Parma látnivalói: a sonka és sajt csodálatos városa

Parma városát a parmezán sajtja, a különlegesen vékony szeletekben fogyasztott sonkája és a Stendhal regényből ismert kolostora tette híressé. Az olasz város az igazi ínyencek kedvence, de kulturális élményekre vágyóknak sem kell csalódniuk. Egy napos kiruccanásba sok minden belefér, nézzük is, melyek Parma látnivalói.

Parma

Parma látnivalói

Parma (ejtsd Párma) fő nevezetessége a Duomo és a hozzá csatlakozó Keresztelőkápolna.

Parma

A dómot (Piazza del Doumo) a 9. században építették, majd három évszázaddal később átépítették. Ma is ebben az átépített formájában láthatjuk. A homlokzattól jobbra található a harangtorony (Campanile), amelyet a 13. században építettek fel.

Parma

Antelami, – aki az egyik legnagyobb olasz szobrász, építész is volt egyúttal – , szorgalmazta a katedrális átépítését, ő tervezte meg és felügyelte a keresztelőkápolna építését. Az Ő műve a “Levétel a Keresztről” című alkotás.

Az illuzionisztikus módszert Correggio teljesítette ki a 16. századi monumentális festészetben.

Parma

A dóm kupolájának freskóján, amelyet 1530-ban fejezett be, Mária mennybevitelét jelenítette meg.

Parma

Parmigianino, – a városban született szobrász- és tanítványai készítették a templom számos freskóját.

Parma

A Duomo (Székesegyház) boltívének freskói.

Parma

A ragyogóan helyreállított keresztelőkápolna Benedetto Antelami munkája, aki dús, vörös veronai márványból emelte a nyolcszögletű építményt, s faragta ki a külső és belső tér domborműveit.

Parma

A kápolnában található szobrok és domborművek többsége ugyancsak Antalami művei, de találhatunk itt 31.-14. századi freskókat is.

A Teatro Regio-a Verdi kultusz „temploma” (1829)

Parma

A palota (Palazzo della Pilotta) a Farnese család rezidenciája volt, amelyet a 16. század végén építettek. A palota egy része máig befejezetlenül áll és a második világháborúban súlyos károkat szenvedett.

Parma

A Parmigiano (ejtsd: pármidzsáno) jelentése pármai. Emilia-Romagna régió sajtja, melynek egyik megyéje Parma. Ha az igazit keressük, ragaszkodjunk a Parmigiano Reggianóhoz. (ejtsd: pármidzsáno redzsáno).

Parma

Kemény sajt, tésztája sárga és töredezett, zsírtartalma 32%. 24 – 40 kg-os cipókban készül, igen szigorú előírásokat betartva. (Kóstoló az üzemben.)

Parma

Az itáliai sonkakészítésre vonatkozó legkorábbi bizonyíték a Római Köztársaság idejéből maradt fenn.

Parma

1996 óta eredetvédett: az igazi pármai sonkán mindig megtaláljuk az ötágú királyi koronát és a Parma feliratot.

Parma

Hagyományos eljárással készül: a köröm nélküli csontos combot először tengeri sóban, 80 százalék páratartalmú levegőn 100 napig tartósítják, majd lemossák, 3 hónapra érlelő-kamrába teszik, bezsírozzák, és összesen 12 hónapig levegőn érlelik.

Parma

“A pármait hajszálvékonyra kell vágni, hogy a madár is átrepülhessen rajta.”

Parma

Felszolgálható, mint antipasto (előétel), csupán hagyományos fehér kenyérrel…

Parma

…és igazi olasz borral.

Stendhal A pármai kolostor című regényéből ismert kolostor épület, a Certosa di Parma sajnos nem látogatható. Az apátságot a Ciszterci Rend építette az 1300-as évek elején, jelenleg tudományos kutatók munkahelye, az egyetem kommunikációs intézetének archívumát helyezték el benne, ezért nem fogad látogatókat. Itt forgatták A pármai kolostor című nagysikerű filmet Gerard Philipe főszereplésével.

A finomságok mellett a helyiek rajonganak a zenéért és operáért. Verdi a közeli Bussetóban született, de az akkori Parmai Hercegség operaházában különleges helyet kaptak művei. A Zene Házánál Verdi szobra mellé bárki leülhet a padra. 2003 óta minden év októberében megrendezik a Buon Compleanno, Maestro Verd! (Boldog születésnapot, Verdi mester!) nevű fesztivált, amelyen a zeneszerző leghíresebb dallamai csendülnek fel.

Köszönöm a csodálatos beszámolót Pajorné Kiss Editnek.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük