Mit kell tudni a Brexit után Nagy-Britanniába utazóknak?

2020. február elsején olyan dolog történt, mint eddig még soha. Az Európai Unióba az utóbbi években belépni szoktak országok, Nagy-Britannia viszont távozik a közösségből. A változás leginkább a gazdaságot, a nemzetközi kereskedelmet és kint élő és dolgozó több százezer magyart érinti, de hatással lesz az utazásokra is. Összeszedtem, mit kell tudni a Nagy-Britanniába utazóknak a BREXIT kapcsán.

Nagy-Britanniába utazóknak

Több mint 3 év telt el Nagy-Britannia EU-ból való kilépésének bejelentése óta. Már akkor tudni lehetett, hogy lassú s bonyolut folyamat vár a brittekre a BREXIT-nek nevezett eljárás alatt.

Az Egyesült Királyság 1973. január 1-jén lett tagja az Európai Unió elődjének, az 1949-ben alakult Európai Közösségnek.

2020. február 1 nem a végleges elszakadás dátuma, arra majd 2021. január 1-én kerül sor. Most egy 11 hónapos átmeneti időszak következik, ami alatt megtárgyalják a kilépés pontos feltételeit az EU-val. Jövő év elejéig nagyjából minden marad a régiben. Az EU-s állampolgárok továbbra is szabadon vállalhatnak munkát. Az, hogy mi lesz pontosan 2021 után, ma még nem látható, hisz a törvényalkotás még zajlik.

Jó tudni a Nagy-Britanniába utazóknak

Az utazás terén 2020. decemberig végéig minden marad az eddigiek szerint. Nem kell vízum és  az utazáshoz elég a személyi igazolványt magunkkal vinnünk, lényeg, hogy az utazás utolsó napjáig érvényes legyen.

A jövőt pedig az átmeneti időszakban lefektetett szabályok határozzák meg. Az ország eddig sem volt tagja az automatikus belépést biztosító schengeni övezetnek, így a beléptetés terén nem várható változás. Szakértők azt valószínűsítik, hogy a szintén nem EU-tag Svájchoz hasonló rendelkezés lép majd életbe, és az uniós polgárok 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak az országban.

Azt sem tudni még, mi lesz az uniós alapelvekkel, amelyek az utazók jogait garantálják – pl. járatkésés esetén garantált kártalanítás, ha az EU-n belül illetve onnan kifelé vagy befelé vonattal vagy repülővel utaznak. Várhatóan a britek Norvégia és Izland példáját fogják követni, akik szintén nem uniós tagországok, de betartják az előírásokat.

A telefonálással kapcsolatban viszont már megérkeztek a jó hírek. A Magyar Telekom bejelentette, hogy BREXIT után is EU díjzónában marad az Egyesült Királyság. Ez azt jelenti, hogy sem a mobil, sem a vezetékes szolgáltatás díjai nem változnak. A brit mobilszolgáltatók is kinyilatkoztatták, hogy továbbra is roaming díj mentesen nyújtják a szolgáltatásokat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük