Ocean Orchids: csodálatos orchideafarm Szlovéniában

Csupán 12 kilométerre a magyar-szlovén határtól található egy csodálatos orchideafarm Szlovéniában. A többségében magyarok lakta Dobronak (Dobrovnik), azaz Lendvavásárhely település paradicsomi oázisában – egyedüliként Közép-Európában- csodálatos lepkeorchideákat termesztenek. Az 1500 m2-es trópusi kertben 400 növényfaj több mint 900 egzotikus példányát csodálhatjuk meg, legritkább és legkülönlegesebb fajtáktól kezdve a közkedveltebb fajtákig. Most videón is mutatom a csodálatos orchideákat és a gyönyörű trópusi kertet.

orchideafarm

Ocean Orchids: csodálatos orchideafarm Szlovéniában

Az orchideakertet 2002-ben alapította két szenvedélyes orchideagyűjtő. Az Oceán Orchideák azóta Szlovénia egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává vált, orchidearajongók és természetkedvelők ezrei látogatnak el ide évente.

A telephelyen 160 féle lepkeorchideát (Phalaenopsis) termesztenek a lehetséges összes szín- és mintavariációban speciális trópusi körülmények között. Évente csaknem kétmillió tövet adnak el az egyik legkedveltebb orchidea fajtából.

Az orchideák magról való szaporításához laboratóriumi körülmények kellenek, ezért a virágok egyéves palántaként, két kis levélkével érkeznek Hollandiából vagy a Távol-Keletről.

Az orchideákat 14 ezer négyzetméteren, saját termálkútból fűtött üvegházban nevelik. A farmhoz két tó és egy nagy vízesés is tartozik, valamint egy trópusi kertet is találunk a legkedveltett trópusi virágfajtákkal.

Az összegyűjtött esővizet használják öntözésre. A fűtéshez a hőt geotermikus energiából és a nemrég felfedezett hőforrásból nyerik. A levegő megfelelő összetételéről, hőmérsékletéről, páratartalmáról, frissességéről egy számítógépes rendszer gondoskodik.

orchideafarm

Trópusi kert: 1500 m2-es dzsungel

Az 1500 m2-es trópusi kertben az esőerdő klímáját imitálják, hogy ideális környezetet biztosítsanak az orchideák és egyéb egzotikus növények számára.

Itt körülbelül 400 trópusi és szubtrópus növényfaj több mint 900 egzotikus példánya csodálható meg a világ minden tájáról.

A 6 méter magas létesítményben testközelből megtekinthető számos növény, amelyet a mindennapjaiból ismerünk: banán, avokádó, vanília, papaya, mangó, ananász, ilang-ilang, taro, gyömbér, karambola és sok más.

A trópusi kert legérdekesebb növényei

 • húsevő növények
 • kávé
 • bors
 • ananász és más broméliák
 • Yilang Yilang
 • carambola
 • flamingók
 • vanília és más orchideák

A kertből bepillanthatunk a termelésbe, ahol naponta mintegy 4000 orchidea virágzik.

orchideafarm

Az orchideafarm meglátogatása

Az orchideafarm és a trópusi kert 7 eurós belépődíj ellenében látogatható. 15 éves korig szülők kíséretében ingyenes, efelett a diákjegy 4 euró.

Csoportok előzetes időpont foglalást követően 20 eurós díj ellenében kérhetnek szakvezetést.

Áprilistól októberig 9:00-18:00, novembertól márciusig pedig 9:00-17:00 között látogatható az orchideafarm.

Van itt egy kis kávézó is, ahol kávét, süteményt és helyben termesztett vaníliából készített fagylaltot kóstolhatunk meg.

Az ajándékboltban orchideás termékeket vásárolhatunk. A belépődíj mellé kapott 2,5 eurós kupont ez utóbbiban tudjuk levásárolni. Csodálatos orchideák közül válogathatunk, de akár orchideaföldet, tápanyagot vagy kaspót is beszerezhetünk.

Vannak festett orchideák is, melyek később az eredeti színükben nyílnak majd, ezekre egy festékpaletta hívja fel a figyelmet.

orchideafarm

Tippek a látogatáshoz:

 • Az Oceán Orchideák egész évben nyitva tart, de a nyitvatartási időszak szezononként változik, érdemes előzetesen tájékozódni.
 • A trópusikertet vezetett túrákon is megtekinthetjük, amelyek magyar nyelven is elérhetők. A túrák előzetes foglalást igényelnek.
 • Kényelmes cipőt viseljünk, mert a kertekben sok a sétaút.
 • Ne felejtsen el fényképezőgépet hozni, hogy megörökítse az orchideák szépségét.

Orchideafarm videón

Trópusi kert videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Németh Anna szerint:

  Itt dolgozóként csalódott vagyok, hogy a teljes szöveg kb 80%-a nem igaz. A sok félreértés és megtévesztés miatt kérném a poszt teljes javítását vagy törlését. Abszolút nem felel meg a valóságnak.

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Anna!

   Köszönöm, hogy rátaláltál a blogomra és elovastad a cikket.
   A megjegyzéseddel nem igazán tudok mit kezdeni. Azt írod, hogy a teljes szöveg kb. 80%-a nem igaz. Ugyanakkor egyetlen példát sem említesz, hogy mi lenne félreértés vagy megtévesztés. Így esélyem sincs arra, hogy az általad felrótt esetleges elírásokat, pontatlanságokat javítsam.
   A bejegyzést a kb. egy hónappal ezelőtti személyes látogatásom során hallott és tapasztalt információk alapján készítettem és szerintem elég tárgyilagos, nincs benne semmi megtévesztő.
   Virágos szép napokat kavánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük