Phoenix botanikus kertje kaktuszcsodákkal

Phoenix botanikus kertje leginkább sivatagi kaktuszairól híres, itt található a világ legnagyobb kaktuszgyűjteménye. Az Arizona állambeli 140 hektáros sivatagi botanikus kertben több mint 50 000 növény tekinthető meg, amelyek egy harmada őshonos a térségben. 

Phoenix botanikus kertje

Phoenix botanikus kertje

Arizona az egyik legszárazabb és legforróbb állam az Amerikai Egyesült Államokban. 1937-ben helyi kezdeményezésre hozták létre a fenyegetett vagy veszélyeztetett fajokat bemutató sivatagi botanikus kertet. A 14.000-es kaktusz gyűjtemény mellett figyelemre méltó a több mint 4.000 darabos agave kollekció. A bemutatott növények jelentős része őshonos. Találunk a kertben kevésbé szélsőséges éghajlati viszonyokból származó növényeket is. Ezeket árnyékolókkal és egyéb módokon védik a rendkívüli időjárási körülményektől.

A botanikus kert az 1939-ben létrehozott Arizona Kaktusz és Native Flora Társaság (ACNFS) aktív közreműködésével működik. A társaságot azzal a céllal hozták létre, hogy támogassák a botanikus kertet, és ösztönözzék a világ sivatagjainak, – különösen a helyi Sonoran-sivatag – egyediségének megértését, elismerését.

Phoenix botanikus kertje

A kaktuszfélék (Cactaceae) családja mintegy 2000 fajt foglal magába. Fajai Amerika trópusi, szubtrópusi sivatagos vagy száraz hegyvidéki területről származnak. Pozsgás (törzsszukkulens) növények. A magkezdemény és a mag szerveződése, valamint a betalain vegyületek előfordulása alapján a Phytolaccaceae családdal állnak közelebbi rokonságban.

A kaktuszok többsége (pl. a fán lakók vagy egyes, kimondottan meszes sziklákon honos fajok kivételével) a kissé savanyú, nem túl meszes, de mindenképp jó vízáteresztő talajt kedveli. Tőzegbe főleg a fán lakó fajokat célszerű ültetni. A több hónapos nyugalmi időszakban (ez általában a tél) vizet egyáltalán nem igényelnek.

A kaktuszokat nemcsak rovarok porozhatják be, de egyes fajokat madarak, másokat pedig denevérek.

Phoenix botanikus kertje

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Székely Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük