Ceske Budejovice, a Budvar sör gyönyörű városa

Ceske Budejovice (csehül: České Budějovice, németül Budweis) egyike a Dél-Csehországban található számos gyönyörű történelmi városnak. Az egykori szabad királyi városi rangját és gazdagságát ma is felfedezhetjük a pompás épületeken. 

Ceske Budejovice

Ceske Budejovice (České Budějovice) történelme

Dél-Csehország bűbájos kisvárosainak sorában előkelő helyet foglal el Ceske Budejovice, ennek ellenére mi magyarok gakran csak elhajtunk mellette Prága felé tartva. Ráadásul az autópályáról csak egy unalmas és hatalmas ipari városnak tűnik. Negatívan hat a látogatottságára a két közeli UNESCO világörökségi város, Telc és  Cesky Krumlov népszerűsége is.

Csehország déli részének egyik legnagyobb városát II. Ottokár cseh király egyik lovagja, Hirzo alapította 1265-ben. Fontos szerepet játszott a huszita felkeléseknél, és egy időben itt tartották a császári ereklyéket is.

Több gyár, ipari létesítmény van a városban. A város első gyárát 1847-ben alapították, melyben akkor 2000 munkás dolgozott. Joseph Hardtmuth építész fiai a Bécs melletti Asparnból telepítették át ide gyárukat, amikor a közeli Mugrauban grafitot találtak. Máig üzemel a ceruzákat és kerámia termékeket gyártó Koh-i-Noor Hardtmuth cég.

Ceske Budejovice látnivalói

A város látnivalói a főtérre és környezetére koncentrálódnak.

Főtér

Az alapító II. Ottokár nevét viselő főtéren több tucatnyi gyönyörű reneszánsz épületet találunk, melyek nagy része a 16. században épült. A főtéri házak szépségüket a 2001-es felújításnak köszönhetik.

Ceske Budejovice

Sámson-szökőkút

A főtér közepén álló, 1720-ban emelt Sámson-szökőkút alsó medencéjének átmérője 17 méter.

Akasztófa helye

A szökőkút közelében található egy szabálytalan formájú kő, ami a régi akasztófahelyét jelöli. Jobb, ha elkerüljük, mert a legenda szerint aki rálép, nem talál utána haza.

Fekete Torony

A főtér északkeleti sarka mellett áll az 1550 és 1578 között épített Fekete Torony. Nevét a 19. században kapta, amikor az iparosodás következtében a színe feketére vált a kosztó. A torony egyszerre szolgált harang- és tűztoronyként. Külön érdekesség, hogy az 1950-es évekig családok éltek a torony legfelső részén.

225 lépcsőfokon juthatunk fel a harangig, aminek jutalma pompás a kilátás a főtérre és az egész városra.

Ceske Budejovice

Városháza

A Városháza első épülete 1545-ben épült. 1730-ban újjáépítették és bronzsárkányokkal díszítették. ?Majd a 19. században kibővítették.

Szent Miklós-templom

Az eredeti Miklós templom helyén 1649-ben épült a mai épület, amely 18. század végén katedrális rangot kapott a pápától. A díszes barokk belsőt kár lenne kihagyni.

Dél-Csehország Múzeum

A neoreneszánsz stílusú épületben található, a város és régió múltjának fontos emlékeit bemutató múzeumot 1877-ben alapították. Eleinte a Városháza adott otthont a gyűjteménynek.

Česká ulice (Cseh utca)

Érdemes egy kicsit elkalandozni a főtérről. A Česká ulice, ahol a mesteremberek (szabó, cipész, kovács, stb) laktak bővelkedik gyönyörű gótikus és reneszánsz árkádos házakban.

Dominikánus Kolostor

A kolostor építését a város alapításával egy időben, 1265-ben kezdték, de csak a 15. században fejezték be az építkezést. A kerengővel is rendelkező kolostort egyidőben pénzverdeként használták. A kolostort 1949-ben bezárták, de a hozzá tartozó templom még ma is működik.

Sóház

A kolostor mellett találjuk az 1531-ben épült Sóházat. Előbb magtárnak, majd lőportárnak, végül sóháznak használták.

Budweiser látogatóközpont

A cseh sörgyártás történelmének legfontosabb központját belvárostól kb. 2 km-re találjuk. Több mint 700 éve változatlan recept szerint főzik a híres nedűt. Csoportosan, vezetéssel ismerkedhetünk meg  a sörkészítés történetével és menetével. A bemutató után a kóstoló sem maradhat el.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Kozma Andreának, Kiss P. Dórának és Mészáros Erzsébetnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük