Minimundus, Klagenfurt miniparkja

Az ausztriai Klagenfurt legnagyobb látnivalója a Minimundus. Az igényesen kialakított makettparkban egy nap alatt körbejárhatod a földet, hisz a világ minden tájáról megtalálható itt a leghíresebb épületek kicsinyített mása. A közel 150 makettnek mintegy egyharmada osztrák, és csupán egyetlen magyar nevezetességet találunk itt.

Minimundus, Klagenfurt miniparkja

Minimundus makettpark Klagenfurtban

Az első minivárost, makettparkot Hágában, Hollandiában hozták létre 1952-ben. A második világháborúban elhunyt fiatal tiszt Geroge Maduró emlékére kapta a Madurodam nevet. Hollandia épületeit készítették el, szakszerű és élethű kicsinyítésben.

A Wörthi-tó partján a SAVE THE CHILDREN akkori regionális elnökének, Dr. Zojer Peternek az elképzelése szerint hozták létre a „Minieurop”-t, az 1950-es évek elején. Az volt a cél, hogy egy helyre fogják össze a világ nevezetességeit. Az eredetileg 20 modell volt megtekinthető.

A park fokozatosan fejlődött, Minimundus néven 1959. július 3-án nyitotta meg kapuit. A park szlogenje: „Piciny világ a Wörthi-tó partján”, németül: „Kleine Welt am Wörthersee”.

Napjainkra a területe 26 000 m²-re bővült, és közel 150 nevezetesség tekinthető meg a világ bármely részéről 1:25 arányban lekicsinyítve. A makettek közel haramada osztrák nevezetességet mutatba, mint például a bécsi Stefansdom, a schönbrunni kastély, Belvedere kastély, a Práter óriáskereke.

Minimundus, Klagenfurt miniparkja - a bécsi Stefansdom

Láthatók többek között:

  • New York-i Szabadság szobor,
  • Csodák tere a ferde toronnyal Pisából,
  • Kinai Nagyfal,
  • vatikáni Szent Péter tér a Bazilika,
Minimundus, Klagenfurt miniparkja - Vatikán Szent Péter tér

A Minimundus egyetlen magyar látványossága a Halászbástya, ám a makett magába foglalja a Mátyás-templomot is.

Az épületek között pedig modellvonatok járnak, a kis tavakon, folyókon hajók úszkálnak, sőt óránként kilövik az űrrepülőgépet a bázisról. A parkban élményjátszótér, étterem és kávézó is van.

A Minimundus áprilistól október tart nyitva. Minden évben valamilyen új épülettel várják a rendezők az idelátogatókat.

A világ látványosságait a brüsszeli Atomium melletti MiniEurope parkban is megnézhetjük vagy a dániai Billundban, a világhíres LEGO játékcég gyára mellett, itt természetesen legoból.

Az általam is bemutatott Swissminiatur parkban Svájc látnivalói láthatók egy helyen. A Madurodam park pedig Hollandia felfedezésére hívogat.

Magyarországon is több makett parkot találunk, ezekben a mai és a történelmi Magyarország ikonikus épületeinek kicsinyített mása látható.

Minimundus makettjei videón

Nagyon köszönöm a fotókat Lakatár Marinak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük