Edelényi L’Huillier-Coburg-kastély

Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély, vagy ahogy manapság hívják, az Edelényi kastélysziget az ország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke. A Bódva szigetén álló kastélyt freskókkal díszített helyiségei teszik különlegessé.

Edelényi L'Huillier-Coburg kastély

Csanádi József csodás fotói mellé egy komplett leírást is mellékelt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kastélyról a Közel és távol Facebook csoportban, amit teljesen egészében, változtatás nélkül teszek közzé.

A turisztikailag némiképp légüres térben, a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park között álló hányattatott sorsú kastély nagyszabású felújításon ment keresztül.

Edelényi L'Huillier-Coburg kastély

Az edelényi L’Huillier-Coburg kastély története

Az 1716-30 között épült együttest a lotharingiai származású L’Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette a Bódva-folyó által körülölelt kis szigetre. Jean-François L’Huillier báró már nem tudta örömét lelni a környék legnívósabb, francia és itáliai hatásokat mutató kastélyában, mert az építkezés befejezését megelőzően meghalt. A díszítő munkákat már a báró özvegye készíttette el.

Később a kastély az Esterházy família birtokába került, átalakításokat hajtattak végre, szobáiban díszes rokokó festményeket helyeztek el, melyeknek kiemelkedő mestere Lieb Ferenc volt. E falfestések a kastély legértékesebb részét képezik. A kastély emeleti hét szobájának rokokó díszítőfestése a legteljesebben fennmaradt világi falkép-együtteseink közé tartozik. Külön érdekessége, hogy a falképek női figuráinak mindegyike vélhetően Mária Terézia arcmását mutatja.

Edelényi L'Huillier-Coburg kastély

Edelényi L'Huillier-Coburg kastély

Edelényi L'Huillier-Coburg kastély

Az edelényi uradalom a 19. században már a Szász-Coburg-Gothai herceg fennhatósága alatt volt, amikor Ferdinánd György herceg megvásárolta. Az uradalmat 1864-ben hitbizománnyá alakították. A kastély nevében szereplő Coburg a brit uralkodói ház történetében is szerepel, hiszen VII. Edward király a Szász–Coburg–Gotha-házból származott. A németes hangzású nevet V. György változtatta meg az I. világháború idején, így a mostani királyi család már a Windsor nevet viseli.

A következő építkezésre 1910-ben került sor, amikor Ray Rezső tervei nyomán komolyabb változásokat hajtottak végre eredeti megjelenésén, alacsony hajlásszögű tetejét magas manzárdtető váltotta fel, az előudvart sarokpavilonokkal ellátott oldalszárnyakkal zárták körül.

Edelényi L'Huillier-Coburg kastély

Edelényi L'Huillier-Coburg kastély

Edelényi L'Huillier-Coburg kastély

Az épületet egykor francia kert vette körül, erről fennmaradt alaprajzok tanúskodnak. Kovácsoltvas főkapuja a város szimbólumává vált, 1910-ben helyezték el.

A Bódva a park egyik legfontosabb látványeleme volt. A 20. század második felében végrehajtott folyószabályozás következtében a Bódva egykori főága holtággá vált, és mára csaknem száraz, szemetes árokká változott.

1928-ban aztán az Igazságügyi Minisztérium vált új tulajdonosává, nyugati szárnyában börtönt alakítottak ki, továbbá az I. világháború alatt és után egy bíróság mellett a Bódvavölgyi Bányatársaság is bérelte. A kastély kápolnáját lebontották, helyére lakásokat építettek. Később még tovább nőtt a benne működő intézmények száma, 1945 után már járásbíróság, ügyészség, napközi, öregek otthona, ügyvédi munkaközösség is volt itt, illetve további lakásokat is kialakítottak, parkjában sportpályát létesítettek.

Edelényi L'Huillier-Coburg kastély

Edelényi L'Huillier-Coburg kastély

Edelényi kastély felújítása

A ’90-es évekre már igen romos volt és jó ideje üresen állt az épület, 2001-ben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vette át a felügyeletet, 2004 és 2006 között állagvédelmi munkálatokat hajtottak végre. 2009-ben írták alá a kastély nagyarányú átalakítását és turisztikai célú kihasználását célzó Európai Uniós projektet.

A sikeres pályázatoknak köszönhetően az Edelényi kastélysziget rekonstrukciója két ütemben valósul meg. A 2,4 milliárd forintos első fejlesztési ütem eredményeképpen újult meg a kastély külseje, valamint belső tereinek kétharmada, illetve a szigetnek a kastélyhoz tartozó része, az 5,1 hektáros park. Emellett a Bódva folyó partján egy fogadóépületet és egy 70 személygépkocsi, valamint 8 busz fogadására alkalmas parkolóhelyet építettek, ahonnan a szigetet egy új gyaloghídon lehet megközelíteni. A 2010-es árvíz nagyban hátráltatta az építkezést, ezért a 2009. évi kezdés után a munkálatok csak 2013-ban fejeződtek be.

2012. november 28-án kezdődött el a második fejlesztési ütem, ami a 900 millió forintos európai uniós támogatásnak köszönhetően, az önkormányzati tulajdonú sportpálya megvásárlásával a kastélysziget egyesítését, valamint a kastély látnivalóinak a bővítését tűzte ki célul.
(Forrás: „Kirándulás tippek”; „Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.”)

Nagyon köszönjük Józsefnek a fotókat és az alapos ismertetőt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük