Altamira barlangrajzai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Csodálatos barlangrajzok világa tárul fel a látogatók előtt Az Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei címmel nyílt nagyszabású kiállításon. A Magyar Nemzeti Múzeum 2024. június 2-ig nyitvatartó kiállítása a Spanyolország északi részén található Altamira barlang falfestményeinek világát mutatja be. Az Altemira barlang az UNESCO Világörökség része, amelyet a barlang falain található lenyűgöző paleolit kori művészeti alkotások miatt tartanak különlegesnek és kulturális örökségnek. A Nemzeti Régészeti Intézetben található magyar anyagnak hála, a kiállításon bepillantást nyerhetünk a mai Magyarország területének felső-paleolitikumába is. A kiállításhoz szakmai vezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások is társulnak.

Bölény festmény az Altamira barlangban

Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei kiállítás

Az Altamira barlang Spanyolország északi részén, Santillana del Mar közelében található, melyet a barlang falain található lenyűgöző paleolit kori művészeti alkotások miatt tartanak különlegesnek és kulturális örökségnek.

Az Altamira barlangrajzok a prehisztorikus időkben élő emberek alkotásai, amelyek több ezer évesek. A barlangban található festmények és rajzok lenyűgöző részletességgel ábrázolják az állatokat, embereket és más természeti elemeket, és lenyűgözik a látogatókat az ősi művészi kifejezőerőjükkel és életszerűségükkel.

Az Altamira – A Barlang Művészete Kiállítás célja, hogy megismertesse és megőrizze ezt a különleges művészeti örökséget, valamint hogy lehetővé tegye a látogatók számára, hogy közelebbről megismerjék és megértsék ezeket az ősi alkotásokat. A barlangrajzok fényképei eredeti méretben tárulnak a látogatók szeme elé.

A kiállítás keretében részletes információkat kaphatunk az Altamira barlang történetéről, a rajzok készítési módjáról és jelentőségükről, valamint betekintést nyerhetünk az ősi emberek mindennapi életébe és kultúrájába is.

A kiállításr már azért is érdemes elmenni, mert az Altamira barlang angyon korlátozottan látogatható, hatalmas szerencse kell a bejutáshoz. Maximum heti öt fő (évente 260 fő) látogathatja várólistán keresztül történő előzetes bejelentkezés alapján. 

Másik nyomós ok pedig a kiállítás megtekintésére az, hogy magyarországi vonatkozásokkal is kiegészül.

A kiállításhoz szakmai vezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások is társulnak, valamint a Múzeum Ajándékboltjának kínálata is készül a tárlathoz illeszkedő kollekcióval.

A kiállítás időpontja és helyszíne:

Időpont: 2024. január 23. – 2024. június 2.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Pulszky-terem

További információ és jegyvásárlás: mnm.hu

Altamira-barlang és csodálatos barlangfestményei

Az 1868-ban felfedezett spanyolországi Altamira-barlang az őskorszaki művészet egyik legfontosabb lelőhelye. A paleolit korból származó különleges barlangfestményeinek köszönhetően 1985-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Napjainkban hetente csupán 5, sorsolással kiválasztott személy tekintheti meg az eredeti rajzokat, az Altamira Múzeumban kialakított hasonmás barlagba azonban belépőjegy ellenében bejuthatunk.

Érdemes megnézni az Antonio Banderas főszereplésével 2016-ban bemutatott spanyol életrajzi-filmdrámát, az Altamira felfedezését, amely hűen bemutatja milyen véletlenek játszottak közre abban, hogy „A Kőkorszak Sixtus-kápolnájának” rajzai napjainkban is megcsodálhatók.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük