Áldó Krisztus szobor – Tarcal

A Tarcal határában a dombtetőn álló Áldó Krisztus szobor 8,5 méteres magasságával és mintegy 50 tonnás súlyával Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránit alkotása. A gigantikus szobor a Mária út egyik megállója, a domb tetejéről a csodálatos körpanoráma tárul elénk.

Áldó Krisztus szobor, Tarcal

Áldó Krisztus szobor – Tarcal

A tokaji borvidék legimpozánsabb alkotása, a hatalmas Jézus szobor 2015 március óta magasodik Tarcal fölé.  Pár hónappal később „Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” című projekt keretén belül Tarcalon átadták az Áldó Krisztus szoborhoz vezető zarándok- és panoráma-sétányt.

Egy a tarcali Szent Teréz-kápolnában talált Áldó Jézust ábrázoló képet látva döntötte el Petró Attila helyi vállalkozó, hogy megépítteti hazánk legnagyobb Jézus szobrát. Az öt hatalmas gránitdarabból álló szobrot azzal a feltétellel adományozta Tarcal községnek, hogy megfelelő, kulturált körülményeket teremtenek látogatásához.

Áldó Krisztus szobor, Tarcal

2015 tavaszán Ternyák Csaba egri érsek szentelte föl a 8,5 méter magas, 50 tonna súlyú gigantikus alkotást. 2015 októberére befejeződött a tereprendezés is. Sétányt is kialakították pihenőkkel, lépcsősorokkal, sétautakkal, hogy gyalogosan megközelíthető legyen a szobor.

A szoborhoz csak gyalogosan juthatunk fel. Tarcalon, a református és a katolikus templom közötti területen van a parkoló, ahonnan az információs a táblákat követve aszfaltos úton indulhatunk el a cél felé. Pihenőpadokat, piknikező helyeket érintve érünk a szobor alá. Innen választhatjuk a lépcsőt vagy a kényelmesebb és kicsit hosszabb sétányt.

A sétány egy idő után kettéválik. Az egyik a Jézus szoborhoz vezet, míg a másikon a tokaji Kopasz-hegy oldalába vájt bánya tóhoz ereszkedhetünk le.

Az Áldó Krisztus szobor kövekből faragott talapzaton áll a falu felé fordulva. Jobb kezével áldást oszt.

Jó tudni: Az idősek és a mozgáskorlátozottak szoborhoz való feljutását az önkormányzat ingyenesen, elektromos járművekkel segíti. A szolgáltatás a hétvégi és ünnepnapokon a parkolóban kérhető.

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük