Cannes, a hangulatos fesztiválváros

A filmvilág egyik legnagyobb seregszemléjét a csupán 70.000 lakosú franciaországi tengerparti városban, Cannes-ban rendezik. A város legfőbb bevétele a turizmusból származik, a fesztivál idején a lakosok száma közel a háromszorosára nő.  

Cannes

Cannes, a fesztiválváros

A Francia Riviérán Nizza és Monaco között elhelyezkedő település már a középkorban is lakott volt. Lakói földművelésből és halászatból éltek. Az első villát a 19. század első harmadában emelték. Hamar népszerűbb lett az angol és francia előkelőségek körében és sorra építették pazar villákat.

Az első kikötőt 1838-ban építették a part menti ösvény kiszélesítésével, melyet „a kis kereszt útjának” (chemin de la petite croix) neveztek el, később kapta a ma is használatos Croisette sétány nevet.

Nagy fordulópont volt a város életében 1939, amikor a francia kormány „napsütött volta és elbűvölő környezete” miatt Cannes-t választotta a nemzetközi filmfesztivál megrendezésére. Helyszínül a befejezés előtt álló Casino 1200 főt befogadó nagytermét jelölték ki. A második világháború miatt csak 1946-ban rendezték az első fesztivált. Pénzügyi nehézségek miatt 1948-ban és 1950-ben is elmaradt a fesztivál, de azóta minden évben megrendezik. Eleinte szeptemberben, majd 1951-től májusban rendezik a 11 napos versengést az Arany Pálmáért.

A filmvetítések legfőbb helyszínét a Croisette sétányon fekvő Fesztivál- és Kongresszusi Palotát (Palais des Festivals et des Congrès Palo) 1979-ben építették újjá. Összesen 44.000 m² kiállítóterülettel és 15 előadóteremmel rendelkezik. Évente több, mint 50 nemzetközi szakmai eseményt rendeznek itt. A sétányon a díjnyertes hírességek kézlenyomatát is megtaláljuk.

A Chemin des Étoiles sugárúton rendezők, színészek és más híres filmsztárok hagyják itt kézjegyüket és aláírásukat az utókor számára, a Los Angeles-i Hollywood Boulevard ötletéhez hasonlóan.

Cannes

Cannes

Cannes

A látványosságuk közül érdemes megemlíteni az óváros szűk sikotorait, a városfalat, a Musée de la Castre múzeumot, az őrtornyot és az óváros templomát. A Vieux Port kikötő a csodás yachtjaival és a Croisette végén lévő partszakasz is kellemes kikapcsolódást ígér. A városban három kaszinó is üzemel.

Cannes

Cannes

Cannes

Cannes

Cannes

Cannes

Cannes

Természetes nem hagyhattam ki, hogy az erkélyeket, növényzetet is lefényképezzem.

Cannes

Cannes

Cannes

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük