Telc (Telč), a bűbájos cseh kisváros főtere

Telc, vagy ahogy a csehek írják Telč egy bájos kisváros 6.000 lakossal Csehország déli részén. A 13. században épült település történelmi belvárosa az UNESCO Világörökség része. Az eredetileg gótikus stílusban épült, gyönyörű színekben pompázó, egyedi házak turisták százezreit vonzzák évente. A változatos reneszánsz, barokk, rokokó és empire stílusú lakóházakkal és árkádokkal büszkélkedő várost szokták a „cseh reneszánsz ékszere” és a „cseh városok fehér gyöngyszeme” jelzővel is illetni. A filmesek körében is igen kedvelt helyszín.

Telc főtere

Telc rövid történelme

Telc főterének képe olyan, mintha csodálatos meskönyv-illusztráció volna. Évről évre több ezer turista látogat el ide, hogy a változatos reneszánsz, barokk, rokokó és empire stílusú lakóházakat eredetiben megcsodálja.

Dél-Csehország bűbájos kisvárosainak egyik legszebbike Telč. A dombtetőn álló település első írásos említése 1315-ből ismert. A Prágától 155 kilométerre délre fekvő helység házai eredetileg fából épültek.

1530-ban egy tűzvész során Telc fától épült házai megsemmisültek. Ezek helyén emelték a ma is látható épületeket. A települést fallal vették körül, és mesterséges tórendszert alakítottak ki a védelem részeként. Így alakult ki a reneszánsz várostervezés és építészet kiemelkedő példája.

A főtér új arculatának kialakításában az olasz stílus és a helyi sajátosságok egyaránt érvényesülnek, ezt nevezik „cseh reneszánsznak”.

Telc főtere

A várost barokk elemekkel gazdagították a jezsuiták, akik főiskolát alapítottak 1651 és 1665 között. Majd 1667-ben megépítették a Jézus Neve templomot. Ezzel egy időben barokk oromzat került a háromszögletű piacteret körülvevő házak homlokzatának némelyikére. 

Telc főtere

A későbbi felújítások alkalmával rokokó és klasszikus elemeket is használtak. Ezzel a közterek a lenyűgöző szépségük mellett jelentős kulturális örökséggé váltak. 

Telc a legjobb állapotban megőrzött példája a kivételes építészeti és művészeti emlékekkel rendelkező településeknek. 1992-ben a történelmi városközpontot az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Telc főtere

1982 óta minden évben zenei fesztivált rendeznek (Prázdniny v Telči) július és augusztus fordulóján. Ez Csehország egyik legrégebbi ilyen jellegű fesztiválja. A programban szerepelnek színházi és művészeti előadások, valamint kiállítások is.

A tér a Mikszáth regényéből készült Fekete város című sorozat egyes jeleneteinek helyszínéül is szolgált.

Telc főterének látnivalói és egyedi házai

Telc főtere háromszög alakú, hosszan nyúlik el két nagy halastó között, amelyek a város védelmét szolgáló késő gótikus erődítmény részei voltak. Ez az elrendezési forma igen gyakori Dél-Csehországban és Dél-Morvaországban.

Telc főterét két kapun keresztül közelíthetjük meg, két templom áll rajta és két díszkútja van. A kutak között áll a pestis oszlop, a tér szemközti csúcsán pedig egy kastély látható.

Telc főterének mindegyik lakóháza egyedi. A barátságos házak árkádos homlokzatai hosszú, s első pillantásra szabályos sort alkotnak, még sincs két egyforma közöttük.

A falak fehérek, rószaszínűek, vagy visszafogott halványkékek, „császári sárgák” vagy barnás árnyalatúak. Az oromzatok is mind különböznek: az egyik hajlított kiképzésű, a másik lépcsőzetes, egyeseket ónlemezekkel díszítettek, másokat szobrok ékesítenek.

A homlokzatokon sgraffitók vagy stukkók láthatók, maguk a házak pedig a reneszánsztól az empire stílusig mindent képviselnek.

A jó ízlésű tualajdonosok házaik homlokzatainak díszítésére szívesen használtak fel vallású motívumokat is.

Telc főtere

További csehországi látnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük