Parma látnivalói: a sonka és sajt csodálatos városa

Parma városát a parmezán sajtja, a különlegesen vékony szeletekben fogyasztott sonkája és a Stendhal regényből ismert kolostora tette híressé. Az olasz város az igazi ínyencek kedvence, de kulturális élményekre vágyóknak sem kell csalódniuk. Egy napos kiruccanásba sok minden belefér, nézzük is, melyek Parma látnivalói.

Parma

Parma látnivalói

Parma (ejtsd Párma) fő nevezetessége a Duomo és a hozzá csatlakozó Keresztelőkápolna.

Parma

A dómot (Piazza del Doumo) a 9. században építették, majd három évszázaddal később átépítették. Ma is ebben az átépített formájában láthatjuk. A homlokzattól jobbra található a harangtorony (Campanile), amelyet a 13. században építettek fel.

Parma

Antelami, – aki az egyik legnagyobb olasz szobrász, építész is volt egyúttal – , szorgalmazta a katedrális átépítését, ő tervezte meg és felügyelte a keresztelőkápolna építését. Az Ő műve a “Levétel a Keresztről” című alkotás.

Az illuzionisztikus módszert Correggio teljesítette ki a 16. századi monumentális festészetben.

Parma

A dóm kupolájának freskóján, amelyet 1530-ban fejezett be, Mária mennybevitelét jelenítette meg.

Parma

Parmigianino, – a városban született szobrász- és tanítványai készítették a templom számos freskóját.

Parma

A Duomo (Székesegyház) boltívének freskói.

Parma

A ragyogóan helyreállított keresztelőkápolna Benedetto Antelami munkája, aki dús, vörös veronai márványból emelte a nyolcszögletű építményt, s faragta ki a külső és belső tér domborműveit.

Parma

A kápolnában található szobrok és domborművek többsége ugyancsak Antalami művei, de találhatunk itt 31.-14. századi freskókat is.

A Teatro Regio-a Verdi kultusz „temploma” (1829)

Parma

A palota (Palazzo della Pilotta) a Farnese család rezidenciája volt, amelyet a 16. század végén építettek. A palota egy része máig befejezetlenül áll és a második világháborúban súlyos károkat szenvedett.

Parma

A Parmigiano (ejtsd: pármidzsáno) jelentése pármai. Emilia-Romagna régió sajtja, melynek egyik megyéje Parma. Ha az igazit keressük, ragaszkodjunk a Parmigiano Reggianóhoz. (ejtsd: pármidzsáno redzsáno).

Parma

Kemény sajt, tésztája sárga és töredezett, zsírtartalma 32%. 24 – 40 kg-os cipókban készül, igen szigorú előírásokat betartva. (Kóstoló az üzemben.)

Parma

Az itáliai sonkakészítésre vonatkozó legkorábbi bizonyíték a Római Köztársaság idejéből maradt fenn.

Parma

1996 óta eredetvédett: az igazi pármai sonkán mindig megtaláljuk az ötágú királyi koronát és a Parma feliratot.

Parma

Hagyományos eljárással készül: a köröm nélküli csontos combot először tengeri sóban, 80 százalék páratartalmú levegőn 100 napig tartósítják, majd lemossák, 3 hónapra érlelő-kamrába teszik, bezsírozzák, és összesen 12 hónapig levegőn érlelik.

Parma

“A pármait hajszálvékonyra kell vágni, hogy a madár is átrepülhessen rajta.”

Parma

Felszolgálható, mint antipasto (előétel), csupán hagyományos fehér kenyérrel…

Parma

…és igazi olasz borral.

Parma

Stendhal A pármai kolostor című regényéből ismert kolostor épület, a Certosa di Parma sajnos nem látogatható. Az apátságot a Ciszterci Rend építette az 1300-as évek elején, jelenleg tudományos kutatók munkahelye, az egyetem kommunikációs intézetének archívumát helyezték el benne, ezért nem fogad látogatókat.

Köszönöm a csodálatos beszámolót Pajorné Kiss Editnek.

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Nagy Jucó

Nagy Jucó blogger, a virágok és az utazások szerelmese

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × kettő =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás