Adria-palota, a budapesti Szabadság tér ékessége

Imádom, amikor az olvasók olyan helyekre, épületekre hívják fel a figyelmemet, amik számomra ismeretlenek voltak. A budapesti Szabadság téren évente többször is megfordulok, az Adria-palota épületét is többször megcsodáltam már, de belülről még sosem láttam és a történetének sem olvastam utána. Csanádi József viszont minden elárul és megmutat.

Adria-palota

„A Szabadság tér zászlóshajója – Adria-palota

Nemrégiben – 2018. február 24-én a fenti címmel – az Adria-palota bejárásán vettünk részt a „Hosszúlépés” nevű társaság jóvoltából. Az ott készült fotókból mutatom be ezt az összeállítást. Három csomagba, három albumba rendeztem a képeket. Az elsőben az Adria-palota és az Adria-palota erkélyéről készült panorámakép látható, valamint ide kerültek az udvari, lépcsőházi képek is. A következő kettő a palotabelsőben készült képeket tartalmazza.
Alább olvashatók a palotáról a tudnivalók. Kicsit hosszú ugyan, de érdekes információkkal szolgál az épületről, a múltjáról és dicstelen jelenéről.

Jó szórakozást és nézelődést kívánok! Akit pedig érdekel ennek az épületnek a bejárása, annak mellékelem a linket, melyen tájékozódhat a sétáról, illetve megnézheti az új időpontokat, valamint jelentkezhet is az eseményre:
https://hosszulepes.org/hu/seta/a-szabadsag-ter-hajoja

Adria-palota

A Szabadság téren már csak egy kísértetkastély van. Egy házra nem sikerül költeni, pedig szegény látványosan megérdemelné, fekete falai, arc nélküli, töredezett szobrai, méltatlan állapota felújításért kiáltanak hosszú évek óta. Az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság székháza 1900-ban épült Meinig Artúr rajzai szerint, neobarokk stílusban.

Adria néven kettő cég virágzott a Monarchiában, a másik, a biztosító társaság székháza a Deák téren áll, most éppen Hotel Le Meridien néven. Némely források szerint ez, a Szabadság téri palota is az övéké volt, ami azonban tévedés, ezt a ház díszítése is elárulja: a sarki teraszok hajóorr formájúak, a főbejárat fölött a tulajdonos monogramját vasmacska tartja össze, és még számtalan, a hajózásra utaló jelkép díszíti a palotát.

A szomorú, fekete, pesti palota tervezője Meinig Artúr Szászországból került Pestre, neobarokk stílusával az arisztokrácia kedvelt építésze lett. Rövid élete alatt pesti és vidéki magyar kastélyok sorát tervezte meg, leghíresebbek a Stefánia Palota, anno Park Club a Stefánián és a Szabó Ervin könyvtárnak otthont adó Wenckheim palota a pesti Palota-negyedben, valamint a szintén Palota-negyedben álló, meseszép lépcsőházáról híres Csekonics-palota, illetve a tiszadobi Andrássy-kastély, amin Alpár Ignác mellett dolgozott.

Itt, a Szabadság tér szomszédságában áll a Rimamurányi-Salgótarjáni Vasmű Rt. palotája, ami szintén az ő munkája. Meinig mester magánélete szomorúan alakult: a magyar elmekórtan atyjának tartott Schwartzer Ferencnek unokáját, Schwartzer Angélát vette feleségül, aki azonban 19 évesen meghalt. A bánatos, munkamániás építész 51 évesen követte őt.

Az eltűnt magyar tengerhajózás zászlóshajójának reprezentatív palotája túlélt mindent: két világháborút, saját építtetője csődjét, fél évszázad kommunizmust, és – szokásos bónuszként – 25 év teljes elhanyagoltságot. Dacára illusztris szomszédjainak, értékes, különleges részleteinek, és nemes anyagainak, az épület a teljes pusztulás útján halad kitartóan, most már évtizedek óta.

Hangulatos belső terei, színmárvány főlépcsőháza, csodával határos módon megmaradt eredeti nyílászárói, metszett üvegablakai filmforgatások helyszínéül szolgálnak megbízható rendszerességgel. Ami mindenütt a világon, így jó eséllyel itt is biztos, busás bevételekhez juttatja rejtélyes, és a képek tanúsága szerint tökéletesen igénytelen, így a házhoz minden tekintetben méltatlan jelenlegi tulajdonosát. Mint a képeken látszik, takarításra sem költ, a filmezés alatt a szemetet ordenáré módon elhelyezett, a kovácsoltvas kapukra akasztott, illetve a márványlépcső falaira ragasztott kék(!) nejlonzsákokkal gyűjtik.

A bérház bejáratán felújítás kezdődött, szép lett, majd abbamaradt….
A palota főhomlokzatával, kapujával és márvány lépcsőjével a Szabadság térre néz, a Zoltán utcáról nyílik a bérház gyönyörű, kovácsoltvas korlátú csigalépcsőjével. Mindez emlékeztet a Nádor utcai, hasonló elrendezésű székházra, amelynek hátsó traktusában lévő bérházban szintén az építtető vállalkozás igényes bérlakásai voltak.

A palota kincs, hozzátesz a Főváros eklektikus szépségéhez, bájához, olyan érték, amit megbecsülni érdemes, hanyagolni vétek, tékozolni bűn. Talán az erre hivatott hatóságok – ha léteznek – ezt még azelőtt a tisztelt tulajdonos tudomására hozzák, hogy a palota végképp összedől.

Adria-palota

A Szabadság tér látképe a palota erkélyéről

Adria-palota

Lássuk milyen az Adria-palota belső tere!

Adria-palota

Adria-palota

Adria-palota

Adria-palota

Nagyon köszönjük a fotókat és a beszámolót Csanádi Józsefnek!

Frissítés: Rossz hírem ban azoknak, akik eddig nem jutottak be a csodálatos palotába. Eyg 2019 márciusi bejelentés szerint az épületet megvásárolták és megkezdődik a felújítása. A renoválás után üzletek, irodák és lakások lesznek majd a Budapest egyik legelőkelőbb központi terén álló ingatlanban.

Nézd meg az Adria-palota belső tereit is!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük