétányon fekvő Fesztivál- és Kongresszusi Palotát (Palais des Festivals et des Congrès Palo) 1979-ben építették újjá. Összesen 44.000 m² kiállítóterülettel és 15 előadóteremmel rendelkezik. Évente több, mint 50 nemzetközi szakmai eseményt rendeznek itt.

Cannes

A sétányon a díjnyertes hírességek kézlenyomatát is megtaláljuk.

Cannes

A Chemin des Étoiles sugárúton rendezők, színészek és más híres filmsztárok hagyják itt kézjegyüket és aláírásukat az utókor számára, a Los Angeles-i Hollywood Boulevard ötletéhez hasonlóan.

Cannes

A látványosságuk közül érdemes megemlíteni az óváros szűk sikotorait, a városfalat, a Musée de la Castre múzeumot, az őrtornyot és az óváros templomát. A Vieux Port kikötő a csodás yachtjaival és a Croisette végén lévő partszakasz is kellemes kikapcsolódást ígér. A városban három kaszinó is üzemel.

Cannes
Cannes

A Suquet dombon húzódó kis utcák megőrizték a vásro ódn hangulatát és festői vendéglőit.

Cannes
Cannes
Cannes
Cannes

Természetes nem hagyhattam ki, hogy az erkélyeket, növényzetet is lefényképezzem.

Cannes
Cannes
Cannes

Cannes egy olyan hely, amit nemcsak a filmfesztivál ideje alatt érdemes meglátogatni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük