A Barátok közt ház titka

Előző írásomban megígértem, hogy visszatérek még a Wekerletelepre, hogy bemutassam Barátok közt ház környezetét és eláruljam annak titkát. A népszerű szappanopera tette híressé a Kós Károly tér 4. szám alatti a népies szecessziós stílusú épületet. Ez volt a „Mátyás király téri ház”, amit azóta is csak Barátok közt házként emlegetnek. Maradj velem, és videóban is megmutatom a híres forgatási helyszínt, és garantálom, hogy lesznek bőven meglepetések. Íme ilyen belülről a sorozatból ismert Barátok közt ház!

Wekerletelep

Az ország kedvenc sorozata: Barátok közt

Biztos sokakat emlékezetében él még a Barátok közt napi sorozat, ami 1998. október 26-a és 2021. július 17-e között futott az RTL Klubon. Indulása után hamar Magyarország legnépszerűbb sorozatává nőtte ki magát, valamint egyike volt a legnézettebb műsoroknak a magyar televíziózásban.

A népszerű szappanopera tette híressé a Kós Károly tér 4. szám alatti épületet. A főcímben látható, Mátyás Király térinek nevezett épület és a körülötte található park a mai napig gyakori helyszíne a kültéri filmforgatásoknak.

A belső forgatásokhoz Budatétényben építettek fel egy több mint 1000 m2-es stúdiót. Aki tehát arra számít, hogy most bemutatom a Rózsa bisztrót, vagy Novák Laci kis boltját, az nagyon téved. Nem találkoztam Vili bácsival sem, Dr. Balogh Nóra és Berényi Miklós sem járt arra, sőt Magdi anyus szelleme sem kísértett.

A ház a Barátok köztben:

  • A sorozatban a ház a főszereplők, a Berényi család otthona.
  • Az évek során számos drámai esemény színhelye volt a ház, szerelmek, szakítások, születések és halálesetek tarkították a falai között zajló életet.
  • A ház a Wekerletelep szimbólumává vált, és a sorozat rajongói számára igazi zarándokhelynek számít.

Barátok közt ház, a Wekerletelep legismertebb épülete

A házat 1910-ben építették Kós Károly tervei alapján. A homlokzatot szimmetrikus kialakítás jellemzi, díszes ablakkeretekkel, íves bejárati ajtóval és tornáccal. A háztető manzárdtetős, piros cseréppel borítva. Az épület vakolata fehér, díszítőelemei barna színűek.

A házat 2011-ben műemlékké nyilvánították.

De kezdjük az elején. A sorozat kedvelők által jól ismert bejárat:

Barátok közt ház

Az udvarba érkezőket a Rózsa bisztró hiánya okozta döbbenetből felocsúdva szemből ez a látvány fogadja:

Barátok közt ház

A jelenleg két család lakhelyéül szolgáló földszintes épület volt eredetileg a bérház közös mosókonyhája. Jobbra és balra kukkantva rájöttem, hogy ez az udvar egy valódi kis ékszerdoboz. A lépcsőház, a gang szépen rendezett, karbantartott. A kialakított kis kertek, szalonna sütő hely nagyon barátságos hangulatot varázsolnak.

Barátok közt ház

A szalonna sütő hely jó lehetőség közös programok szervezésére, egy kis önfeledt beszélgetésre. A közösen gondozott kis kertben a legfontosabb fűszernövények mellett komposztáló is található.

Barátok közt ház

Az emeletről letekintve is kellemes látvány fogad.

Barátok közt ház

Ezek után egyáltalán nem lepődtem meg az esővízgyűjtő tartályt látva.

A házban lakó kedves önkéntes kalauzomtól megtudtam, hogy az udvar felújítása, a parkosítás és az esővízgyűjtő beszerzése is egy pályázat eredménye. Egy a főváros által kiírt pályázaton 2,5 millió Ft-ot kaptak korszerűsítésre, amihez a lakók további 5,5 millió Ft-tal járultak hozzá. Láthatóan jól sáfárkodtak az összeggel, szemet gyönyörködtető a végeredmény.

Barátok közt ház

A házban található lakások jó része magán tulajdonban van, már csak egy-két önkormányzati lakás maradt. A tetőtéri lakások 100-120 négyzetméteresek, míg a földszinten és az első emeleten lévő két szobás lakások 60-68 négyzetméteresek. Na és akkor jöjjön a beígért titok. Az udvar bejárattól balra lévő épület mintha nem egészen illene ebbe a miliőbe. Ablakain láthatóan ott vannak a papírcsíkok, mintha épp most lenne építés alatt.

Itt sem fenékig tejföl minden

Az igazság az, hogy a lakók már jó pár éve ugyanezt látják. Az épület felújítási munkái évekkel ezelőtt félbeszakadtak. Azóta is várják, hogy a kísértetház megteljen élettel. A szebb napokat is megélt épületet még Kós Károly tervezte közösségi célokra . A Wekerletelep és a lakóház szerves részét képző épület Ady mozi néven volt ismert. A mozi a plázák és a multiplexek elterjedésével, jó húsz évvel ezelőtt bezárt. A ház tulajdoni lapján 36 albetét található, ezek egyike a 835 négyzetméteres műemlék épület.

Barátok közt ház

A romos épületet  2001-ben 12,5 millió Ft-ért Havas Henrik vásárolta meg az Önkormányzattól, hogy médiaiskolát és konferencia termet hozzon létre benne. A felújítási munkák el is kezdődtek, a Tanár úr becslések szerint 130-150 milliót költött a rekonstrukcióra. Aztán amikor a média iskolája nem kapta meg az akkreditációt, az építkezés félben maradt. Most éppen 250 millióért árulják az épületet, de vevő sajnos nincs rá.

Barátok közt ház

A Wekerletelepen lakók örülnének, ha valamilyen módon visszakaphatnák és közösségi célokra hasznosíthatnák a mozit. Az ötletekben nincs hiány, már csak az anyagiakat kellene előteremteni hozzá.  Magam részéről nagyon drukkolok, hogy sikerüljön és ígérem, ha megvalósul szívesen beszámolok róla.

Barátok közt ház

A mozi bejárata feletti területrészből idilli balkont alakítottak ki fákkal, bokrokkal, dézsás növényekkel, paddal. A hangulatos hely kialakítását a MOL Zöldövezet pályázatán elnyert támogatás tette lehetővé.

Barátok közt ház

Érdekes és feledhetetlen volt betekinteni a százéves ház falai közé. Látni és érezni, hogy a lakók mennyire fontosnak tartják a közösségépítést, megtapasztalni vendégszeretetüket. Köszönöm a különleges élményt a Budapest100 szervezőinek és a Wekerletelep környezettudatos, hagyománytisztelő lakóinak!

Barátok közt ház látogatása

A ház sajnos nem látogatható belülről, de kívülről szabadon megtekinthető. A Kós Károly tér sétája során érdemes megállni a ház előtt, és gyönyörködni a szecessziós stílus szépségében. A ház mellett található egy kis park, ahol pihenni lehet, és élvezni a Wekerletelep hangulatát.

Maga jó pár évvel ezelőtt a Budapest100 rendezvény keretében jutottam be a házba, amikor is nyílt nap keretében több wekerletelepi ház is látogatható volt.

Barátok közt ház videón

Wekerletelep videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...