Speyer, a Rajna kincse látnivalói, nevezetességei

A Rajna és Speyerbach folyók összefogásánál fekszik Németország egyik legfontosabb kisvárosa, Speyer. A középkorban a kereszténység egyik központja volt, és története összefonódott a német császárokéval. A lenyűgöző látványt nyújtó speyeri dóm a 11. és 12. században jelentős benyomást gyakorolt a román építészet fejlődésére, egyúttal az épületrestaurálás alapelveinek kialakulására Európában és szerte a világon a 18. századtól napjainkig. A dóm több mint 40 éve, a Judenhof, a Zsidóudvar 2021 óta az UNESCO világörökség része.

Speyeri dóm

Speyer történelme

Speyer a Római Birodalom idején a Civitas Nemetum nevet viselte, majd a frankok hatalma alatt már Spiraként ismerték. A 4. századtól kezdve a kereszténység egyik központja. 348-ban már püspökségi székhely volt, ami később a pogány barbárok betörései következtében megszűnt és csak 610-ben éledt új életre.

1030-ban, II. Konrád uralkodása alatt kezdődött meg a dóm építése. 1061-re fejeződött be, s három évszázadon át a német királyok és császárok temetkezési helye volt. 1082 és 1106 között, Iv. Henrik uralkodása alatt átépítették.

A középkorban a kereszténység egyik központjává vált. A Német-római Birodalom idején ötvennél is több birodalmi gyűlést tartottak itt. 1527-től 1689-ig, némi megszakításokkal, a német birodalmi kamara-törvényszéknek volt székhelye. 1689-ben XIV. Lajos csapatai részben lerombolták a dómot. 1772-ben kezdődött meg a barokk rekonstrukció.

A spanyol, osztrák örökösödési, a hétéves és a francia forradalmi háborúkban is gyakran tettek a franciák benne kárt. 1801 és 1814 között Donnersberg francia départementhoz tartozott. Napóleon bukása után Speyer Bajorországhoz került az 1945-ös új tartományi felosztásig. A történelmi városközpont sértetlenül vészelte át a második világháborút, az a néhány bomba, amely a településre hullott, csupán a vasúti közlekedésben okozott kárt.

A magyar történelem könyvekbe Speyer neve az 1570. augusztus 16-án megkötött speyeri szerződéssel vonult be. A speyeri egyezményt II. János magyar király és Miksa magyar király közötti egyezmény volt, amely az 1568. február 17-én megkötött drinápolyi békével együtt jogilag rögzítette, hogy Erdély a Magyar Korona elidegeníthetetlen része.

A Felső-Rajna vidékén található korábbi császárvárosokat egyházi emlékeiknek köszönhetően Rajna menti Jeruzsálemként, illetve manapság a Rajna kincseiként is emlegetik. Speyer, Worms és Mainz városok a zsidó kultúra központjai voltak a középkorban.

Speyer látnivaló, nevezetességei

A németek számára Speyer egyfajta turisztikai zarándok hellyé vált. Sokan az altemplomban eltemetett uralkodók miatt keresik fel.

A speyeri dóm

A speyeri dóm a Német-római Birodalom korának egyik legfontosabb román műemléke, az egyik legszebb, eredeti formában fennmaradt románkori épület. A katedrális csaknem 300 éven keresztül volt a német császárok temetkezési helye.

A négy toronnyal és két kupolával épült bazilikát II. Konrád alapította 1030-ban, azzal a céllal, hoyg ez legyen a nyugati világ leghatalmasabb temploma. Felszentelésére a 11. század végén, unokája, IV. Henrik uralkodása alatt került sor és ekkor valóban a kor legnagyobb építménye volt.

A német uralkodó ezzel is bizonyítani akarta hatalmát a pápasággal szemben, mérete és pompája a császár hatalmát jelképezte.

A dóm 1450. leégett, 1689-ben és később, 1794-ben a franciák égették fel. Ezután magtárul szolgált. Csak 1822-ben, Miksa József bajor király közreműködésére restaurálták a templomot. A dóm legkiválóbb díszei a Schrandolph-féle freskók (1845-53), amelyek I. Lajos bajor király és II. Miksa művészetszeretetének köszönhetik keletkezésüket.

Ma a felújított székesegyházat a turisták a régi szépségében csodálhatják meg. Altemplomában nyugszik többek között a számunkra is fontos Habsburg Rudolf, a Habsburg-család első jelentős tagja. Ausztriai Rudolf, osztrák uralkodó főherceg, 1576-tól német-római császár és német király II. Rudolf néven 1612-es haláláig, valamint cseh király 1611-ig és magyar király volt I. Rudolf néven 1608-as trónfosztásáig. 

A dóm bejárata előtti téren egy hatalmas, Domnapf nevű, 1560 liter térfogatú kőmedence áll, amely egykoron a város és az egyházikerület határát szimbolizálta. A kelyhet valaha minden püspökválasztáskor feltöltötték borral. Ez legutóbb a dóm 950 éves évfordulóján, illetve hat évvel később, 2017-ben, a jelenlegi egyházmegye fennállásának 200. évfordulóján fordult elő.

Egy legenda szerint a kehely a speyeri szabadság jelképe is, mivel aki az egyházi tulajdonban lévő medencében bújt el, az kikerült a városi igazságszolgáltatás hatóköréből.

304 lépcső leküzdésével feljuthatunk az egyik toronyba, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk.

A speyeri dóm 1981 óta az UNESCO világörökség része, mint a Rajna-vidék egyik legfontosabb románkori műemléke:

  • Szűz Mária- és Szent István-templom, egy négy tornyos bazilika, amit „császári dómnak” is neveznek, 133 méteres hosszúságával Németország legnagyobb román stílusú temploma.

Judenhof, azaz a Zsidóudvar

A speyeri Judenhof szintén világörökségi státuszt kapott a benne lévő zsinagóga és női sul (jiddisül imaház) épületeivel, a jesiva (vallási iskola) maradványaival, az udvarral és a még épségben megmaradt, kiemelkedő építészeti minőségét megőrző föld alatti mikve (rituális fürdő) épületeivel. A 1120 körül épült mikve a legrégebbi fennmaradt rituális fürdő Európában.

2021 óta az UNESCO világörökség része Worms és Mainz városával. A helyszínek kézzelfoghatóan tükrözik a jellegzetes askenázi zsidó szokások korai kialakulását, valamint a SUM (Speyer, Worms és Mainz héber nevének kezdőbetűi) közösségek fejlődését és településeinek szerkezetét a 11. és 14. században.  .

Speyer

Pfalzi Történeti Múzeum

A múzeumban őrzik a világ legrégebbi épen maradt borosüvegét, amiről úgy tartják, hogy 325-ből való. A folyadékkal töltött palack teljesen épp állapotban, egy római sírból került elő 1867-ben.

További látnivalók Speyerben

  • Kunstverein Speyer
  • Régi kapu tornnyal

  • Künstlerbund Speyer
  • Speyeri városi galéria
  • Szent József-templom

Tipp az olvasótól: Csaba Pálinkás: „Én nem hagynám ki a látnivalók közül a Technika Múzeumot sem! 15 hektáron!!!😯 Gépek, minden ami jármű és amit motor hajt vagy közlekedni lehet vele. Biciklitől az orosz Concordig Körítésnek pedig az akkori korok tuházata divatja.🥰 Gyerekkel a Sealife vagy a fürdő, fiataloknak a Rajna parti strand. Szeretem város!🥰

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük