Holtak városa Kairóban – a negyed, ami nagyon is él

A Holtak városa Kairóban alaposan rácáfol a nevére. Az ősi temetkezési hely napjainkban nem a holtak háborítatlan nyughelye, hanem Kairó legnagyobb és legrégebbi nyomornegyede. A húszmilliós, túlnépesedett egyiptomi főváros nincstelenjei a kriptákban, a sírok közt tengetik szegényes napjaikat.

holtak városa Kairóban

Holtak városa Kairóban

A Holtak városa hatalmas terülten fekszik, egy egész negyednyi helyet foglal el. A 13. századtól kezdtek el itt temetkezni. A nemesemberek 800 éves sírtömbjei, kriptái és sírkövei ma több százezer embernek nyújtanak menedéket.

Kairó a 20. század közepére teljesen megtelt. A jobb élet reményében vidékből a fővárosba özönlő  tömegeknek nem volt lakhatási lehetőségük, ezért „újrahasznosították” a régi temetőt.

A szépen feldíszített, masszív falu kripták jobb és olcsóbb szálláslehetőségnek bizonyultak, mint albérletbe költözni. Áramot vezettek be „házaikba”, mára már generációk nőttek fel a sírok között, szegényesen, nélkülözve.

Az egyiptomi kormányzat komoly erőfeszítéseket tesz, hogy felszámolják a város nyomornegyedeit. Buldózerekkel tarolják le a területet és a lakóikat városszéli panelházakba költöztetik. Hogy a Holtak városára is hasonló sors vár-e, nem tudni. Talán az itt élők hatalmas száma, talán kegyeleti okok miatt, vagy más szempontokat figyelembe véve, de a Holtak városát egyelőre még nem kezdték el felszámolni.

A Holtak városa tehát nem turista látványosság, hanem a jelen szomorú találkozása a múlttal. Itt bizony pompából és pénzből van a legkevesebb. Van helyette nélkülözés, félelem, nyomor és bizonytalanság.

OTS: Egyiptom, Holtak városa – videó

Szerintem a világra nyitott emberek számára nem ismeretlenek az On the Spot dokumentumfilmek és két alkotójuk Cseke Eszter és S. Takács András. Ők ketten készítik a filmeket, egyben a narrátorok, riporterek, szerkesztők és vágók is. Túrájuk során bemutatják a világ érdekességeit. Céljuk a mindennapok bemutatása. Találkoznak az adott ország fontosabb személyeivel is, például az ország elnökével vagy például a legelső, gázai epizódban még terroristákkal is beszélgettek.

Kairóban járva felkeresték a híres, hírhedt Holtak városát is, hogy hű képet adjanak az ott élők mindennapjairól. Az alábbi pár perces videóban ennek a megrendítő látogatásnak egy részlete látható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük