Amersfoort, Az év európai városa 2023 díj nyertese

A londoni The Academy of Urbanism 2007 óta minden évben kiosztja az Év európai városa díjat. 2023-ban Hollandia 15. legnagyobb városa, Amersfoort érdemelte ki a megtisztelő címet, megelőzve a szintén a döntőbe jutott spanyol Estepona és az angliai Exeter településeket. De vajon milyen is Amersfoort, Az év európai városa 2023 díj nyertese, amely olyan elődök után nyerte el a címet, mint például Porto, Berlin vagy Koppenhága? Már is mutatom, mit érdemes tud Amersfoortról, Hollandia legzöldebb városáról és látnivalóiról.

Amersfoort, kőhíd

Amersfoort rövid történelme

A 160 ezres város Hollandia szívében fekszik, Utrecht tartományban, Amszterdamtól kb. 40 km-re délkeletre. Iparváros, fémárut, élelmiszert, vegyi anyagokat gyártanak itt. Több nemzetközi cég egyik központja (Nutreco, Yokogawa, DHV). Fontos vasúti csomópont.

Amersfoort környékén Kr.e. 1000 körüli települések maradványaira bukkantak. Az Amersfoort név, amit az Amer folyóban található gázló után kapott csak a 11. században jelent meg. A város a ma központi térként ismert Hof körül alakult ki, ahol Utrecht püspökei udvart hoztak létre a „ Gelderse Vallei” terület ellenőrzésére.

1259-ben városi jogokat kapott I. Henrik van Vianden utrechti püspöktől . Az első, téglából épült védőfal 1300 körül készült el a város körül. 1380 körül, amikor szükségessé vált a város bővítése, új fal építését kezdték el, amely 1450 körül fejeződött be. Az első falat lebontották, helyére házak épültek.

A torony és a templom építését 1444-ben kezdték el. A templom 1787-ben egy robbanás következtében megsemmisült, de a torony megmaradt.

A középkorban zsidók is éltek Amersfoortban, mielőtt 1546-ban kiűzték őket a tartományból, csak 1655-ben kezdtek visszatérni a városba.

A 18. században a város fellendült a dohánytermesztésnek köszönhetően, de 1800 körül hanyatlásnak indult.

Majd új löketet adott a városnak az első vasúti összeköttetés 1863-as kiépítése, majd néhány évvel később jelentős számú gyalogsági és lovassági laktanya építése, amelyekre Hollandia nyugati városainak védelmében volt szükség.

Az 1920-as évek után a növekedés ismét megtorpant, 1970-ben a nemzeti kormány az akkor mintegy 70 000 lakosú Amersfoortot „növekvő városnak” nevezte.

Amersfoort látnivalói

Amersfoort egy jó állapotban megmaradt középkori óvárossal rendelkezik.

Az Onze-Lieve-Vrouwentoren (a Szűzanya tornya) Hollandia egyik legmagasabb középkori templomtornya, 98 méteres magasságával.

A 13. századi védőfalak alapjaiba épített Muurhuizen fali házak a város egyik legérdekesebb látnivalója. A Koppelpoort és a Muurhuizen (falházak) mellett itt található a Sint-Joriskerk (Szent György-templom), a csatornarendszer hídjaival, valamint középkori és egyéb régi épületekkel.

Múzeumok

  • A Mondriaan-ház : Piet Mondriaan festő szülőhelye a Párizsi műhelyének életnagyságú rekonstrukcióját mutatja be.
  • Flehite : történelmi, ismeretterjesztő és időszaki kiállítások pompás homlokzat mögött.
  • Zonnehof: Gerrit Rietveld által tervezett kis, elegáns modernista épület egy névadó téren, közvetlenül a központtól délre, időszakos kiállításokkal, főleg kortárs művészektől
  • Armando Múzeum: Armando festő alkotása, aki gyermekkorában Amersfoortban élt egy felújított egyházi épületben.
  • Holland Lovassági Múzeum: a 475 éves laktanyában kapott helyet a holland lovasságot és tankokat bemutató kiállítás
  • Kunsthal KAdE: modern művészeti kiállítóterem.

Szintén népszerű látnivaló a város állatkertje.

Amersfoort éjszaka

Az év európai városa díj előző évi nyertesei

2007 – Edingburg, Egyesül Királyság

2008 – Berlin, Németország

2009 – Bistol, Egyesült Királyság

2010 – Freyburg, Németország

2011 – Glasgow, Egyesült Királyság

2012 – Lisszabon, Portugália

2013 – Antwerpen, Belgium

Az Antwerpeni vár (Het Steen) Belgium második legnagyobb városának óvárosi központjában, Európa egyik legnagyobb kikötőjében áll. A középkori erődben ma hajózási kiállítás látható. A vár előtt Wappernek, a népmesék legendás óriásának szobra magasodik, lábánál két másik emberalakkal.

2014 – Marseilles, Franciaország

2015 – Rotterdam, Hollandia

2016 – San Sebastian, Sapnyolország

2017 – Koppenhága, Dánia

2018 – Bilbao, Spanyolország

2019 – Lipcse, Németország

2020 – Porto, Portugália

Portugália második legnagyobb városa Porto, amelynek a neve teljesen összefonódott a borral. A várost átszelő Douro folyó egyik oldalán a bájos óváros keskeny, düledező házai állnak. Velük szemben pedig a híres borpincék népesítik be a hegyoldalt. A folyó torkolatra tekintő hegyoldalakról kivételes látkép tárul elénk, 2000 éves történelemmel. Az UNESCO világörökségi listájára is felkerült Porto látnivalói, nevezetességei kihagyhatatlanok.

2021 – nem adták ki a díjat

2022 – Trieszt, Olaszország

A Miramare-kastély (olaszul: Castello di Miramare, németül: Schloss Miramar) csodálatos környezetben, az olaszországi Triesztben, az Adriai-tenger partján egy kőszirten áll. A 19. századi romantikus kastélyt úgy tervezték, hogy minél több pontjáról látható legyen a tenger. A valamikori Habsburg kastélyt szökőkutakkal és szobrokkal díszített 22 hektáros park övezi, amelyet a trópusi növényekkel telepítették be. A kastélyban található múzeum mellett a parkot is érdemes felfedezni, ez utóbbit ingyen megtehetjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük