Cannes, a hangulatos fesztiválváros

A filmvilág egyik legnagyobb seregszemléjét a csupán 70.000 lakosú franciaországi tengerparti városban, Cannes-ban rendezik. A város legfőbb bevétele a turizmusból származik, a fesztivál idején a lakosok száma közel a háromszorosára nő.  

Cannes

Cannes, a fesztiválváros

A Francia Riviérán Nizza és Monaco között elhelyezkedő település már a középkorban is lakott volt. Lakói földművelésből és halászatból éltek. Az első villát a 19. század első harmadában emelték. Hamar népszerűbb lett az angol és francia előkelőségek körében és sorra építették pazar villákat.

Az első kikötőt 1838-ban építették a part menti ösvény kiszélesítésével, melyet “a kis kereszt útjának” (chemin de la petite croix) neveztek el, később kapta a ma is használatos Croisette sétány nevet.

Nagy fordulópont volt a város életében 1939, amikor a francia kormány „napsütött volta és elbűvölő környezete” miatt Cannes-t választotta a nemzetközi filmfesztivál megrendezésére. Helyszínül a befejezés előtt álló Casino 1200 főt befogadó nagytermét jelölték ki. A második világháború miatt csak 1946-ban rendezték az első fesztivált. Pénzügyi nehézségek miatt 1948-ban és 1950-ben is elmaradt a fesztivál, de azóta minden évben megrendezik. Eleinte szeptemberben, majd 1951-től májusban rendezik a 11 napos versengést az Arany Pálmáért.

A filmvetítések legfőbb helyszínét a Croisette sétányon fekvő Fesztivál- és Kongresszusi Palotát (Palais des Festivals et des Congrès Palo) 1979-ben építették újjá. Összesen 44.000 m² kiállítóterülettel és 15 előadóteremmel rendelkezik. Évente több, mint 50 nemzetközi szakmai eseményt rendeznek itt. A sétányon a díjnyertes hírességek kézlenyomatát is megtaláljuk.

A Chemin des Étoiles sugárúton rendezők, színészek és más híres filmsztárok hagyják itt kézjegyüket és aláírásukat az utókor számára, a Los Angeles-i Hollywood Boulevard ötletéhez hasonlóan.

Cannes

Cannes

Cannes

A látványosságuk közül érdemes megemlíteni az óváros szűk sikotorait, a városfalat, a Musée de la Castre múzeumot, az őrtornyot és az óváros templomát. A Vieux Port kikötő a csodás yachtjaival és a Croisette végén lévő partszakasz is kellemes kikapcsolódást ígér. A városban három kaszinó is üzemel.

Cannes

Cannes

Cannes

Cannes

Cannes

Cannes

Cannes

Természetes nem hagyhattam ki, hogy az erkélyeket, növényzetet is lefényképezzem.

Cannes

Cannes

Cannes

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük