Kőszeg és a kalandok, a város, ahol mindig történik valami

A nyugati határ közelében fekvő Kőszeg hazánk egyik leghangulatosabb kisvárosa. Történelmi múltja, középkori házakkal ékeskedő belvárosa rengeteg turistát vonz, de gyakran választják filmforgatások helyszínéül is. Szinte minden hónapban van valamilyen ünnepség vagy rendezvény, amiért érdemes visszatérni.

Kőszeg

Pócza Csabáné Irénke tavaly már megmutatta, milyennek látja Kőszeget a kötelező látnivalókon túl, az ódon kapualjak bűvöletében, most viszont a szüreti felvonulásra látogatott el és természetes a beszámoló most sem maradt el.

Kőszeg

Kőszeg

Kőszeg

Kőszeg

„Kőszeg, kedves kis városom a Nyugat-Dunántúl egyik kis ékszerdoboza. Híres a váráról, melyben Jurisics Miklós Várkapitány feltartóztatta a Török sereget, ezzel megvédte Bécset. Szép Múzeum van itt. Különlegesség, hogy minden év áprilisában megrajzolják a „Szőlő Jövésének ” könyvét. Jó bortermő vidék, finom vörösborokat termelnek itt a domboldalakon.

Kőszeg

Szeptember közepén a szüreti felvonuláson az egész város, sőt a szomszédos burgenlandi gazdák is részt vesznek. Parádés ünnep ez. Iskolások, manócskák, borlovagok, borkirálynő, mazsorettek, fúvós zenekarok bortermelők, énekkarok, régi autók, traktorok hosszú sora érkezik be a Főtérre, a Vár kapuihoz. Zene és falatozás, hurka, kolbász, Laci pecsenye. Van itt minden, mulat a város és a környékbeli vendégek. Idén én is részese voltam ennek a kedves ünnepnek, szeretettel osztom meg itt a pár képet.”

Kőszeg

Kőszeg

Nagy köszönöm Irénkének a csodás fotókat!

Kőszegi kalandok

Jót nosztalgiáztam, így rögtön elő is kerestem a 2015 nyarán készített fotóimat. A saját fotóimat nézve még több emlék visszajött, így be is terveztem a jövő évre egy újabb kőszegi látogatást.

Kőszeg

A szüret Kőszegen fontos időszaka az évnek. Az itteni borászok az Alpokalja környékbeli dűlőin, közel 150 hektáron főként kékfrankos, zweigelt, blauburger fajtákat termelnek. A város már az Anjou-korban Magyarország egyik legjelentősebb borkereskedő településének számított. Az egyik egyedülálló kuriózumuk is a borásathoz kapcsolódik: a kőszegi szőlősgazdák tavasszal kimennek a földjeikre,és az úgynevezett Szőlő jövésnek könyvébe évről évre lerajzoljáka friss hajtásokat.

A különleges albumot 1740 óta a maig napig vezetik, és a könyvet a Jurisics Miklós Vármúzeumban őrzik. A mű 2013-ban felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe is.

Régebben Szent Orsolya napján is születtek bejegyzések – az októberi Orsolya-napi vásárt manapság is megtratják -, de színes rajzokkal csak az április 24-i Szent György-napi rügyfakadást örökíti meg.

Kőszeg

Kőszeg környékén ősszel szelídgesztenyét is szüretelnek. Leghíresebb ilyen fájuk a királyvölgyi szelídgesztenyefa maradványa, amely akkor hozhatta első hajtásait, amikor Hunyadi Mátyás 1482-ben visszaszerzte a Habsdburgoktól Kőszeget.

A gesztenyefától nem messez volt I. Szulejmán páholy, ahonnan követte az 1532-es török ostrom eseményeit. Jurisics Miklós kőszegi várkapitány azt a feladatot kapta, hogy lassítsa le a Bécs felé tartó hatalmas osznán sereget. A védők visszaverték a támadást,és bár a védősereg fele elesett, a szultán végül katapultált.

Ma a Szulejmán-tetőn álló Szulejmán.kilátóról is megcsodálhatjuk a város panorámáját. Ha pedig az Írott-kő felé vennénk az irányt, az Országos Kéktúra turistaútjának vonalán érdemes megállmi annál a bunkernél, ami bevonult a magyar történelem helyszínei közé: 1945. március 18 és 27. között itt őrizték a Szent Koronát.

Kőszeg

További olvasnivalók Kőszegről

A középkori hangulatú, bájos kisváros, Kőszeg egyik legismertebb látnivalója a Jurisics-vár a belvárosban magasodik. A gyakran csak kőszegi vár néven emlegetett középkori erődítmény legismertebb várkapitánya után kapta a Jurisics-vár nevet, utolsó tulajdonosai után pedig az Esterházy-vár nevet. A szépen felújított építmény a Jurisics Miklós Vármúzeum kiállításai mellett a Várszínháznak is helyet ad.

Egy kőszegi séta nem korlátozódhat csak a várra és a főtérre valamint környékére. Kőszegről szinte mindenkinek azonnal beugrik a 11 órai harangozás, a Jurisics-vár, a csodálatos Főtér, a Hősök kapuja és a középkori házakkal büszkélkedő belváros. Az igazán izgalmas kisvárosban járva a régi templomokon, műemlék házakon és  különleges kiállításokon túl érdemes az ódon kapualjakba is bekukkantani.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük