Bókay-kert, Pestszentlőrinc sokoldalú szabadidőparkja

A Bókay-kert Pestszentlőrinc árnyas fákkal teli szabadidőparkja, ahol minden adott a kellemes családi kikapcsolódásra. A 16 hektáros parkban játszótér, négyévszakos sípálya, teniszpályák, focipályák, futópálya, kalandpark, fedett és szabadtéri úszómedence várja a mozogni vágyókat. A szabadtéri színpadok programjai nyaranta több ezer embernek nyújtanak önfeledt szórakozást. Nemcsak sportolási céllal vagy rendezvények miatt érdemes felkeresni a parkot, minden évszakban kellemes sétát tehetünk a tavirózsás dísztavak, sétányok, és változatos növények között. 

Bókay-kert, Pestszentlőrinc sokoldalú szabadidőparkja

A Bókay-kert Budapest XVIII. kerületében, annak is az egyik legrégebbi negyedében, a kertes házas Bókay-telepen található.

Nehéz elképzelni, de 150 évvel ezelőtt nyoma sem volt lakóházaknak és parknak. Herrich Károly az 1860-as évek derekán vásárolt 550 holdat Kispesten és Puszta Szent Lőrinc területén. A terület tágabb környezete mocsarakkal, rétekkel, legelőkkel és hatalmas vadászterületekkel tagolt alföldi táj volt. A területen állatlegeltetéssel és mezőgazdasági termeléssel foglalkoztak, egészen a parcellázás megkezdéséig, 1890-ig.

A puszta központjában építette fel Herrich Károly a családi nyaralót, a mai Tomory Lajos Múzeumnak helyt adó Herrich-Kiss villát. Majd egy majorsági központot is kialakíttatott köré. Ebből az időből származik a Bókay-kert főépülete, ami a majorság központja volt és Pestszentlőrinc második legrégibb épülete.

Bókay-kert

A jelenlegi park az 1930-as években két telek újraegyesítésével jött létre.

A kert és a telep névadója Bókay Árpád neves orvosprofesszor volr. Akkor került kapcsolatba a mai XVIII. kerülettel, amikor feleségül vette az előkelő polgári származású Herrich Szidóniát, Herrich Károly lányát.

Herrich Károly halálakor Herrich Leonie és Kiss István építész házaspár örökölte a villát, míg Bókay Árpádék a majorsági területet. A nyaralót és a körülötte fekvő birtokot azonban egyben tartották, üvegházat, díszkertet alakítottak ki rajta. Bókay Árpád és Kiss István folytatta az apósa által megkezdett parcellázási munkákat, mindhárman nagyon sokat tettek Pestszentlőrinc kialakulásáért.

A parkot ma is kerítés és egy kapu választja el a múzeum épülettől, amit múzeumi rendezvények idején kinyitnak.

Bókay Árpád a kispesti közgyűlésben sokat küzdött azért, hogy Lőrinc közlekedése, villanyhálózata, úthálózata fejlődjön. A család nevében az iskolaépítéshez és egy leendő főtérhez, az egyházak számára, majd óvodához ingyen telkeket adományozott a megszületőben lévő településnek. Felesége, Herrich Szidónia férje 1919-es halála után is sok időt, energiát és nem kevés pénzt fordított a Bókay-kert szépítésére. Több helyi kertészt foglalkoztatott, ő ültette a kertben található idős fák nagy részét. 

A Bókay-kert sportolási és szabadidős lehetőségei

A park páratlan lehetőségeket nyújt a szabadidő kellemes, hangulatos eltöltésére, a teljes kikapcsolódásra. Egyaránt alkalmas sport, szabadidő, céges csapatépítő, előadás, termékbemutató, koncert, céges sportnap, céges családi nap, esküvő, születésnap, kiskoncert, napközis tábor megrendezésére.

Helyszínek:

 • Park úszoda és strand szaunablokkal,
 • 40 x 20 méteres mű- és élőfüves focipálya, 
 • bitumenes kosárlabdapálya,
 • strandfoci pálya,
 • strandröplabda pálya,
 • BMX cross pálya,
 • lövészpavilon,
 • gördeszka pálya,
 • teqball,
 • 8 teniszpálya, télen 4 fedett,
 • a téli és nyári szezonban is használható sípálya,
 • kalandpark,
 • erdei futópálya, este kivilágítással,
 • Park Aerobic Center,
 • szabadtéri színpadok,
 • tükrös nagyterem (105 m²) különböző rendezvényekhez,
 • játszótér.

Nemcsak rendezvények alatt vagy sportolási szándékkal érdemes kilátogatni a kertbe. Minden évszakban kellemes sétát tehetünk a tavirózsás dísztavak, sétányok, és változatos növények között. A gyerekek kedvence lehet a kertben kiállított két repülőgép is. 

 

A kert területén belül található a Bókay Árpád Általános Iskola is.

 

Programok, rendezvények

A Bókay-kertben rendszeresek a május 1-i és gyermeknapi programok. A szeptember első hétvégéjén rendezett Szeptemberfeszten a változatos programok mellett főzőversenyen is megmérettik magukat a lelkes csapatok.

2021-ben első alkalommal – reményeim szerint hagyományteremtő jelleggel – november 26-a és december 23-a között mindennap jégpálya várja majd a jeges sport szerelmeseit. Az adventi időszakban péntektől vasárnapig sztárfellépőkkel, változatos ételekkel és italokkal, kézműves árusokkal és ünnepi díszkivilágítással hangolódhatunk a karácsonyra.

További információk a kert hivatalos oldalán.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük