Telc (Telč), a bűbájos cseh kisváros főtere

Telc, vagy ahogy a csehek írják Telč egy bájos kisváros 6.000 lakossal. A 13. században épült település történelmi belvárosa az UNESCO Világörökség része. Az eredetileg gótikus stílusban épült, gyönyörű színekben pompázó, egyedi házak turisták százezreit vonzzák évente.

Telc főtere

Telc látnivalói

Dél-Csehország bűbájos kisvárosainak egyik legszebbike Telč. A dombtetőn álló település első írásos említése 1315-ből ismert. A Prágától 155 kilométerre délre fekvő helység házai eredetileg fából épültek. Egy késő 14. századi tűzesetet követően a város kőből építették újra. Fallal vették körül, és mesterséges tórendszert alakítottak ki a védelem részeként. Így alakult ki a reneszánsz várostervezés és építészet kiemelkedő példája.

Telc főtere

A várost barokk elemekkel gazdagították a jezsuiták, akik főiskolát alapítottak 1651 és 1665 között. Majd 1667-ben megépítették a Jézus Neve templomot. Ezzel egy időben barokk oromzat került a háromszögletű piacteret körülvevő házak homlokzatának némelyikére. 

Telc főtere

A későbbi felújítások alkalmával rokokó és klasszikus elemeket is használtak. Ezzel a közterek a lenyűgöző szépségük mellett jelentős kulturális örökséggé váltak. 

Telc a legjobb állapotban megőrzött példája a kivételes építészeti és művészeti emlékekkel rendelkező településeknek. 1992-ben a történelmi városközpontot az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Telc főtere

1982 óta minden évben zenei fesztivált rendeznek (Prázdniny v Telči) július és augusztus fordulóján. Ez Csehország egyik legrégebbi ilyen jellegű fesztiválja. A programban szerepelnek színházi és művészeti előadások, valamint kiállítások is.

A tér a Mikszáth regényéből készült Fekete város című sorozat egyes jeleneteinek helyszínéül is szolgált.

Telc főtere

További csehországi látnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük