Cesky Krumlov – meseváros a Moldva kettős kanyarulatában

Cesky Krumlov (Český Krumlov) Dél-Csehországban, a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján fekvő meseváros. Gótikus, reneszánsz, barokk épületekkel teli történelmi központja a középkor kis közép-európai településeinek kiemelkedő példája. Építészeti öröksége, több mint öt évszázados békés fejlődésének köszönhetően teljes épen, érintetlenül maradt.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov (Český Krumlov) látnivalói

Cesky Krumlov (Český Krumlov) városa egy 13. századi vár köré épült. Kormányzati székhelyként fontos ipari és kereskedelmi központ lett. Ebből eredő gazdagságát és jelentőségét tükrözi több, máig épen maradt polgári kereskedő ház. Az egyhát térnyerését a 15. századi Szent Vitus-templom és több kolostor bizonyítja.

A mesés város meglátogatása számomra eddig kimaradt, pedig már többször készültem. Talán épp az idén összejött volna, de a COVID19 alaposan megváltoztatta az utazási terveimet. Addig is, míg eljutok, Csanády József csodálatos fotóival vigasztalódom.

„Cesky Krumlov ékszerdoboza – túlzás nélkül állíthatjuk – fekvésében, hangulatában felülmúlja Csehország szépséges várait, kisvárosait.

Nehéz is lenne hasonlót találni, hisz a Moldva kettős kanyarulatában feltűnő impozáns vár, a fölé magasodó kerek toronnyal és a szomszédos dombot uraló karcsú Szent Vitus székesegyház képe örökre beleég az idelátogató turista emlékébe.

Cesky Krumlov

A kacskaringós utcákon sétálva a megelevenedett középkor kerít hatalmába.

A vár udvarai, épületei szebbnél szebb kiállításokkal, tárlatokkal várják az idelátogatókat.

A toronyból lélegzetelállító kilátás tárul elénk.

Cesky Krumlov

A reneszánsz homlokzatok után egy magas, barokk hídon juthatunk el a kastélykertbe, ahol a turisták hadát hátrahagyva teljes nyugalomban sétálhatunk az angolkertben.

Nyaranta pezsgő víziélet és számos kulturális rendezvény várja az utazót. De hangulatos kiskocsmákban, teraszokban sincs hiány. Cesky Krumlov 1992 óta az UNESCO Világörökségének része. Csak ajánlani tudom mindazoknak, akik még nem jártak itt. Mi 2015. május 7. és 10. között jártunk itt.”

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov

Nagyon köszönjük a beszámolót és a csodálatos fotókat Csanádi Józsefnek!

További látnivalók Csehországban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük