Ocean Orchids: csodálatos orchideafarm Szlovéniában

Csupán 12 kilométerre a magyar-szlovén határtól található egy csodálatos orchideafarm Szlovéniában. A többségében magyarok lakta Dobronak (Dobrovnik), azaz Lendvavásárhely településen több ezer orchidea látványában gyönyörködhetünk. Közép-Európa egyetlen orchideafarmjának megtekintése az egyénileg érkezőknek ráadásul ingyenes.

Ocean Orchid: csodálatos orchideafarm Szlovéniában

Ocean Orchids: csodálatos orchideafarm Szlovéniában

A 2003-ban alapított Ocean Orchids egy orchideatermesztő vállalkozás, ahol lepkeorchideákat (Phalaenopsis) termesztenek a lehetséges összes szín- és mintavariációban. Évente csaknem kétmillió tövet adnak el az egyik legkedveltebb orchidea fajtából.

Az orchideákat 14 ezer négyzetméteren, saját termálkútból fűtött üvegházban nevelik.  a farmhoz két tó és egy nagy vízesés is tartozik, valamint egy trópusi kertet is találunk a legkedveltett trópusi virágfajtákkal.

Találunk köztük általunk is ismert és kedvelt virágfajtákat is, mint például vitorlavirág. Ugyanakkor nagyon sok az igazi különlegesség is.

A farmon 160 féle orchideát termesztenek speciális trópusi körülmények között. Az orchideák szaporításához laboratóriumi körülmények kellenek, ezért a virágok egyéves palántákként, két kis levélkével érkeznek Hollandiából vagy a Távol-Keletről.

Az összegyűjtött esővizet használják öntözésre. A fűtéshez a hőt geotermikus energiából és a nemrég felfedezett hőforrásból nyerik. A levegő megfelelő összetételéről, hőmérsékletéről, páratartalmáról, frissességéről egy számítógépes rendszer gondoskodik.

A kiállított orchideacsodákat meg is vásárolhatjuk.

A minden nap nyitva tartó farmra az egyénileg érkezők ingyen beléphetnek, csoportok pedig igen kedvezményes jegy megvásárlása után juthatnak be.

További információ a hivatalos oldalon.

Dobronak energiaparkja és a Bakónaki-tó

Ha Dobronakban járunk, érdemes egy kellemes erdei sétát tenni az ősbükkösben a Bakónaki-tóhoz és energriaparkhoz. A Szent Vid kápolna közelében ered a különleges vizű Vid kút, ami gyógyító- és csodatevő hatásáról ismert.

Szent Vid kápolna

A hagyomány szerint a Vid kút vize gyógyítja a látási és hallási, valamint az emésztőszervi és idegrendszeri panaszokat, továbbá a különböző bőrbetegségeket. Szent Vid napján, június 15-én az emberek ezrei zarándokolnak ide.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Barnáné Fekete Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük