A világ hét csodája 2024-re

Ahogy évek óta mindig, az idén is új világ hét csodája lista született, varázslatos helyekkel. Rob Crossan minden évben hét új csodát választ – a bolygó legbámulatosabb helyeit. Míg a 2023-as listában több, szinte mindenki által ismert hely – például Mont-Saint-Michel szigete és Kappadókia – is helyet kapott, addig a világ hét csodája 2024-re ajánlott helyszínei kevésbé közismertek. Ideje megismerni és felfedezni ezeket is, hisz méltán szerepelnek az új csodahelyeket összefoglaló listán.

Mount Rushmore

A világ hét csodája választások

Az ókori világ hét csodája megnevezés egy kicsit félrevezető az ókorban fennállt és népszerű építményekre. A lista megalkotói nem csodaként tekintettek ezekre az alkotásokra, hanem érdekes, értékes, fontos látnivalóknak vélték ezeket. A hét pontos felsorolás valójában nem más, mint az ókori világ legfőbb látványosságainak első rangsorolása.

Ma az ókori világ hét csodájának azokat az építményeket tekintjük, amelyeket Szidóni Antipatrosz az i. e. 2. században írt epigrammájában megemlített. A lista által a görög utazók megismerhették az egyiptomi, a perzsa és a babiloni civilizációkat is. A felsoroltakból mára már csak a gízai nagy piramisok léteznek, az összes többi építményt elpusztították a tűzvész, földrengések vagy a háborúk.

A világ hét új csodája választást 2007-ben rendezték, hogy az ókori világ hét csodája után a jelenkorunk legnagyobb építményeit kiválasszák. A svájci profit-orientált New Open World Corporation (NOWC) cég által felügyelt nemzetközi szavazás révén állt össze a lista, amely nevezetes történelmi emlékműveket és helyszíneket rangsorol. A rangol lista élére olyan építmények, helyszínek kerültek, amelyek joggal szerepelnek a legtöbb utazó bakancslitáján. A többlépcsős  szavazás eredményét a „hetek napján” 2007.07.07-én hozták nyílvánosságra. Most egy kvízzel is letesztelheted, mennyire ismered a világ hét új csodáját.

A világ hét csodája 2024-re

Mivel a világ hét csodájaként ismert őkori épület közül mára mindössze egy maradt fenn, a Condé Nast Traveler magazin 2024-ban is összeállított egy új, csodahelyekből álló listát.

Table Mountain, Fokváros, Dél-Afrika

Az Asztalhegy Fokváros jelképe, ahova túrázva vagy felvonóval is feljuthatunk.

Tabée Mountain

Mount Rushmore, Dél-Dakota, USA

George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln és Teddy Roosevelt volt elnök kőbe vésett alakját 1927-ben formázta meg John Gutzon de la Mothe Borglum.

Mount Rushmore

Vulkáni lávabarlangok, Tenerife, Kanári-szigetek

Tenerife strandjai, golfpályái és napozóágyai alatt vulkáni lávabarlangok labirintusa terül el, melyeket a Pico Viejo vulkán 27 000 évvel ezelőtti kitörése hozott létre.

Tenerifa

Flow Country, Skócia

A Flow (a régi skandináv „floi”, azaz „mocsaras talaj” szóból származik) Európa egyik legértékesebb szén-elnyelője, amely az elmúlt kilencezer évben fejlődött ki. Az UNESCO világörökésgi várományos listáján is szerepel.

Skócia

Quinkan Country, Queensland, Ausztrália

Legalább 13 000 éve élnek ezen a területen emberek. A bizonyítékok mindenütt ott vannak a festmények formájában, amelyeket a homokkő meredeken és fennsíkon hagytak. Eddig 15 Quinkan sziklaművészeti lelőhelyet fedeztek fel, amelyeket korábban nem ismertek.

A sarkvidéki csér vonulása

A sarki csér vándorlása a Földön élő állatok közül az egyik leghosszabb. 60 000 mérföldet (=96 560 km ) repülve Európa távoli északi részétől az Antarktiszig és vissza.

A tudósok úgy vélik, hogy a csérek által megtett hatalmas távolságok annak köszönhetőek, hogy mind az északi-sarki, mind az antarktiszi tél elől el kell menekülniük, ahol kevés az élelem és nincs fény. Ez azt jelenti, hogy mindössze két hónap alatt, mialatt megteszik a hatalmas hosszirányú utat, szinte minden kontinensen lehet látni sarki cséreket.

sarkvidéki csér repülése

Nagy Zimbabwe

Az ezer éve épített Great Zimbabwe volt az egyik legelső valóban nemzetközi kereskedelmi központ. Az újbóli felfedezése óta azonban a régészek megszállottan foglalkoztak azzal, hogy építését föníciaiaknak, babiloniaknak, vagy úgy tűnik, szinte bárkinek tulajdonítják, kivéve magukat az afrikaiakat.

Az aranymezők közelében található Nagy-Zimbabwe 32 láb magas kőfalait bennszülöttek építették, és emberek ezrei éltek itt. 

A linkre karrintva még többet megtudhatsz az 2024-es évre ajánlott helyekről.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük