A Barátok közt ház titka

Pár napja megígértem, hogy visszatérek még a Wekerletelepre, hogy bemutassam Barátok közt ház környezetét és eláruljam annak titkát. Maradj velem, garantálom, hogy lesznek bőven meglepetések. Íme ilyen belülről a sorozatból ismert Barátok közt ház!

Wekerletelep

A legnagyobb nézettségű szappanopera, az 1998 óta futó Barátok közt tette híressé a Kós Károly tér 4. szám alatti épületet. A főcímben látható, Mátyás Király térinek nevezett épület és a körülötte található park a mai napig gyakori helyszíne a kültéri filmforgatásoknak. A belső forgatásokhoz Budatétényben építettek fel egy több mint 1000 m2-es stúdiót. Aki tehát arra számít, hogy most bemutatom a Rózsa bisztrót, vagy Novák Laci kis boltját, az nagyon téved. Nem találkoztam Vili bácsival sem, Dr. Balogh Nóra és Berényi Miklós sem járt arra, sőt Magdi anyus szelleme sem kísértett.

Barátok közt ház

De kezdjük az elején. A sorozat kedvelők által jól ismert bejárat:

Barátok közt ház

Az udvarba érkezőket a Rózsa bisztró hiánya okozta döbbenetből felocsúdva szemből ez a látvány fogadja:

Barátok közt ház

A jelenleg két család lakhelyéül szolgáló földszintes épület volt eredetileg a bérház közös mosókonyhája. Jobbra és balra kukkantva rájöttem, hogy ez az udvar egy valódi kis ékszerdoboz. A lépcsőház, a gang szépen rendezett, karbantartott. A kialakított kis kertek, szalonna sütő hely nagyon barátságos hangulatot varázsolnak.

Barátok közt ház

A szalonna sütő hely jó lehetőség közös programok szervezésére, egy kis önfeledt beszélgetésre. A közösen gondozott kis kertben a legfontosabb fűszernövények mellett komposztáló is található.

Barátok közt ház

Az emeletről letekintve is kellemes látvány fogad.

Barátok közt ház

Ezek után egyáltalán nem lepődtem meg az esővízgyűjtő tartályt látva.

A házban lakó kedves önkéntes kalauzomtól megtudtam, hogy az udvar felújítása, a parkosítás és az esővízgyűjtő beszerzése is egy pályázat eredménye. Egy a főváros által kiírt pályázaton 2,5 millió Ft-ot kaptak korszerűsítésre, amihez a lakók további 5,5 millió Ft-tal járultak hozzá. Láthatóan jól sáfárkodtak az összeggel, szemet gyönyörködtető a végeredmény.

Barátok közt ház

A házban található lakások jó része magán tulajdonban van, már csak egy-két önkormányzati lakás maradt. A tetőtéri lakások 100-120 négyzetméteresek, míg a földszinten és az első emeleten lévő két szobás lakások 60-68 négyzetméteresek. Na és akkor jöjjön a beígért titok. Az udvar bejárattól balra lévő épület mintha nem egészen illene ebbe a miliőbe. Ablakain láthatóan ott vannak a papírcsíkok, mintha épp most lenne építés alatt.

Az igazság az, hogy a lakók már jó pár éve ugyanezt látják. Az épület felújítási munkái évekkel ezelőtt félbeszakadtak. Azóta is várják, hogy a kísértetház megteljen élettel. A szebb napokat is megélt épületet még Kós Károly tervezte közösségi célokra . A Wekerletelep és a lakóház szerves részét képző épület Ady mozi néven volt ismert. A mozi a plázák és a multiplexek elterjedésével, jó húsz évvel ezelőtt bezárt. A ház tulajdoni lapján 36 albetét található, ezek egyike a 835 négyzetméteres műemlék épület.

Barátok közt ház

A romos épületet  2001-ben 12,5 millió Ft-ért Havas Henrik vásárolta meg az Önkormányzattól, hogy médiaiskolát és konferencia termet hozzon létre benne. A felújítási munkák el is kezdődtek, a Tanár úr becslések szerint 130-150 milliót költött a rekonstrukcióra. Aztán amikor a média iskolája nem kapta meg az akkreditációt, az építkezés félben maradt. Most éppen 250 millióért árulják az épületet, de vevő sajnos nincs rá.

Barátok közt ház

A Wekerletelepen lakók örülnének, ha valamilyen módon visszakaphatnák és közösségi célokra hasznosíthatnák a mozit. Az ötletekben nincs hiány, már csak az anyagiakat kellene előteremteni hozzá.  Magam részéről nagyon drukkolok, hogy sikerüljön és ígérem, ha megvalósul szívesen beszámolok róla.

Barátok közt ház

A mozi bejárata feletti területrészből idilli balkont alakítottak ki fákkal, bokrokkal, dézsás növényekkel, paddal. A hangulatos hely kialakítását a MOL Zöldövezet pályázatán elnyert támogatás tette lehetővé.

Barátok közt ház

Érdekes és feledhetetlen volt betekinteni a százéves ház falai közé. Látni és érezni, hogy a lakók mennyire fontosnak tartják a közösségépítést, megtapasztalni vendégszeretetüket. Köszönöm a különleges élményt a Budapest100 szervezőinek és a Wekerletelep környezettudatos, hagyománytisztelő lakóinak!

Nézd meg videón is a Barátok közt házat belülről

Wekerletelep videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...