Így spórolj az utazásra! – 2. rész

Ahogy ígértem, itt a folytatás, amiben újabb ötleteket adok arra, hogy spórolj az utazásra. Megint olyan praktikákat hoztam, amiket saját magam is gyakran alkalmazok, ahhoz hogy legyen pénzem az utazásra, így bátran állíthatom, hogy ezek működnek. 

spórolj az utazásra

Spórolj az utazásra minden nap

Sok kicsi sokra megy. Tégy naponta egy-két apróságot, hogy legyen pénzed utazásra.

Ne dobj ki ételt!

Romlandó élelmiszert csak is a szükséges mennyiségben vegyél! Próbálj meg mindent hasznosítani. Tudom nem egyszerű kiszámítani, hogy miből mekkora mennyiséget kell vásárolni, miből mennyi fogy egy családban. Nem feltétlenül kell kidobni a megmaradt ebéd maradékot, száraz kenyeret, stb. Az ételek jelentős része lefagyasztható vagy más formában újrahasznosítható.

Jól jön a maradék, ha éppen nincs időd főzni, másnapra munkahelyi ebédnek, vagy ha már nagyon hó vége van. A megmaradt száraz kenyérből készíts bundás kenyeret, zsemlemorzsát, zsemlegombócot vagy zsemlekockát a levesbe. Kis leleménnyel a maradékokból készíts más ételt. Pl. a pörkölt maradékot ledarálva felhasználhatod rakott zöldségételek készítéséhez. Ne várd meg míg lejár a tej, ha látod, hogy sok lesz, nem fogy el, csinálj belőle aludt tejet.

Termeld meg magadnak az alapvető zöldségeket!

Friss és egészséget zöldségeket a kertben vagy akár az erkélyen saját magunk is megtermelhetünk. Erre most megint jöhet a szokásos kifogás, hogy nem éri meg. Ha  így gondolod, akkor biztos sokat keresel. Ki kell tapasztalnod, hogy mi az a zöldségféle, ami nálatok, a ti talaj viszonyaitok között szépen fejlődik. A sárgarépa például elég kényes növény, de borsó, az eper vagy a paradicsom kis gondozással szinte mindenütt megterem.

Nincs is jobb annál, mint a reggelihez frissen szedett paradicsom! Szerintem minden olyan munkát érdemes (értsd megéri ) csinálni, ami vagy pénzt hoz a házhoz vagy pénzkiadástól óv meg. Megéri zöldséget termeszteni, ha a kapálás ideje alatt nem pénzkereső tevékenységet végeznél, mondjuk csak tévéznél, interneteznél vagy a mobil telefon gombjait nyomkodnád. Ha nincs is lehetőséged megtermelni a család egész éves zöldség szükségletét, amire nem kell pénzt kiadni, azzal is előrébb vagy.

Ugyanígy ha lehetőség van rá, nevelj baromfit. Nem csak olcsóbb, de finomabb is húsa, mint a boltban vásároltnak.

Szerencsejátékokra, lottóra, totóra egyáltalán ne, vagy csak fele annyit költs!

Ha hiszel az efféle dolgokban, akkor nem mondom, hogy teljesen hagyd abba, de csak fele annyit költs rá, mint eddig. Így megmarad az esélyed az álom összeg megnyerésére is, és a céljaid elérése is közelebb kerül. A pénz egy részét kockáztasd, a másik felét pedig tedd el elkülönítve egy fontos célra, mondjuk akár egy utazásra.

Meglátod majd, a félretett pénzedből sokkal több összefog jönni, mint a nyereményeidből. Nem hiszed? Próbáld ki, nekem működött!

Fontos szabály, hogy ha nyertél, akkor annak csak egy töredékét forgasd vissza, a nagy részét, ami az öledbe pottyant és igazából úgy sem számítottál, tedd félre a céljaidra. Középiskolás koromban heti 100 Ft zsebpénzt kaptam (hát nem most volt!), ebből fedeztem a hétvégi hazautazásaimat is. Minden héten vettem egy lottót, 10 Ft volt és 10 Ft-ot pedig félreraktam. Mondanom sem kell, hogy összesen egy kettesem volt a 4 év alatt a lottón és az is elég keveset fizetett. A félretett 10 Ft-kból pedig pár év múlva meg tudtam venni a hőn áhított kazettás magnót (ne tessék nevetni, mondom, hogy nem most volt!).

Amit meg tudsz csinálni magad, arra ne adj ki pénzt, a megspórolt pénz felét tedd el!

Tudom sokkal egyszerűbb megvenni a mirelit elősütött rántott húst, a kész tésztát. Számold ki viszont mennyivel olcsóbb, ha Te magad gyúrod a tésztát, panírozod be a húst, készíted el a szilvás gombócot. Egy családi ebéd fele annyiból kihozható, ha Te magad készíted elő, nem pedig félkész vagy készterméket vásárolsz. Ha csak az így megspórolt pénz felét félreteszed, egy év alatt már komoly summa jön össze.

Figyeld az akciókat, de ne vegyél meg minden, csak azért mert „jóárasították”!

Tartós élelmiszereket érdemes akkor vásárolni, amikor akciósak. Nagyon fontos viszont, hogy ne ess át a ló másik oldalára. Tényleg csak azokat a dolgokat vedd meg, ami szükséges, ne vásárolj meg valamit csak azért mert épp féláron van, vagy nagyon olcsó. Felejtsd el, a de jól néz ki és milyen olcsó, majd csak jó lesz valamire kategóriát. Csak olyan dolgokat vegyél meg amire tényleg szükség van. Bármilyen olcsón vásárolt áru is drága, ha a végén a kukában landol.

Drága munkahelyi étkezde helyett válaszd inkább a hazait!

Sokkal jobban kijössz anyagilag, ha nem a munkahelyi étkezdében, büfében vásárolod meg az ebéded, hanem otthonról viszel.

Nem tudom mennyire tudatosan élsz, de szerintem ha ezekből a tippekből egyet is kipróbálsz, már is közelebb kerültél egy elérendő célokhoz, akár egy álomutazáshoz is.  Ha a megtakarítás rögös útját végig jártad, akkor jöhet akár a Selyem út egyik állomása.

Figyeld az utazási akciókat, kedvezményeket

Ha előre gondolkozol, megtervezed az utazásod, akkor jelentős összegeket takaríthatsz meg. A fapados légi társaságok  jegyei minél előbb veszed meg, annál olcsóbb. Utazz a főszezonon kívül, nemcsak a zsúfoltságot kerülöd el, de a pénztárcádnak is jót teszel.

Sok múzeumban, kiállításon igénybe vehető a családi kedvezmény, sok helyen pl. minden hónap harmadik vasárnapján ingyen mehetnek be a gyerekeket kísérő felnőttek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a nemzeti ünnepeinken szintén minden állami múzeumba ingyen bejuthatunk.

Nézd ki az utazást és fizesd be az előleget minél előbb!

Az Utazás kiállítás alatt és utána pár hétig (általában március 20-ig) szinte minden utazási iroda kedvezményt ad az utazások árából. A kedvezmény mértéke utazási irodánként eltérő, általában 5 és 8 százalék között mozog. Érdemes jól szét nézni, vannak irodák, akik ezen felül a törzsutasok részére további kedvezményeket is biztosítanak.

Kedvenc utazási irodámnál a Proko Travelnél, például van törzsutas kedvezmény is. A 60 éven felüliek részére az egyéb kedvezményeken túl, még 2.000 Ft díjcsökkenéssel is kedveskednek. Szintén náluk nagyon jó lehetőség az ingyenes vidéki transzfer, így a budapesti indulásokhoz ingyen elszállítanak az ország több pontjáról.

Náluk van online foglalási kedvezmény is, ami interneten keresztüli foglalásokra biztosít 2%-kal olcsóbb árat. Időbeni jelentkezéssel tehát akár 5 – 9 % árcsökkenés is elérhető, ami kimagaslóan jó a mai gazdasági viszonyok mellett.

További előnye a korai foglalásnak, hogy ha már befizetted az előleget, akkor a hátra lévő összeget is kénytelen vagy összespórolni. És akkor már senki sem ment meg egy csodálatos utazási élménytől!

Hidd el, hogy sikerülhet,tégy érte és spórolj az utazásra folyamatosan.

Nézd meg a spórolási tippjeim első részét is!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük