Pruhonice-kastély és csodálatos parkja Prága mellett

Csehország legszebb parkjának tartják a Prága melletti Pruhonice-kastély (Průhonice) parkját. Az európai tájépítészet kiváló példája rendkívül értékes botanikai gyűjteménnyel rendelkezik. A kastély és parkja Prága óvárosával együtt az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel.

Pruhonice kastély parkja

Pruhonice-kastély és csodálatos parkja

Prága agglomerációjában, egy kis faluban található a Pruhonice kastély és 250 hektáros parkja. A román stílusú templom 1187-ből származik.

A průhonicei birtokot 1800-ban Nostitz-Rienecki Johann Nepomuk gróf vásárolta meg, aki megkezdte a kastély klasszicista rekonstrukcióját. Johann Nepomuk 1840-ben bekövetkezett halála után a birtokot fia, Albert örökölte, majd Albert lánya, Maria Antonia Gabriela örökölte. Amikor Maria 1885-ben feleségül vette Ernst Emanuel Silva-Taroucát, új korszak virradt a Průhonice birtokra. Arnost Emanuel Silva Tarouca gróf hozta létre a gyönyörű neoreneszánsz kastélyt és kertjét.

Pruhonice kastély parkja

Pruhonice kastély parkja

A Průhonice-kastély a Průhonice Parkkal együtt a Nemzeti Kulturális Érték és az UNESCO Világörökség része.

Pruhonice kastély parkja

Pruhonice kastély parkja

A kastélyban egy kis kiállítás látható a park történetéről. A kastély nagyobb része azonban zárva van a nyilvánosság előtt, mert itt van a Cseh Tudományos Akadémia Botanikai Intézetének székhelye.

Az egzotikus fákkal, bokrokkal és színes egynyári virágokkal teli parkban kellemes sétautakat és tavakat is találunk. A park egész évben nyitva tart. Leglátványosabb tavasszal, amikor amikor a több mint 8.000-es rododendron gyűjteménye illatos virágzásba borul.

Pruhonice kastély parkja

Nagyon köszönjük a csodás fotókat Takács Juditnak!

Pruhonice kastély és parkja videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük