Szálka látnivalói – Mayer-kápolna (Mausz-kápolna) és a Szálkai-tó

A szekszárdi dombvidék déli részén, két völgyben fekszik a honfoglalás óta lakott Szálka község. Látnivalói között első helyen áll a 57 hektáros mesterséges Szálkai-tó, ami kitűnő horgászati és strandolási lehetőséget kínál. Színvonalas éttermek, vadászati lehetőségek és kellemes túraútvonalak mellett a 19. század végén épült és a 2000-es években szépen felújított, a Mayer-kápolna vagy más néven Mausz-kápolna a település legfőbb vonzereje.

Szálkai látnivalói - Mayer-kápolna (Mausz-kápolna), kékkápolna

Szálka rövid története

Szekszárdtól és Bonyhádtól egyaránt 12-12 kilométerre fekszik Szálka. 1015-ben említették először Zaka néven. Az 1300-as évek elején már temploma is volt. 1690-ben Kis- és Nagy-Szálka néven említik a településeket, előbbiben 12, utóbbiban 15 ház állt.

1776-ban jelentek meg az első német telepesek, nyolc család. A 19. század elején volt a legnépesebb, ekkor több mint 1500 lakosa volt. A falu lakossága többségében német volt egészen 1945-ig.

Szakának és Szálkának is hívták hívták, 1910-től lett hivatalosan is Szálka a neve. 1946-ban a német lakosság nagy részét kitelepítették Németországba, helyükre magyarokat költöztettek.

Az itteni vadászterületen ejtették el 1891-ben a Szálkai 22-es néven elhíresült gímbikát, aminek hazánk nemzetközi vadászati tekintélyét köszönhetjük. Szálkai 22-es gímbika trófeája a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban látható.

Szálka látnivalói

Szálkai-tó

Szálka határában, gyönyörű völgyben fekszik a több, mint 2 kilométer hosszú, 57 hektáros Szálkai-tó. A tó két részből áll. Az első tó a horgászás szerelmeseit várja, a második, kiváló minőségű vízű tó partján pedig strand és kemping található.

Szálkai Mayer-kápolna (Mausz-kápolna)

A Decsről Szálkára vezető út mellett, a Görögszó nevű magaslaton 1891-ben emelték historizáló stílusú kápolnát. Építtetői a szálkai Michael és Anna Mayer voltak, ezért kapta a Mayer-kápolna nevet.

A szálkai kápolnának van egy másik ismert neve is: a Mausz-kápolna. Ezt a nevet a húsvéti Emmausz-járás szokásáról kapta. Ez a bibliai Emmausz, illetve a valamikori „Emmausz-járás” nevű népszokás nevét őrzi. Ide jöttek fel húsvét után a hívek, hogy megemlékezzenek az emmauszi tanítványok és Jézus útjáról.

A kápolna a 20. század végére romos állapotba került. Az 1993-as felújításkot nyerte el mai formáját.

További információ a település hivatalos oldalán.

Nagyon köszönöm a fotót és az ötletet Kiss P. Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük