Thalberg vára, amit magyar betörések ellen építettek

Thalberg vára az ausztriai Dechantskirchenben található. 1171-1180 körül a stájer herceg építette a magyar betörések elleni védelemként. Az évszázadok során állapota angyon leromlott, csak a 20. század elején állítták helyre. Ma magánkézben van, csak kívülről tekinthető meg. 

Thalberg vára, amit magyar betörések ellen építettek

Thalberg vára Dechantskirchenben

Dechantskirchen Ausztria stájerországi részén található. Nyolc települést egyesít, köztük Schlag bei Thalberget, ahol település legfőbb látnivalója, a 12. századi vár fekszik.

Thalberg várát 1171-1180 körül építette a stájer herceg a magyar betörések elleni védelemként. A 15. században a Rottal-család kezébe került, akik átépítették és kibővítették. 1523-ban a Dietrichsteineké lett, akik a voraui és pöllaui apátságok pénzügyi segítségével megerősítették. 1530 körül a törökök megrongálták. 1610-ben a jezsuitáké lett, majd a rend felszámolása után elárverezték. A többszöri tulajdonosváltás során állapota leromlott, kövei egy részét széthordták, csak a 20. század elején állították helyre. Ma magánkézben van.

Thalberg vára, amit magyar betörések ellen építettek

A fotók készítője, Egresi János így írt erről:

Útközben az útról egy hegyoldalban megpillantottunk egy nagyméretű várat, így messziről elég jó állapotban lévőnek tűnt. Letértem az eredeti útvonalról, visszafordultam és megkerestük, rá is találtunk.
A vár két fő részből állt össze egy alsó vár (lakókastély), viszonylag egyben volt, de nem tűnt lakottnak, a felső vár bizony már jelentősen romosodott, megnéztük még hátulról is, aztán folytattuk utunkat.

Thalberg vára 1171-1180 között épült a határvédelem erődítményeként a magyarok támadásinak elhárítására, Leopold von Erlach építette.

Az 1500-s évek elején Thalberg központja volt protestantizmusnak az északi Kelet-Stájerországban.
1918-ban Hauke-Gisslinger család vásárolta meg árverésen, ma Heinz Gißlinger a vár tulajdonosa.

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük