El Djem római kori amfiteátruma Tunéziában

A tunéziai tengerparton fekvő El Djem városa büszkélkedhet a világ harmadik legnagyobb ókori amfiteátrumával. Az egykori Thysdrusban i. sz. 230-tól a római Colosseum mintájára építették fel a gazdaságilag virágzó város arénáját. A római amfiteátrum-építészet egyik legépebben megmaradt példája, állapota megközelíti a római Colosseumét. 1979 óta az UNESCO világörökség része.

El Dzem amfiteátruma a 3. legnagyobb a világon

El Djem római kori amfiteátruma Tunéziában

A Római Birodalom egykori területén szétszórva több mint 230 amfiteátrumot találtak. Többségük Európában épült, de a harmadik legnagyobbat Észak-Afrikában, Tunéziában találjuk. Csupán két olaszországi előző meg méreteiben, a római Colosseum és a capuai színház.

A mai El Djem történelmi elődje az ókori Thysdrus volt, amelyet valószínűleg a punok alapítottak. Virágzása idején, a 3. században lakosainak száma elérte a 30-40 ezer főt.

El Dzsem amfiteátrumát Kr. u. 230-as években a római Colosseum mintájára építették. Az elliptikus formájú épületkomplexumot nagyméretű kőtömbökből építették, valószínűleg négy emeletből állt. A politikai rivalizálás és pénzszűke miatt sosem készült el teljesen. 

Az arab megszállások idején ez volt a berber őslakosok utolsó mentsvára. Később időnként fellevárként használták, kétszer ágyútűz alá is került.

Hossza 149 méter, szélessége 124 méter, magassága 36 méter volt. A 65 méter hosszú küzdőtér alatt keresztirányú, boltíves folyosók voltak, melyekből 16 fülke nyílt a játékokhoz szükséges vadállatok elhelyezésére. Szintén itt tartózkodtak a rabok és galdiátorok a viadalok előtt.

Akát 60 000 ember együttes befogadására volt képes.

Nagyon köszönjük a szuper fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt − négy =