Séta Portoban, a borok és lépcsők városában

Egy séta egy hangulatos városban mindig kellemes időtöltés. Egy séta Portoban, Portugália második legnagyobb városában feledhetetlen élmény. Tapasztald meg és fedezd fel Porto nevezetességeit olvasóm segítségével! 

Porto

Portó látnivalóiról már készítettem egy saját fotókon alapuló bejegyzést. Most Arnhoffer Klára mutatja be, milyennek látta Ő a várost.

Séta Portoban

„Még nem fejeztem be korábban megkezdett sorozatot Portugáliáról. Most Porto van soron.
Porto az Aranyfolyó, a Douro torkolatánál, Lisszabontól légvonalban 275 kilométerre északra, több sávos (3,- helyenként négysávos) sztráda köti össze Lisszabonnal. Itt, Portónál mintegy 200 m széles a Douro folyó, melyen hat híd ível át, ezek közül kettőt Gustav Eiffel tervezett. Nekem, és gondolom másnak is legjobban a kétszintes l. Lajos híd tetszett, melynek alsó szintjén a gépjárművek a felső szintjén pedig a metró közlekedik. Teszek fel kettő fotót is a hídról. A város főbb vonzereje az óváros mely a világörökség része valamint a déli parton található, a „portói” bort tároló pincék, melyeknek nagy része évszázadok óta angolok kezében van és nevük is angol.

A 4000 éves történelemmel rendelkező Porto óvárosa hevenyészve egymáshoz épített, keskeny, düledező, vörös cserepes házakból áll. A várost meredek utcák és sikátorok szabdalják. Jó ötlet a várost villamossal bejárni, mellyel egészen az Óceán partján lévő kikötőig is el tudunk jutni. A városközpont alig öt kilométerre van az Óceán partjától, ahol a folyó torkolatánál van Foz do Douro városrész Az óceán vize még augusztusban is jéghideg de a családok hétvégenként ugyanúgy kivonulnak az óceán mellé, mint ahogy mi a Balaton mellé.

Clérigos Torony (Torre dos Clérigos) – 75m magas gránittorony

Porto

Porto

Porto óvárosával szemben, az I. Lajos híd túloldalán találjuk a Vila Nova De Gaia-t, mely a portói bor otthona. A vörös tetőcserepeken fehérre meszelt feliratok, éjszakánként óriási világító neon betűk és a parton álló jellegzetes barco rabelos bárkák vitorláit díszítő nevek mind-mind a nagy brit borforgalmazó társaságokat hirdetik (Taylor, Graham, Cockburn, Sandeman). Az oportó raktárak többségében ingyenes vezetés és borkóstoló található. Megjegyzem épp hogy egy gyűszűnyi bort adnak kóstolóba és elvárják, hogy vásárolj.

Porto

Portó óvárosa a Duoro folyó partján

Porto

Ez is Porto

Porto

A portói bor a hozzáadott brandy miatt erős és sokáig eltartható. Az elkészült cuvee bor édes, alkoholtartalma pedig 18-22%. Három főfajtája van: a fehér Branco; a „sztenderd” Portoi, a gyümölcsös, fiatal bor karakterű vörös Ruby; és a több, mint 5 éven át érlelt, kifakultabb színű Tawny.

Porto

A hegytetőn a katedrális az előtérben a villamos, mellyel az óceán partjáig lehet utazni.

Porto

Porto székesegyháza mellett található a São Bento pályaudvar. A pályaudvar állandóan nyitva áll és falán a város történetének jelentős eseményeit megörökítő azulejo (portugál csempe) gyűjtemény található.”

Porto

Nagyon köszönjük Klárának a beszámolót!

További nevezetességek Portoban és környékén

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük