Cesky Krumlov – meseváros a Moldva kettős kanyarulatában

Cesky Krumlov (Český Krumlov) Dél-Csehországban, a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján fekvő meseváros. Gótikus, reneszánsz, barokk épületekkel teli történelmi központja a középkor kis közép-európai településeinek kiemelkedő példája. Építészeti öröksége, több mint öt évszázados békés fejlődésének köszönhetően teljes épen, érintetlenül maradt. Cesky Krumlov csodálatos látnivalói és nevezetességei okán 1992 óta az UNESCO világörökség része.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov (Český Krumlov) rövid történelme

A város Csehorszég déli részén, a Moldva partján, České Budějovice városától mintegy 30 km-re délre található. Neve az ónémet Krumme Aue, magyarul görbe mező kifejezésből származik.

A környéken már a kőkorban is éltek emberek. I. e. 400 körül kelta város volt, a szlávok i. sz. 6. században érkeztek.

A város jelentősége a Moldva partján futó kereskedelmi útvonal kiépülésével nőtt meg. A várat 1250 előtt kezdték építeni a Vítkovciak (Witigonen). A vár és a település nevének említése 1253-ból száramzik.

Amikor a család 1302-ben kihalt, rokonaik a Rosenbergek (Rožmberk) örökölték a birtokot. A gazdag Rosenberg család uralkodásával a város virágzásnak indult, a 16. századra már fényes reneszánsz város és kastély volt.

1422-ben II. Ulrik von Rosenberg pénzverési jogot adományoz a településnek. 1439-ben felszentelték a Szent Vitus-templomot. 1494-ben Cesky Krumlov királyi város lesz.

A Rosenbergek egészen 1601-ig birtokolták a várost, ekkor a felhalmozott adósságok miatt kénytelenek voltak eladni azt II. Rudolf német-római császárnak. 1622-ben nagybátyja, II. Ferdinánd osztrák főherceg az Eggenbergeknek ajándékozta a várost, a harmincéves háborúban nyújtott katonai segítségükért. Az Eggenbergek komoly fejlesztésekbe kezdtek, ahol a bécsi udvart vették mintául.

1719-ben, amikor az Eggenberg család is kihalt, a modern és fényűző kastély a házasság révén rokon Schwarzenbergeké lett, akik egészen a második világháborúig birtokolták a várat. Ők építették át a kastélyt.

1918. október 28-án, Csehszlovákia kikiáltásakor a zömmel németek lakta város Ausztriához szeretett volna tartozni. Egy hónappal később a csehszlovák csapatok bevonultak a városba.

1920. április 30-án a Krumau helyett hivatalosan is a Český Krumlov nevet kapta. Az 1938-as müncheni egyezménnyel Krumlov és környéke – más csehszlovák területekkel együtt – a Harmadik Birodalomhoz került.

1945-ben amerikai csapatok szabadították fel, a német lakosok többségét pedig kitelepítették.

A rendszerváltás után az igen rossz állapotban lévő házakat renoválták.

Cesky Krumlov (Český Krumlov) az olvasó szemével

Cesky Krumlov (Český Krumlov) városa egy 13. századi vár köré épült. Kormányzati székhelyként fontos ipari és kereskedelmi központ lett. Ebből eredő gazdagságát és jelentőségét tükrözi több, máig épen maradt polgári kereskedő ház. Az egyház térnyerését a 15. századi Szent Vitus-templom és több kolostor bizonyítja.

A mesés város meglátogatása számomra eddig kimaradt, pedig már többször készültem. Addig is, míg eljutok, Csanády József csodálatos fotóival vigasztalódom.

„Cesky Krumlov ékszerdoboza – túlzás nélkül állíthatjuk – fekvésében, hangulatában felülmúlja Csehország szépséges várait, kisvárosait.

Nehéz is lenne hasonlót találni, hisz a Moldva kettős kanyarulatában feltűnő impozáns vár, a fölé magasodó kerek toronnyal és a szomszédos dombot uraló karcsú Szent Vitus székesegyház képe örökre beleég az idelátogató turista emlékébe.

Cesky Krumlov

A kacskaringós utcákon sétálva a megelevenedett középkor kerít hatalmába.

A vár udvarai, épületei szebbnél szebb kiállításokkal, tárlatokkal várják az idelátogatókat.

A toronyból lélegzetelállító kilátás tárul elénk.

Cesky Krumlov

A reneszánsz homlokzatok után egy magas, barokk hídon juthatunk el a kastélykertbe, ahol a turisták hadát hátrahagyva teljes nyugalomban sétálhatunk az angolkertben.

Nyaranta pezsgő víziélet és számos kulturális rendezvény várja az utazót. De hangulatos kiskocsmákban, teraszokban sincs hiány. Cesky Krumlov 1992 óta az UNESCO Világörökségének része. Csak ajánlani tudom mindazoknak, akik még nem jártak itt. Mi 2015. május 7. és 10. között jártunk itt.”

Nagyon köszönjük a beszámolót és a csodálatos fotókat Csanádi Józsefnek!

Cesky Krumlov látnivalói, nevezetességei

Cesky Krumlov óvárosa este a leghangulatosabb, amikor apadni kezd a turisták áradata. Az épen maradt középkori települést az olasz Siennaához és a skót Stirlinghez szokták hasonlítani.

Avárkastély alatti hegyoldalban szinte egy külön városka jött létre az egykori kastélyalkalmazottak keskeny házaival, a sörfőzdével és a kolostorral.

A tulajdonképpeni óváros a Moldva túlsó partján fekszik, és itt minden megvan, ami egy középkori városhoz tartozik. A kis utcák és átjárók, lépcsők és zegzugos sikátorok vártalanul meghitt kis terecskékbe torkollnak. A tereken szobrokkal díszített szökőkutak állnak. Köröttük magasodnak az egykori polgárok csúcsos ormzatokkal, erkélyekkel, loggiákkal és falfestményekkel és sgraffitokkal díszített lakóházai.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov 1992-ben azzal érdelemte ki az UNESCO világörökségi címet, hogy a gyönyörűen megmaradt középkori város több mint ötszáz éves építészeti emlékekkel rendelkezik.

Történelmi óvárosában olyan műemlékek találhatók, mint például:

  • reneszánsz-barokk rezidenciává átépített gótikus várkastély a várpark mellett, amely a prágai után az ország második legnagyobb megmaradt vára,
  • Bellaria nevű rokokó nyári kastély,
  • Krumauer-torony,
  • Budwaiser-kapu,
  • Vörös-torny,
  • Fátyol-híd,
  • piactér a gótikus városházával,
  • Szent Vitus-templom,
  • az egykori sörfőzdében az Egon Schiele-emlékhely.

Vár

A krumlovi vár a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig. Mai formáját a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színházi rész és a kastélypark.

A barokk színház színpada

Egyedülálló látványosság a jó állapotban fennmaradt és azóta fel is újított barokk kastélyszínház, amihez hasonló csak néhány van a világon. 1776-ban építettek, akkoriban egészen modern díszletmozgató mechanikával, ami a mai napig is működik. Több darab eredeti jelmezei is fennmaradtak. Évente két-három alkalommal barokk operát adnak elő mesterséges, gyertyafényt utánzó világításnál.

Vártorony

A város egyik jelképe a kör alakú vártorony, amelynek tetejéről szép kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. Gótikus és reneszánsz stílusban épült, a 13.-tól a 16. századig. Az alsó szintek a vár legrégebbi részéhez tartoznak, míg a harangtorony a reneszánsz korban épült.

Cesky Krumlov

Szent Vitus-templom

A háromhajós templomot a 14. században építették, majd a 15. század elején átalakították. Ebből az időből származnak a gótikus freskómaradványai is. Főoltára 1560-ban készült. Tornyának alsó része négyszög alakú román stílusú ablakokkal, feljebb ötszögű, magas, boltíves ablakokkal. Legfelső, gótikus részét 1894-ben készítették. A főhajóban áll Rosenberg Vilmos és felesége reneszánsz mauzóleuma.

Régi városháza

A főtéren álló régi városházát 1580-ban építették, két régebbi gótikus ház egybeépítésvel. Homlokzatán Csehország, Český Krumlov, a Rosenbergek és a Schwarzenbergek címere látható. Latin felirata: Audi, vide et tace – si ves vivere in pace, magyarul: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.

Egon Schiele Művészeti Központ

Az állandó Schiele-kiállítás mellett fiatal cseh és külföldi kortárs művészek alkotásai is megtekinthetők. A festő szeretőjével pár évig Krumlovban élt, amíg a város lakói nem túl erkölcsös életmódjuk miatt ki nem dobták őket.

Fotoateliér Seidel múzeum

A 2000-es években nyílt múzeumban rengeteg fényképpel mutatják be, milyen is volt az élet a cseh–osztrák–német határvidéken a 19/20. század fordulóján.

Minden júniusban megrendezik az Ötszirmú Rózsa Ünnepe nevű fesztivált, amin a reneszánsz kort, a város „aranykorát” idézik fel színielőadásokkal, régizenei koncertekkel, lovagi tornákkal és fáklyás felvonulással.

További látnivalók Csehországban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük