Agostyáni Arborétum, a Gerecse gyöngyszeme

A Tatától csupán 8 km-re, a Bocsájtó-völgyben található Agostyáni Arborétum a Gerecse Tájvédelmi körzet gyöngyszeme. A 30,5 hektáros kert mintegy 380 örökzöld és 40 lomblevelű fa- és cserjefaj otthona. Az év bármely időszakában érdemes felkeresni egy kellemes sétára. Sőt akár az éjszakát is az arborétumban tölthetjük a szépen felújított kulcsosházban.

Agostyáni arborétum Tata mellett

Agostyáni arborétum Tata mellett

Az Agostyáni Arborétum Agostyán határában, a rengeteg látnivalót nyújtó Tatától 8 kilométerre fekszik, az Agostyánt Tardossal összekötő út mellett fekszik. Gyalogosan, kerékpárral, autóval, és tömegközlekedési eszközökkel is megközelíthető.

Agostyáni arborétum Tata mellett

A terület az Eszterházyak tulajdonában állt, ők telepítették be a szlavóntölgyeket és vörösfenyőket 1912-ben. Ezek ma az arborétum legidősebb fái.

Agostyáni arborétum Tata mellett

A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi osztálya 1953-ban hirdetett egy pályázatot a „Honosítás alatt álló fás növények ökológiai, élettani és rendszertani vizsgálata” c.ímmel. Ekkor létesült az arborétum alapvetően fatermesztési kísérleti céllal. A kísérletek a nem őshonos, illetve hosszabb idő óta széles körben nem alkalmazott fajok és változatok klímatűrésére, termőhelyi igényére, az ellenálló képesség, a növedék és faminőség vizsgálatára irányultak.

Nemeskéri Kiss Miklós, dr. Barabits Elemér, Bánó István és Galambos Gáspár szakirányításával 1955 és 1962 között mintegy 300 növényt és változatot telepítettek a kertbe.

Agostyáni arborétum Tata mellett

Az 1950-es, 60-as években telepített fák mára jelentős méreteket értek el, és impozáns látványt nyújtanak. Az atlaszcédrus mellett tulipánfák, nyírek, juharok, vasfák, égerek, kőrisek, diók stb. több változata is megtalálható.

Kulcsosház az Agostyáni Arborétumban

Vérteserdő Zrt. számára kiemelt feladat az Arborétum fenntartása, fejlesztése. Ennek kézzel fogható eredménye az arborétum szívében található – a múltban szolgálati lakásként is működő, egyébként az utóbbi időben használaton kívüli – épület turistaszállássá alakítása. Az arborétumi tó partján álló kulcsosház vadonatúj „köntösben” várja az igazán egyedülálló élményre kíváncsi látogatókat. A 10 fős szállás remek lehetőséget ad családoknak, kisebb nyugdíjas- vagy diákcsoportoknak, túrázó társaságoknak arra, hogy a Gerecsében, nyugodt környezetben, összkomfortos szálláshelyen tölthessék el szabadidejüket. – olvasható a hivatalos oldalon.

Agostyáni Arborétum kulcsosháza

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak!

Nyitvatartási és a kulcsosház igénybevételi információkért keresd az arborétum hivatalos oldalát.

Javaslom továbbá felkeresni legszebb arborétumaink bármelyikét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük