Lanzarote, a Száz vulkán szigete és csodálatos virágai

Lanzarote, a Kanári-szigetek legkeletibb, legészakibb és egyúttal a legidősebb szigete a Száz vulkán szigete nevet kapta. Marsbéli táját a sziget legnagyobb vulkáni kitörés-sorozata hozta létre a 18. században, amikor több, mint 100 vulkán tört ki. Különleges élővilága miatt a szigetet az UNESCO 1993-ban bioszféra rezervátumnak nevezte ki. Olvasónknak köszönhetően most mi is tehetünk egy sétát a téli hónapok nyári hangulatában.

Lantarote

Lanzarote, a Száz vulkán szigete

Lanzarote a Kanári-szigetek hét nagy szigete közül a legkeletibb, legészakibb és egyúttal a legidősebb. Lakossága mintegy 125 ezer fő, székhelye 1852 óta Arrecife.

A 846 km² területű sziget hossza 60 km, szélessége 12 km. Gyakran a „Száz vulkán szigetének” hívják, de valójában több mint 300 tűzhányó színesíti a tájat. Az őslakos guancsok Titeroygatra néven emlegették, ami Színes hegyeket jelent. Hivatalos nevét Lancelotto Malocelló genovai tengerészről kapta, aki első európaiként eljutott ide a 14. században.

A sziget legnagyobb vulkáni kitörés-sorozata 1730 és 1736 között zajlott, amikor több, mint 100 vulkán tört ki. Ekkor alakult ki a sziget erősen tagolt felszíne, a sziget legjobb termőföldjei viszont elpusztultak. Az utolsó vulkánkitörés 1824-ben volt.

A szigetet az UNESCO 1993-ban Bioszféra-rezervátumnak nevezte ki. Az 51 km²-es Timanfaya Nemzeti Parkot a sziget délnyugati részén hozták létre, a „Tűzhegyek” (Montañas del Fuego) környékén. A nemzeti park a táj megóvása és megőrzése érdekében csak szervezetten látogatható.

A turisták körében igen kedveltek a lávabarlangok és vulkáni kráterek maradványai, ahová az óceán vize beáramlik. A kráterben a homok fekete, a víz az algáktól zöld.

Lanzarote növényvilága

A vulkáni talaj ellenére csodálatos növényekben gyönyörködhetünk a szigeten.

Csodálatos látni a januárban is szabadon és dúsan virágzó murvafürtöket (Bougainvilleákat).

Vannak itt számunkra ismeretlen növények is, mint pl. az aranysárga óriáscsésze vagy más néven dzsungelharang.

A Lanzarotei Kaktuszpark (El Jardin del Cactus) több mint 700 kaktuszfaj mintegy 10 000 példányát mutatják be. De kaktuszok még az étterem tetején is nőnek.

A mikulásvirágnak csak a piros fellevelei és a sárga virágai látszanak.

Nagyon köszönjük Benkő Zsuzsának a csodálatos fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük