Miramare-kastély: csodálatos Habsburg-kastély az olasz tengerparton

A Miramare-kastély (olaszul: Castello di Miramare, németül: Schloss Miramar) csodálatos környezetben, az olaszországi Triesztben, az Adriai-tenger partján egy kőszirten áll. A 19. századi romantikus kastélyt úgy tervezték, hogy minél több pontjáról látható legyen a tenger. A valamikori Habsburg kastélyt szökőkutakkal és szobrokkal díszített 22 hektáros park övezi, amelyet a trópusi növényekkel telepítették be. A kastélyban található múzeum mellett a parkot is érdemes felfedezni, ez utóbbit ingyen megtehetjük.

Miremare-kastély Triesztben, az olasz tengerparton

Miramare-kastély – Habsburg palota Triesztben

Miramare- kastély rövid története

A Miramare kastély a ma már Olaszországhoz tartozó Trieszttől kb. 8 km-re, a Trieszti-öbölben áll. Neve szabad fordításban „tengerre néző”-t jelent.

Mindez nem véletlen, hisz építtetője 1854-től az osztrák haditengerészet főparancsnoka volt.

Miramere-kastély

1856 és 1860 között Carl Junker tervei alapján isztriai fehér márványból épült Habsburg Miksa főherceg megrendelésére. Habsburg Miksa osztrák főherceg I. Ferenc József öccse volt, feleségével, Sarolta belga királyi hercegnével nagy boldogságban éltek itt.

Miksa 1864. április 10-én a Miramare-kastélyban fogadta azt a mexikói küldöttséget, amely felkérte őt Mexikó császárává. A felkérést elfogadta, pedig nem kellett volna. 1867-ben trónjáról letaszították és kivégezték.

A Miramare-kastély 1920-ban, a Monarchia földarabolásakor az Olasz Királysághoz került. 1955-ben államosították, azóta múzeum működik benne eredeti berendezési tárgyakkal.

A tróntermet a 2000-es évek elején állították helyre, korábbi pompájában.

Miremare-kastély trónterme

A Miramare-kastély termei

A kastély szobai az eredeti, 19. század közepéből származó díszekkel, tárgyakkal, bútorokkal van berendezve, jól tükrözik egykori lakóik életvitelét, életstílusát.

A lépcsőházban neves elődök fotói mellett a családfát is megtekinthetjük.

Miremare-kastély lépcsőháza

Megismerhetjük Miramare és a park építésének történetét, megtekinthetjük a téli és nyári ebédlőt. Miksa lakószobái hajókabinokra hasonlítanak.

A könyvtártermet nagy gondolkodók szobrai díszítik.

Miremare kastély

A hálószobából titkos ajtó vitt egyenesen a kápolnába.

Az emeleten 1930-as évekbeli bútorzattal berendezett szobákat találunk.

A palotában annak idején Erzsébet császár- és királyné is sokszor megfordult. A Klagenfurti Minimundus parkban megtekinthető a kastély 1:25 arányú makettje.

Miremare kastély

Miramare-kastély parkja

A palotát olasz stílusú, 22 hektáros, szabadon látogatható kert veszi körül, amelyben az egész világból összegyűjtött növényfélék – beleértve egészen ritka fajokat is – , bájos szobrok és szökőkutak között sétálhatunk.

Miremare kastély

A Miramare-kastély parkjáról külön bejegyzést is készítettem, itt éred el.

Az olasz stílusú, 22 hektáros kert szabadon látogatható, amelyben az egész világból összegyűjtött növényfélék – beleértve egészen ritka fajokat is – , bájos szobrok és szökőkutak között sétálhatunk. Ha pedig elfáradtunk, megpihenhetünk egy padon vagy felfrissülhetünk a kávézóban.

Miramare-kastély látogatása, belépők

A kastély ingyenes parkolóját is a tengerparton találjuk, ahonnan kellemes sétával érhetjük el a kastély bejáratát. A kapun még nyugodtan besétálhatunk, csak ez épületbe lépéshez kell jegyet váltani.

A kastély egész évben 9 és 19 óra között van nyitva.

A kastély múzeumi részébe a belépőjegy 2021. szeptemberében 10 euró volt. A termekben megengedett a fényképezés, sőt még fotójegyet sem kell váltani.

A hatalmas park felfedezéséhez nem kell jegyet váltani, az ingyenesen bejárható.

Miramare-kastély és parkja Triesztben – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük