Antwerpeni vár (Het Steen) és Lange Wapper, az óriás legendája

Az Antwerpeni vár (Het Steen) Belgium második legnagyobb városának óvárosi központjában, Európa egyik legnagyobb kikötőjében áll. A középkori erődben ma hajózási kiállítás látható. A vár előtt Wappernek, a népmesék legendás óriásának szobra magasodik, lábánál két másik emberalakkal.

Antwerpeni vár

Antwerpeni vár (Het Steen)

Antwerpen várát, Het Steent (jelentése: kővár) a kora középkori viking betörések után építették Antwerpen első kőerődjeként védelmi céllal. Ez ma Antwerpen legrégebbi épülete.

A korábban Antwerpen Burcht (erőd) néven ismert vár a Het Steen nevet 1520 körül kapta, miután V. Károly jelentős átépítést hajtatott végre. Eleinte a „‘s Heeren Steen” (a király kővára), majd később egyszerűen „Het Steen” (kővár) néven emlegették.

1303 és 1827 között börtönként használták. Az erőd eredeti nagyságának ma csak a töredékét látjuk. A 19. században, amikor a rakpartokat kiegyenesítették, hogy megállítsák a Scheldt folyó feliszapolódását, az erőd legnagyobb részét, benne több tucat történelmi házzal és a város legrégebbi templomával lebontották.

1890-ben a Het Steent régészeti múzeummá alakították át. 1952 óta hajózási múzeum működik benne, néhány régi uszály is látható a közelében a rakparton.

Wapper, az óriás legendája

A kastély bejárati hídjánál egy óriás, Lange Wapper és két ember szobra áll. Wapper egy legendás óriás és trükkmester, akinek népmeséit főleg Antwerpenben és a szomszédos városokban mesélték.

A legenda szerint a 16. században egy gazda hatalmas petrezselymet és vöröskáposztát talált az ágyában. Amikor megérintette a zöldségeket, aranyos babává változtak. Mivel nem tudott gondoskodni a gyermekről, egy Antwerpenben élő család fogadta örökbe.

Felnőve a fiú sokat segítette a rászorulókat. Egy napon egy idős nőt mentett meg, akit egy fiatalokból álló banda a Scheldt folyóba dobott  Az öregasszony hálából az alakváltás képességgével ajándékozta meg. Ezzel képes volt úgy megnövelni a lábait, hogy egyetlen óriási ugrással át tudott jutni egyik városból a másikba. Innen kapta a Lange Wapper becenevet kapta.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük