El Jem (El Djem) római kori amfiteátruma Tunéziában

A tunéziai tengerparton fekvő El DJem városa büszkélkedhet a világ harmadik legnagyobb ókori amfiteátrumával. Az El Jem amfiteátrum az egykori gazdaságilag virágzó Thysdrusban, i. sz. 230-tól a római Colosseum mintájára épült. A római amfiteátrum-építészet egyik legépebben megmaradt példája, állapota megközelíti a római Colosseumét. Az Afrikában egyedülálló aréna 1979 óta az UNESCO világörökség része.

El Dzem amfiteátruma a 3. legnagyobb a világon

 

El Jem (El Djem) római kori amfiteátruma története

A Római Birodalom egykori területén szétszórva több mint 230 amfiteátrumot találtak. Többségük Európában épült, de a harmadik legnagyobbat Észak-Afrikában, Tunéziában találjuk. Csupán két olaszországi előző meg méreteiben, a római Colosseum és a capuai színház. Az amfiteátrum kőtömbökből épült, sík terepen helyezkedik el, és rendkívül jól megőrzött. Egyedülálló Afrikában.

A mai El Jem történelmi elődje az ókori Thysdrus város volt, amelyet valószínűleg a punok alapítottak, i.e 46-ban. Az i. sz. I évezredben a város Afrika Proconsularis római tartományához tartozott, Tunézia központja volt.

A rómaiak fejlett vízvezeték-rendszerének köszönhetően az eredtileg sivár, terméketlen terükleten virágzó mezőgazdaságot hoztak létre. Virágzása idején, a 3. században lakosainak száma elérte a 30-40 ezer főt.

A hatalmat és a gazdagságot a külvilágnak is meg akarták mutatni, így nemcsak gyönöyrű mozaikokkal díszített fényűző villákat, hanem cirkuszt, fürdőket és hatalmas amfiteátrumot is építettek.

El Jem amfiteátruma Kr. u. 230-as években a római Colosseum mintájára épült. Az elliptikus formájú épületkomplexumot nagyméretű kőtömbökből emelték, valószínűleg négy emeletből állt. A politikai rivalizálás és pénzszűke miatt sosem készült el teljesen. 

Az arab megszállások idején ez volt a berber őslakosok utolsó mentsvára. A 7. században Damina Kahina, az arabok eleln harcoló berberek vezetője erőddé alakítta át. Később időnként fellevárként használták, kétszer ágyútűz alá is került.

1695-ben Mohamed bég részben ez épületet. Ezután a kövek egy részét elszállították és a Kairouanban épülő Nagy Mecset munkálataihoz használták fel.

Feltételezések szerint az amfiteátrumot salétromgyárként használták a 18. század végén. A 19. század második felében az építmény köveit üzletek, lakások, gabonatárolók építésére használták.

El Jem (El Djem) amfiteátrumának jelentősége

Az El Jem amfiteátrum a harmadik amfiteátrum, amely ugyanott épült. A hiedelem szerint a helyi Gordian prokonzul építtette, aki III. Gordianus néven lett császár.

A középkorban erődként szolgált, a lakosság itt keresett menedéket a vandálok 430-as és az arabok 647-es támadásai idején. 1695-ben, a tuniszi forradalmak idején Mohamed Bey El Mouradi nyílást nyitott az egyik falon. hogy megállítsa testvére, Ali Bej al-Muradi követőinek ellenállását, akik összegyűltek az amfiteátrumban.

Hossza 149 méter, szélessége 124 méter, magassága 36 méter volt. A 65 méter hosszú küzdőtér alatt keresztirányú, boltíves folyosók voltak, melyekből 16 fülke nyílt a játékokhoz szükséges vadállatok elhelyezésére. Szintén itt tartózkodtak a rabok és galdiátorok a viadalok előtt.

A homlokzatán 3 szinten árkádok figyelhetőek meg korinthoszi, vagy kevert stílusban. A színpad falai, az aréna és a földalatti részek szinte érintetlenül maradtak fenn.

Főként gladiátor játékok és szekérversenyek bemutatóhelyeként funkcionált. A három emeletes amfiteátrum akár 35 000 ember együttes befogadására volt képes.

Kiváló akusztikáját az évente megrendezett El Jem-i Szimfonikus Zenei Fesztivál során élvezhetjük.

Filmforgatások az El Jem amfiteátrumban

A szépen fennmaradt amfiteátrum igen kedvelt helyszín a filmesek körében is. Olyan filmekben láthattuk, mint a Monty Python Brian élete és a Long Way Down című televíziós sorozat.

Az amerikai Nike sportruházati vállalat 1996-ban ezt a helyet használta a „Good vs Evil” című televíziós reklám forgatására, amely egy gladiátor stílusú focimeccset ábrázol egy római amfiteátrumban . A világ minden tájáról érkezett labdarúgók, köztük Eric Cantona, Ronaldo, Paolo Maldini, Luís Figo, Patrick Kluivert és Jorge Campos, hogy megvédjék a „szép játékot ” egy sportszerűtlen démoni harcosok csapata ellen.

A The Amazing Race 1 negyedik epizódja az amfiteátrumban ért véget.

Nagyon köszönjük a szuper fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük