Százéves Cukrászda Gyulán: az ország második legrégebbi cukrászdája

Gyula kötelező látnivalói közé tartozik a Százéves Cukrászda (100 éves cukrászda) is. Amikor először jártam ott teljesen elbűvölt a miliő és a sütemények is. Az idén szintén beugrottam egy kávéra és ha már ott jártunk, pár sütit is megkóstoltunk. A hangulat épp olyan magával ragadó volt, de hát a többi…

Százéves Cukrászda

A gyulai Százéves Cukrászda lassan nevet válthat, mert 22 év múlva már kétszáz éves lesz. 1840 óta üzemel, és ezzel Magyarország második legrégebbi cukrászdája. Nem, nem a Gerbeaud, nem a Gundel, nem az Auguszt és nem is a Daubner a legrégebbi. A legrégebbi az 1927-ben a Budavárban nyitott Ruszwurm. Ennek még a bútorai is műemlékként vannak számon tartva, az alapítói között volt a Linzer sütemény megálmodója is.

Százéves Cukrászda története

Visszatérve Gyulára, az empír stílusú épületben a díszesen festett falak között, eredeti biedermeier bútorzaton ülve szürcsölhetjük el a kávénkat. Ahogy a boltozatok közepén feltárt falképek töredékei bizonyítják, a cukrászda mindig is közösségi hely volt. Az 1984-1986 közötti helyreállítás során igyekeztek a reformkori hangulatot visszaidézni, az egykori cukrászműhely helyén pedig cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel.

100 éves Cukrászda Gyulán

Százéves Cukrászda

Százéves Cukrászda Gyulán

Eredeti eszközökkel és gépekkel egy cukrásztörténeti múzeumrészt is kialakítottak.

Százéves Cukrászda múzeum

Az épületet az 1801. évi tűzvész után id. Czigler Antal tervezte, 1803-ban édességbolt nyílt a földszinten. 1840-ben Salis András alakította ki a cukrászdát. 1854-ben az épület és vele a cukrászda tulajdonosa az alapító cukrász rokona, Reinhardt József lett. Reinhardt 1887-ben hunyt el, utána rengeteg tulajdonosa volt, az 1990-as években az Áfész újíttatta fel.

100 éves Cukrászda

Százéves Cukrászda Gyulán

Százéves Cukrászda Gyulán

Mostani utazásom alkalmával megállapítottam, hogy a Százéves (100 éves ) Cukrászda sem a régi már. Nem igen tesz jót a cukrászdának, hogy hírneve miatt olyan sokan látogatják és szerintem a sok tulajdonos váltás sem. Mintha egy kicsit a sütemények és kiszolgálás rovására menne. Persze egész más például egy Auguszt cukrászda, amit évszázadok óta egy dinasztia tagja üzemeltetnek, nem is akármilyen elődökkel.


Tippek az utazáshoz: A fürdő és a várkörnyékén valamint a belvárosban hétvégén is kell parkoló díjat fizetni, a jegyvásárlást semmiképp ne mulasszuk el.

A várhoz vezető hídfőn található Kapusház információs iroda vasárnap is nyitva van. Hétfő kivételével 14:00 és 20:00 között kaphatunk tájékoztatást és információs anyagokat Gyuláról és környékéről, a gyulai és térségi program lehetőségekről.


További olvasnivaló Gyuláról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük