Tarcal látnivalói a Szent Teréz-kápolnával

Tarcal a Tokaj hegyalja egyik legősibb, Honfoglalás kori települése. Építészeti emlékei jórészt a Rákóczi-családhoz köthetők. A barokk stílusú katolikus Szent Teréz-kápolna a 2015-ös felújítása óta különösen kedvelt úticél. Tarcal látnivalói között szemezgetve ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hegyaljai borvidék talán legkiválóbb szőlő- és bortermelő helye. 

Tarcal Szent Teréz-kápolna

Tarcal történelme

Tarcal községet Borsod-Abaúj-Zemplén megye Tokaji járásában, az Alföld és a Zempléni-hegység találkozásánál találjuk.  A vulkáni és üledékes kőzetekből álló Nagy Kopasz-hegy déli lejtőinek tövében fekszik, ennek köszönhetően itt találjuk a legjobb minőségű hegyaljai szőlőtáblákat.

Az államalapítás óta kisebb megszakításokkal Tarcal királyi birtok volt. Árpád ajándékozta Turcol vezérnek egy lovasversenyen aratott győzelemért. A monda szerint a nevét a vezérről kapta, akinke vélt sírját 1894-ben tárták fel. A leleteket a Nemzeti Múzeum őrzi. 

1096-ban Kálmán király, akit ragadvány nevén Könyves Kálmánként ismerünk, tarcali birtokán tartott zsinaton a futárszolgálatra vonatkozó törvényt hozott. 1110-ben pedig itt tartott országgyűlést, itt hozta meg híres törvényét, mely szerint “boszorkányokról, mivel nincsenek, törvénykezés ne essék”. 

A 14. század végétől Tarcal a tokaji királyi uradalomhoz tartozott. 1551-ben elnyerte a mezőváros címet. Az 1560-as években a török elpusztítja a várost. Feljegyzések szerint 1620-ban a Thurzó család tarcali szőlőjében aszúszemeket (feketeszőlő) szüreteltek.

1701-ben már működött szőlőgazdaság. 1748-ban Grassalkovich Antal a tarcali kincstári szőlőkről előterjesztést készít Mária Terézia részére. Javaslatára két korszerű szőlőtelepet létesítenek a Szarvas dűlőben és a Henye-hegy déli lejtőjén. 1858-ban megérkezik a vasút Tarcalra, majd 1880-ban a szőlőkben filoxéra pusztít

1951-ben megalakult az egykori királyi uradalom szőleit is magában foglaló Kertészeti és Szőlészeti Kutató Intézet kísérleti telepe.

Tarcal látnivalói

Tarcal hangulatos mezővárosi jellegével, gótikus eredetű, ma már barokk római katolikus templomával, a Nagy Kopasz-hegy (512) geológiai képződményeivel, növény- és állatritkaságaival is érdeklődést kelthet. A Disznókő lábánál található az egyik leghíresebb szőlőbirtok. 

A barokk Rákóczi-ház épületéből, (Könyves Kálmán utca 52) a jelenlegi Tokaji Kereskedőházból nyílik a Rákóczi pince, ahol borkóstol ásra is lehetőség nyílik.

2015-ben az Ó-temető feletti dombon felállították Szabó Sándor, szerencsi szobrász által készített 8,5 méteres Jézus-szobrot, az Áldó Krisztus szobrot, amelyet Petró Attila vállalkozó ajándékozott a falunak.

Áldó Krisztus szobor, Tarcal

A szoborhoz a parkolóból gyalogosan juthatunk fel a gigantikus alkotáshoz, ahonnan a kilátás is fantasztikus.

Sőt még a tokaji Kopasz-hegy oldalába vájt bánya tóhoz is leereszkedhetünk le.

2016-ben Fő utca és a Klapka utca kereszteződésnél avatták fel Tarcal Vezér szobrát, Makoldi Sándor alkotását.

Szent Teréz-kápolna 

A Szent Teréz-kápolna a tarcali Henye-domb (196 méter) tetején magasodik. A kápolnát 1749-50-ben Gróf Grassalkovich Antal építtette Mária Teréziának, hálából adományaiért. A kápolnát Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. A hagyományos tarcali szüretkezdő nap október 15-e Teréz napja.

Felújítás előtti állapot.

Felújítás után.

Tarcal Szent Teréz-kápolna

Az épület ovális alaprajzú, gömbsüveg boltozatú, homlokzatán alacsony torony található. A kápolna 2015 második felében teljes körűen felújították.

A bejárat feletti gerendás szerkezetű karzatra kis falépcsőn lehetett feljutni. 

A tarcali Zsinagóga 1790 és 1810 között épült copf stílusban. A romos épületet felújították, a Tarcali Galériának ad helyet, ahol időszakos kiállításokat tekinthetünk meg.

A Református templom késő barokk stílusban épült. Mária Terézia csak akkora templomot engedélyezett, amelyben a gyülekezet tagjai állva elférnek.A hívőket négyszög alakba felállították és akkora helyen épült fel, amekkora helyet elfoglaltak.

Tarcalról gyalogoasan vagy autóval is fel lehet jutni a hegyre, a tv-toronyhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik szinte az egész Hegyaljára és az Alföldre is. 

Télen a sípálya használatát felvonó teszi kényelmesebbé. 

A Tarcali bányató bányamunkák után megmaradt gödörből keletkezett. A csapadék és forrásvíz által feltöltött türkizkék színű vizével a tó lenyűgöző látványt nyújt.

Nagyon köszönjük a fotókat Kiss P Dórának és Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × kettő =