Utazni, de miből? – Így lesz pénzed utazásra

Sokan mondják, hogy az utazás drága, nem engedhetik meg maguknak. Szerintem az utazás az egyetlen olyan kiadás, amivel csak gazdagabbak leszünk. Érdemes tudatosan spórolnunk rá és rá kell jönnünk, hogy egyetlen úti cél sem elérhetetlen, bárhova eljuthatunk. Tévhit, hogy csak a milliomosok utazhatnak!  Ma már bárki utazhat, aki hajlandó egyéb dolgokról lemondani az utazás kedvéért!

Utazni, de miből?

Jó kérdés, nehéz válasszal. Főleg, ha valaki a devizahitelek csapdájába került, munkanélküli, vagy a hó végén a kenyér megvásárolás is gondot okoz. Az alacsony fizetések és a magas megélhetési költségek miatt nem egyszerű kijönni a családi kassza bevételeiből.
A bevételek növelésére nem túl sok legális lehetőség adódik. Marad a kiadások csökkentése. Egy fokkal alacsonyabb hőmérséklet a téli hónapokban jelentős megtakarítást jelent. Érdemes szét nézni a kiadások terén, mert apró ötletekkel, kis ügyességgel hónapok alatt össze tud jönni egy utazásra elegendő összeg.
Lehet, hogy csak 3 naposra, lehet, hogy csak belföldre, de ha nagyon akarod, összejön. Egy kis feltöltődés mindenkinek jár! Akár egy hosszú hétvégés belföldi utazás is hatalmas, feledhetetlen élmény lehet a család minden tagjának.
Érdemes beszerezni az utazási katalógusokat akkor is, ha úgy véljük, nem futja utazásra a családi költség vetésből. A katalógusban lévő csodás tájak, kitűnő programok tanulmányozása kellemes időtöltés és beindítja a fantáziát is. A csodálatos emberi agy ekkor is pont úgy működik, mint máskor, ha valamit nagyon el akarunk érni, meg akarunk oldani. Nem mondja meg rögtön a megoldást. Valahova mélyre elraktározódik a megoldandó kérdés, aztán szép lassan jönnek elő az ötletek, amelyek egyre közelebb visznek a megoldáshoz.

Spórolj, hogy legyen pénzed utazni

Minden hónapban különíts el egy összeget az utazásra

Már hó elején tegyél félre a célodnak és lehetőségednek megfelelő összeget egy külön perselybe. Úgy tekints erre a pénzre, mintha nem is lenne. Így szép lassan összejön az utazáshoz szükséges pénz. Mi például úgy jutottunk el a Pekingi olimpiára, hogy az Athéni olimpiát nézve eldöntöttük, hogy azonnal havonta elkezdünk gyűjteni az olimpiai utazásra. A pénzt négy éven keresztül elkülönítve gyűjtöttük, a kitartó munka meg is hozta az eredményét. El tudtunk utazni. Ha az utolsó évben, egy év alatt akartuk volna meg tenni, akkor nem sikerült volna.
De például dönthet úgy a család, hogy a boltban kapott 100 és 200 forintosokat mindig félreteszik. Ezzel is szép kis össze jön össze úgy, hogy közben annak a pénznek a hiányát észre sem vesszük.

Vezess kimutatást a havi bevételekről és kiadásokról

Sokat segít a megtakarításban, ha pontosan vezetjük a bevételeket és a kiadásaitokat. Főleg a nem rezsi jellegű kiadásokat nézd meg alaposan, mire mennyit költöttél, azokkal lehet a legtöbbet megtakarítani.
Ha szépen mindent pontosan leírsz, szembesülsz vele, hogy mire mennyit költöttél. Határozd meg, miből lehetne lefaragni egy kicsit, miről lehet lemondani a cél érdekében. A rezsin is lehet spórolni. Nem feltétlenül kell télen is nyári ruhában, rövidnadrágban szaladgálni a szobában. Ha egy fokkal kisebbre veszed a hőmérsékletet, akkor azzal a havi gáz számlád 6%-át megspórolod. Ha mindent alaposan felírsz, az utolsó csokiig, kóláig, rájössz, hogy mennyi felesleges kiadásod volt.

Felejtsd el az élvezeti cikkeket

Mondja le a cigiről, sörről vagy fele annyit szívj, igyál. Az így megtakarított pénzt különítsd el utazási keretként. Ezzel nem csak az egészségedet óvod, de a pénztárcádat is.

Készíts bevásárlólistát

Legyél tudatos vásárló, bevásárlás előtt készíts listát. Jól átgondoltan írd össze mire van szükség. Az üzletben csak a listára írt termékeket vedd meg, ne hagyd magad elcsábítani. Legfeljebb akkor vegyél meg valamit, ami nincs a listán, ha az véletlenül maradt le vagy tényleg nagyon akciós termékre bukkansz, ami kellene majd, de csak előre hozod a vásárlást.
Vannak még spórolós ötleteim, itt a folytatás: Így spórolj az utazásra 2. rész

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük