Urquhart vára, a skót Felföld legtöbbet fotózott kastélya

Urquhart vára vagy Urquhart kastély ma teljesen romos állapotban van, de valaha a középkori Skócia legnagyobb erőssége volt. A skót Felföld egyik legtöbbet látogatott és legtöbbet fotózott látnivalójának népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy a legenda szerint itt él Nessie, és a vár körül zajlanak a Loch Ness-i szörny utáni kutatások.

Urquhart vára vagy Urquhart kastély a taronyból fotózva

Urquhart vára vagy Urquhart kastély rövid története

Urquhart vára, pontosabban annak romjai a skót Felföldön, a legendás Loch Ness tó partján magasodnak. A legendás Nessie-nek, a Loch Ness-i szörnynek köszönhetően leginkább mindenki a folyón hajózva közelíti meg. Mi is így tettünk.

Urquhart vára vagy Urquhart kastély a folyó felől

Olyan szerencsénk nem volt, hogy Nessievel találkozzunk a folyón. Bár ezt annyira nem is bántuk amikor a partra érkezve megláttuk, hogy nézhet ki a szörnyteg.

Nessie, a Loch Ness-i szörny Urquhart váránál

Az urquharti vár elődjét valószínűleg az 5. vagy 6. században kezdték el építeni. A feltételezések szerint Szent Kolumba idejében, akinek életéről Iona szigetének történetével kapcsolatban már írtam, már állt itt egy vár. Kolumba valószínűleg Urquhart váránál állt meg, amikor Brude királyhoz igyekezett Invernessbe.

A területet 1229-ben a Durward család kapta meg adományként, valószínűleg ők voltak a vár építői. 1296-ban már létezett az erődítmény, ugyanis ekkor foglalta el I. Eduárd angol király.

A 15. század közepén a Koronától Earl of Ross szerezte meg a várat, de röviddel ezután ismét a királyhoz került. 1509-ben a Grantok kapták ajándékba, az Ő birtokukban maradt egészen 1912-ig, annak ellenére, hogy többször is meg akarták kaparintani at erődöt.

1692-ben szinte teljesen lerombolták III. Vilmos angol király csapatai, akik a jakobita erők ellen védték a várat. Ezután a várat nem építették újjá, romokban maradt. A kövek egy részét a helyiek építőanyagnak elhordták, a maradékot pedig folyamatosan a természet rombolja.

A vár jelenleg a National Trust for Scotland (Skót Nemzeti Vagyonkezelő) tulajdonában van. 2000-ben és 2001-ben látogatói központot építettek a vár mellé. A látogató központban egy kiállítást láthatunk a vár történetéről, jó néhány maradvány a középkori tárggyal. Helyet kapott itt egy mozi, egy étterem és egy ajándékbolt is.

A vár belépő díj ellenében egész évben látogatható.

A vár a vízpartra épült, így a víz természetes akadályt is jelentett.

A szárazföldi oldalon sáncárkot ástak, melyen keresztül felvonóhíd vezetett a főkapuhoz. Az ötszintes lakótorony maradványai csigalépcsőn érhetők el.

Urquhart vára igen népszerű a házasulandók körében is, nem ritka, hogy esküvőt tartanak a vár területén.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük