Élőben nézhető az izlandi vulkánkitörés

Az izlandi fővárostól, Reykjavíktól mintegy 40 kilométerre fekvő Geldingadalir vulkán 900 év után újra kitört a felszínre. A kitörést követően a láva egy egy négyzetkilométernyi területet beborított, emberi életek azonban nincsenek veszélyben. Egy kihelyezett kamerának köszönhetően már online, élőben is nézhető az izlandi vulkánkitörés és a láva fortyogása.

izlandi vulkánkitörés

Geldingadalir kitörése

A 12. század óta első alkalommal fordult elő vulkánkitörés a szigetnek ezen a részén. Az elmúlt hetekben közel 40 ezer földrengést észleltek Izlandon. Ilyen előzmények után tört ki a láva március 19-én a Fagradalsfjall pajzsvulkán Geldingadalir nevű kupjából. A kitörés enyhe aktivitású, egyelőre nem jelent közvetlen fenyegetést a térség lakóira.

A szakértők szerint a kitörésmég évekig is eltarthat. Remélhetőleg akkora káoszt sem okoz az európai légi közlekedésben, mint 2010-ben szintén itt Izlandon az Eyjafjallajökull jégmező alatti vulkán forrongása.

Eyjafjallajökull vulkán okozta káosz

Az Eyjafjallajökull 2010 tavaszán lépett működésbe. Az első kitörés enyhe volt, a második, április 14-i erősebb kitörés széles körű járattörlésekhez vezetett az európai légi közlekedésben. Április 15-én és 16-án a legtöbb európai repülőtér teljesen zárva volt, ugyanis szakértők szerint a jég alatti kitörés sajátosságai miatt a vulkáni hamu kis üvegszemcséket tartalmaz, ami kárt tehet a repülők hajtóművében, ez pedig katasztrófákhoz vezethetett volna.

A 2010-es kitörés, a jég megolvadása miatt, árvizeket, laharokat (iszapár, izlandi nyelven jökulhlaup) is okozott, ezért a közeli lakosság evakuálására volt szükség. A kitörés hivatalosan 2010 októberében ért véget.

Izlandi vulkánkitörés éló videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük