Párma látnivalói: a sonka és sajt csodálatos városa

Párma (Parma) városát a parmezán sajtja, a különlegesen vékony szeletekben fogyasztott sonkája és a Stendhal regényből ismert kolostora tette híressé. Az olasz város az igazi ínyencek kedvence, de kulturális élményekre vágyóknak sem kell csalódniuk. Egy napos kiruccanásba sok minden belefér, nézzük is, melyek Parma látnivalói.

Parma

Párma látnivalói

Párma Olaszország Emilia-Romagna régiójában található város, Parma megye székhelye. Az egykori Parmai-piacenzai Hercegség (1545–1859) székhelye volt. Itt van az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) székhelye.

Parma (ejtsd Párma) fő nevezetessége a Duomo és a hozzá csatlakozó Keresztelőkápolna.

Piazza del Doumo – Pármai dóm és Keresztelőkápolna

Hivatalos neve: Cattedrale di Santa Maria Assunta.

Parma

A dómot (Piazza del Doumo) a 9. században építették, majd három évszázaddal később átépítették. Ma is ebben az átépített formájában láthatjuk. A homlokzattól jobbra található a harangtorony (Campanile), amelyet a 13. században építettek fel.

Parma

Antelami, – aki az egyik legnagyobb olasz szobrász, építész is volt egyúttal – , szorgalmazta a katedrális átépítését, ő tervezte meg és felügyelte a keresztelőkápolna építését. Az Ő műve a „Levétel a Keresztről” című alkotás.

Az illuzionisztikus módszert Correggio teljesítette ki a 16. századi monumentális festészetben.

Parma

A dóm kupolájának freskóján, amelyet 1530-ban fejezett be, Mária mennybevitelét jelenítette meg.

Parma

Parmigianino, – a városban született szobrász- és tanítványai készítették a templom számos freskóját.

Parma

A Duomo (Székesegyház) boltívének freskói.

Parma

Cappella di San Giovanni Battista

A ragyogóan helyreállított keresztelőkápolna Benedetto Antelami munkája, aki dús, vörös veronai márványból emelte a nyolcszögletű építményt, s faragta ki a külső és belső tér domborműveit.

Parma

A kápolnában található szobrok és domborművek többsége ugyancsak Antalami művei, de találhatunk itt 31.-14. századi freskókat is.

Teatro Regio

A Teatro Regio-a Verdi kultusz „temploma” (1829).

Parma

Palazzo della Pilotta

A palota (Palazzo della Pilotta) a Farnese család rezidenciája volt, amelyet a 16. század végén építettek. A palota egy része máig befejezetlenül áll és a második világháborúban súlyos károkat szenvedett.

Parma

A Pilotta-palota monumentális komplexumában található a Pármai Nemzeti Galéria, a Farnese Színház, a Nemzeti Régészeti Múzeum és a Palatinus Könyvtár,

Palazzo del Governatore

Az egyik legimpozánsabb palota, a középkori várfalon belül.

Palazzo Ducale

A palazzo a 16. században épült; a város egyik legszebb műemléke. A belső udvarán egy impozáns barokk szökőkút áll.

Palazzo del Comune

A városközpontban, közvetlenül a Garibaldi tér (Piazza Garibaldi) mellett. A homlokzatán látható a híres Madonna della Steccata freskó.[5]

Kulinális élmények Pármában

Parma látnivalói mellett a gasztronómia vonz sok embert a városba.

A Parmigiano (ejtsd: pármidzsáno) jelentése pármai. Emilia-Romagna régió sajtja, melynek egyik megyéje Parma. Ha az igazit keressük, ragaszkodjunk a Parmigiano Reggianóhoz. (ejtsd: pármidzsáno redzsáno).

Parma

Kemény sajt, tésztája sárga és töredezett, zsírtartalma 32%. 24 – 40 kg-os cipókban készül, igen szigorú előírásokat betartva. (Kóstoló az üzemben.)

Parma

Az itáliai sonkakészítésre vonatkozó legkorábbi bizonyíték a Római Köztársaság idejéből maradt fenn.

Parma

1996 óta eredetvédett: az igazi pármai sonkán mindig megtaláljuk az ötágú királyi koronát és a Parma feliratot.

Parma

Hagyományos eljárással készül: a köröm nélküli csontos combot először tengeri sóban, 80 százalék páratartalmú levegőn 100 napig tartósítják, majd lemossák, 3 hónapra érlelő-kamrába teszik, bezsírozzák, és összesen 12 hónapig levegőn érlelik.

Parma

„A pármait hajszálvékonyra kell vágni, hogy a madár is átrepülhessen rajta.”

Parma

Felszolgálható, mint antipasto (előétel), csupán hagyományos fehér kenyérrel…

Parma

…és igazi olasz borral.

Certosa di Parma – Pármai kolostor

Stendhal A pármai kolostor című regényéből ismert karthauzi kolostor épület, a Certosa di Parma sajnos nem látogatható. Az apátságot a Ciszterci Rend építette az 1300-as évek elején, jelenleg tudományos kutatók munkahelye, az egyetem kommunikációs intézetének archívumát helyezték el benne, ezért nem fogad látogatókat. Itt forgatták A pármai kolostor című nagysikerű filmet Gerard Philipe főszereplésével.

A finomságok mellett a helyiek rajonganak a zenéért és operáért. Verdi a közeli Bussetóban született, de az akkori Parmai Hercegség operaházában különleges helyet kaptak művei. A Zene Házánál Verdi szobra mellé bárki leülhet a padra. 2003 óta minden év októberében megrendezik a Buon Compleanno, Maestro Verd! (Boldog születésnapot, Verdi mester!) nevű fesztivált, amelyen a zeneszerző leghíresebb dallamai csendülnek fel.

Köszönöm a csodálatos beszámolót Pajorné Kiss Editnek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük