Mallorca, a Baleári-szigetek gyöngyszeme

Lankás vidékek, tekintélyt követelő hegycsúcsok, szerpentines hegyi utak, festői falvak, régi kolostorok,  romantikus kis öblök, kellemes strandok, takaros éttermek és sok-sok napsütés. Mindezek várják azokat, akik a Baleári-szigetek gyöngyszemére, a Spanyolországhoz tartozó Mallorca felfedezésére indulnak.

Mallorca, a Baleári-szigetek gyöngyszeme

Mallorca, a Baleári-szigetek gyöngyszeme

Palma de Mallorca (Formentor) – A természet – a növény – és a gasztronómia szerető szemével. – ajánlotta figyelmünkbe a fotóit Sóspataki Magdolna.

Mallorca Spanyolország legnagyobb szigete, a Baleár-szigetek tagja, a Földközi-tengerben. Területe 3684 km², partszakaszainak összesített hossza 554 km. Ezek egy része lassan mélyülő homokos part, míg másutt sziklás, meredek partszakaszok találhatóak. Az Ibériai-félszigettől keletre fekvő szigetcsoport többi tagjához (Ibiza, Formentera, és Menorca) hasonlóan közkedvelt turistacélpont. Neve a latin insula maior („nagyobb sziget”) szó egy későbbi változatából, a Maiorica szóból származik.

Mallorca, a Baleári-szigetek gyöngyszeme

A sziget fővárosa Palma de Mallorca, ami egyben a Baleár-szigetek spanyol autonóm tartomány székhelye is. A lakosok a katalán nyelv mallorcai nyelvjárását beszélik.

Az első emberek i. e. 5000 körül érkeztek Mallorcára. A sziget természetes barlangjaiban éltek, és vadászattal, gyűjtögetéssel tartották fenn magukat.

A rómaiak i. e. 123-ban foglalták el a Baleár-szigetcsoportot, s az általuk Balearis Majornak elnevezett Mallorcán számos várost alapítottak, köztük a mai fővárost, Palmát is. Fellendült a mezőgazdaság (szőlészet, olívatermesztés), templomok, utak épültek.

A mórok 903-ban Mallorcát is elfoglalták. Ezután újra fellendült az építészet, és a mezőgazdaság.

1229-ben I. (Hódító) Jakab aragóniai király győzedelmeskedett a mórok felett, így Mallorca keresztény fennhatóság alá került. A sziget kereskedelmi központ szerepe Amerika 1492-es felfedzése után folyamatosan csökkent. 

Mallorca, a Baleári-szigetek gyöngyszeme

Mallorca fejlődése az 1960-as években, a Son San Juan repülőtér megnyitása után indult meg látványosan. Az 1990-es évek második felében a szigetre látogató turisták száma már megközelítette az évi hétmilliót.

Nagyon köszönöm a fotókat Sóspataki Magdolnának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük