Pilisszántó, a Pilis kapuja – videó

Pilisszántó nem véletlenül kapta a Pilis kapuja nevet. A Pilisvörösvár és Pilisszentkereszt között fekvő község a Pilis (757 méter), a Hosszú-hegy (485 méter), illetve a Zajnát-hegyek határolta völgyben terül el.  A csodás erdőkkel övezett településről találtam egy fantasztikus videót, amit szerintem mindenkinek látni kellene.

Pilisszántó

Pilisszántó

Napjainkban az állandó lakóinak száma nem éri el a 3.000-t, de már az ókorban is fontos település volt. A község területén vezetett keresztül az Aquincumot Brigetióval (Szőny) összekötő római hadiút, melynek emlékét, a római mérföldkövet a barokk templom mellett őrzik, ezek a mérföldkövek talán a legfontosabb leletei a falunak. A mérföldkövet a feliratának tanúsága szerint 230-ban helyezték el.

Pilisszántó a 14-16. századi okleveles adatokkal összhangban álló középkori Pilis megyei Zantóu, Zantho néven említett faluval azonosítható, amit eredetileg földművelésre kötelezett királyi szolgálónépek laktak.

A településen keresztül folyó, a Pilis oldalában fakadó Trézsi-forrásból eredő patak a Pilisszántó-Pilisvörösvár-Csobánka hármashatárnál felduzzasztva tóvá szélesül, ez lesz a Határréti-víztározó.

A település határában lévő botanikai és geológiai ritkaságok miatt a falut körülölelő terület a Duna–Ipoly Nemzeti Park (korábbi nevén Pilisi Tájvédelmi Körzet) részét képezi. A Pilis hegység mind szerkezetében, mind pedig alaki vonásaiban a Budai-hegység hasonmása, a kettőt egymástól a Pilisvörösvári-árok választja el. Mindkettő torlódott, pikkelyes szerkezetű röghegység. A hegy felépítése túlnyomóan mészkőből és dolomitból áll.

A település fölé magasodó, Makovecz tervezte Boldogasszony-kápolnához a Csillagösvényen keresztül jutunk fel.

Nézd meg videón ezt a csodás területet!

Pilisszántó, a Pilis kapuja – videó

További olvasnivalók hasonló témában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 + tizennyolc =