Zseniális animáció Szegedről a Trónok harca mintájára

Percek alatt meghódította az internetet és a világot a Szeged harca videó. Az animáció a 300 éves Szegedről szól, amit a Trónok harca stílusában készített el Mészáros Dániel. A nem mindennapi film soha nem látott nézőpontból és kifejező eszközökkel mutatja be Csongrád megye székhelyét.

Szeged arca - animáció Szegedről
Részlet a Szeged harca filmből

Szeged harca: Szeged felépülése a Trónok harca stílusában

A Trónok harca sorozat utolsó évada adta az ötletet a szegedi születésű, de jelenleg Londonban dolgozó fiatal embernek. A gyerekkori kötődésen túl jó apropó volt Szeged 300. születésnapja. Mészáros Dániel szabadidejében, reggelente és hétvégente készítette a filmet, amihez végül három hónap kellett.

7-8 olyan nevezetesség is szerepel a videóban, amiről bárki felismerheti Szegedet. De minden apró részletnek jelentősége van, velük együtt lesz teljes a város hangulata és légköre.

Szeged, hazánk harmadik legnépesebb városa a Dél-Alföldön Tisza és a Maros találkozásánál fekszik. A terület az újkőkor óta lakott. A várost először 1183-ban említik. Nagy Lajos király uralkodása idején a régió legjelentősebb városává fejlődött, 1498-ban szabad királyi városi rangot kapott. A török uralom után, 1715-ben kapta vissza ezt a rangját. 1719. május 21-én címert kapott, ma is május 21-én ünneplik a város napját. Innen a 300. születésnap. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc több jeles eseménye is kötődik a városhoz.

Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz, ahol az épületek nagy része elpusztult. A mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült. Ekkor alakultak ki a széles körutak is, amelyeket az újjáépítést anyagilag támogató, adományozó városokról neveztek el (pl. Róma, Berlin, Párizs, Brüsszel). Később a Szegedi Szabadtéri Játékok is nézőtéri szektorai is ezekről a városokról kapták nevüket.

Az 1920-as trianoni békeszerződés után több elcsatolt dél-magyarországi város szerepét is átvette, amivel jelentősége tovább nőtt. 1962-ben Csongrád megye székhelye lett. A szocializmus éveiben könnyű- és élelmiszeripari szerepét erősítették, ma is az ország egyik élelmiszeripari központja. Egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem az ország legjobb minősítésű egyeteme.

Szeged látnivalói és rendezvényei, élükön a Szegedi Szabadtéri Játékokkal több százezer látogatót vonzanak évente.

Szeged harca: animáció Szegedről a Trónok harca mintájára – videó

További olvasnivalók Szegedről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük