A virágos Bologna tavaszi bája

Bologna, más néven a „Vörös Város”, Észak-Olaszország Emilia-Romagna régiójának fővárosa. Gazdag történelemmel, lenyűgöző építészettel és ínycsiklandó gasztronómiával büszkélkedhet, így minden évszakban tökéletes választás egy hétvégi kiruccanáshoz vagy hosszabb nyaraláshoz. Olvasónk a márciusi virágos Bologna felfedezésére hív bennünket fényképeivel.

virágos Bologna

Virágos Bologna tavaszi bája

Az olaszországi Bologna nevének hallattán legtöbbeknek a híres szósz jut eszébe. Pedig Bologna sokkal több ennél.

Juhász Éva olvasónk március elején Bologna utcáin sétálgatva örökítette meg nekünk a parkokba kiültetett ciklámeneket, a virágzó fákkal szegélyezett hangulatos utcákat, és a virágpiac bőséges kínálatát.

“Az első tavaszi fuvallattal küldök Nektek néhány képet Bolognából, melyeket a múlt héten készítettem. Mert a tavasz nagyon kopogtat – remélem itthon is hamarosan .-)”

Bologna egy gyönyörű és élénk város, tele történelemmel, kultúrával és gasztronómiai élvezetekkel. Az égetett téglák és a terrakotta csempék adják az épületek jellegzetes színét, amelyről a Vörös Város nevet kapta.

Bologna legendás árkádjai 2021-ben az UNESCO Világörökség részévé váltak. Az árkádok teljes hossza eléri a lenyűgöző 38 kilométert, és még a mai napig a kereskedelem és a nap elől való védelem helyszíneként szolgálnak.

A város főtere, tele kávézókkal, éttermekkel és történelmi épületekkel, mint a Palazzo d’Accursio és a Basilica di San Petronio. De a szűk utcáknak is megvan a maga hangulata.

A város egy kis Velencét is rejt. A La Piccola Venezia egy olyan csatornahálózat utolsó maradványa, amelyet a múltban nagy mennyiségű áru szállítására használtak. Eléggé rejtve van, a látogatónak ki kell nyitnia egy kis ajtóval ellátott ablakot a Via Piella 14-ben, hogy rálátást nyerjen „Velencére”. A csatorna közvetlenül az egyik régi ház fala mögött fut.

Gasztronómiai élmények

  • Bologna a gasztronómiai élvezetek városa, itt született a tagliatelle, a ragù alla bolognese és a tortellini. Számos étteremben és trattoriában kóstolhatjuk meg a helyi specialitásokat.
  • A Mercato delle Erbe fedett piaca igazi kincsesbánya a friss élelmiszerek és helyi termékek szerelmeseinek.
  • Ne hagyjuk ki a gelato élvezetét sem! Bologna számos kiváló gelatozónak ad otthont, ahol ínycsiklandó ízek közül választhatunk.

Nagyon köszönöm Évának a mesés tavaszi sétát a tornyok városába!

További olvasnivalók Bolognáról

Amikor olaszországi nyaralást tervezünk, gyakran a hosszú autóutak vagy a repülőjegyfoglalás és a helyi autóbérlés jut elsőre az eszünkbe. Azonban egyre népszerűbb alternatívaként érdemes számításba venni a buszos utazást is. A FlixBus kiváló lehetőséget kínál arra, hogy kényelmesen és kedvező áron juthassunk el Budapestről olasz kis- és nagyvárosokba, legyen szó az ország északi, középső vagy déli részéről. Ebben a cikkben három olyan várost mutatunk be, ahová zöld buszokkal is eljuthatunk. Firenze lenyűgöző reneszánsz műemlékeivel, Bologna legendás tornyaival, Palermo pedig ínycsiklandozó ételeivel várja az utazókat.

Bologna a vörös téglás paloták, templomok, tornyok és árkádok városa. Ez utóbbiak jelentőségét mutatja, hogy 2021-ben az UNESCO viágörökségi listájára is felkerültek. Az olaszországi városban található a világ legrégibb, mai is működő egyeteme. A magas színvonalú oktatás a város több pontján zajlik. Az impozáns középkori egyetemi épületben már nincs tanítás, az a városi könyvtárnak ad helyet. Sokan a világszerte híres gasztronómiája miatt keresik fel. Tegyünk egy sétát Bologna látnivalói között!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük