Hangolódjunk az adventre!

Vasárnap már elkezdődik a négy hetes adventi időszak. Ennek apropóján hoztam egy csöppet sem rövid adventi utazás válogatást közelről és távolról.

adventi utazás - Budapesti Advent 2018

Ez az adventi utazás témájú bejegyzés valójában egy összefoglaló az eddig ünnepvárás témában írt bejegyzéseimből. Ha valamelyik gondolatmenet felkelti az érdeklődésed, akkor egyszerűen kattints a képre vagy a linkre és már olvashatod is a teljes bejegyzést.

Mi is az az advent?

Advent a keresztény kultúrákban a karácsonyt (december 25.-ét) megelőző negyedik vasárnaptól négy héten át tart. Advent első vasárnapjának meghatározása sokaknak gondot okoz. Ne de ennek most vége. Olvass tovább és minden egyértelműen kiderül. 

A karácsony előtti négy hetes időszakra, azaz advent idejére több jeles nap is esik és ebből adódóan több babona, hiedelem és hagyomány társul hozzá. Az adventi szokások egy része termékenységvarázslás volt, ugyanakkor megjelentek a boszorkányok, a gonosz, a rossz szellemek elűzésére vonatkozó rituálék is. 

Adventi utazás és adventi vásárok

Az adventi utazások leggyakoribb célpontja egy adventi vásár. Az idei bizonytalan helyzetben napról napra változik a helyzet. Az biztos, hogy a Vörösmarty téren már meg is nyílt az ide vásár.

A koronavírus-járvány miatti kényszerű kihagyás után 2021-ben ismét kigyúlnak az karácsonyi fények és megrendezésre kerül az adventi vásár a Vörösmarty téren. A Budapest egyik legszebb terén november 19 és december 31 között nyitvatartó vásárt csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni. A megnyitón egy három méteres angyallal, december 6-án pedig még Joulupukkival, a lappföldi Mikulással is lehet találkozni.

karácsonyi vásár a budapesti Vörösmarty téren

Szintén lesz adventi vásár a budapesti Szen István Bazilika előtt, de még a XVIII. kerületi Bókay-kertben is.

A Bókay-kert Pestszentlőrinc árnyas fákkal teli szabadidőparkja, ahol minden adott a kellemes családi kikapcsolódásra. A 16 hektáros parkban játszótér, négyévszakos sípálya, teniszpályák, focipályák, futópálya, kalandpark, fedett és szabadtéri úszómedence várja a mozogni vágyókat. A szabadtéri színpadok programjai nyaranta több ezer embernek nyújtanak önfeledt szórakozást. Nemcsak sportolási céllal vagy rendezvények miatt érdemes felkeresni a parkot, minden évszakban kellemes sétát tehetünk a tavirózsás dísztavak, sétányok, és változatos növények között. 

2021-ben első alkalommal – reményeim szerint hagyományteremtő jelleggel – november 26-a és december 23-a között mindennap jégpálya várja majd a jeges sport szerelmeseit. Az adventi időszakban péntektől vasárnapig sztárfellépőkkel, változatos ételekkel és italokkal, kézműves árusokkal és ünnepi díszkivilágítással hangolódhatunk a karácsonyra.

Óbudán is felgyúlnak az ünnepi fények.

Budapest második legnagyobb kerülete, a 2000 éves múltú Óbuda a főváros egyik kedvelt turisztikai központja. A páratlan szépségű Fő tér és a környező utcák századeleji hangulata minden évszakban sétára csábít. Advent idején azonban a nyugalmas utcák megtelnek fénnyel és forralt bor illattal és teljes lesz a varázslat. Merülj el a pompában, nézd meg milyen ragyogóak az adventi fények Óbudán!

Hazai váraink közül évről évre a Diósgyőri vár karácsony előtti ünnepi díszítése a legszebb. Nagy Lajos király várának négy tornya szimbolizálja az adventi koszorú négy gyertyáját, amelyeket rendre lilába öltöztetnek.

Ausztria bezárt, így az biztosan kimarad az idén…

Bécs adventi vásárait gyűjtötte egy csokorba és rangsorolta egy bécsi újság. Ki más tudná autentikusabban sorrendbe tenni a Bécsben felkeresésre ajánlott ünnepi forgatagokat? Olvasónk fotóiból az árakról is tájékozódhatunk. Ezek a legjobbak Bécs adventi vásárai közül.

adventi utazás: Bécs kedvenc adventi vásárai

És ezek is:

Amikor bemutattam a Wolfgangsee bűbájos  turista célpontját St. Wolfgangot, említettem, hogy a város szélén, a parkolónál van egy karácsonyi bódé, ami egész évben üzemel és apró karácsonyi ajándék- és dísztárgyakat is beszerezhetünk. Lakatár Mari olvasónknak köszönhetően, most megnézhetjük, milyen is St. Wolfgang adventi vására.

adventi utazás: St. Wolfgang

Az osztrák Schloss Kornberg-kastély híres arról, hogy évente többször rendeznek színvonalas programokat. Novemberben és decemberben a Weihnachtsmarkt vásáron több mint 150 kézműves minősített munkái közül válogathatunk. Egresi János mutatja be ezt az adventi vásárt és a kastélyt.

Schloss Kornberg kastély

A rengeteg bizonytalanság azért a többi helytől is távol tart.

Nem jártam még olyan helyen, ami a karácsonyi időszakban ne lett volna szebb, mint egy szürke hétköznapon. A fények, a csillogás a legszebb várost is még varázslatosabbá teszi. Mondanom sem kell, hogy a bűbájos lengyel város, Krakkó advent idején még elbűvölőbb.  

adventi utazás: Krakkó advent

Zágrábi advent nyüzsgő és fényűző. A horvát főváros rengeteg magyar emlékkel büszkélkedhet. A régi magyar nevén Grécnek hívott városban Szent László király alapította a püspökséget 11. század végén, majd Ő építette a Káptalandombon a Szent István-székesegyházat. Déli szomszédunk adventi vásárát évek óta a legjobbak közé sorolják Európában.

zágrábi advent

Az advent Madeirán sok mindennek mondható, csak szokványosnak nem. Rövid ujjú ruhában sétálgatva válogatni a karácsonyi ajándékok között igazán különleges élmény.

Advent Madeirán

Egyre különlegesebb helyeken tartanak karácsonyi vásárokat. Meglepődve hallottam, hogy már föld alatti adventi vásár is létezik. Igen, így van. Advent a Postojnai barlangban. Ugye izgalmasan hangzik?

Advent a Postojnai barlangban

Ha a vásárok helyett az otthoni kreatívkodást választanád, arra is van pár ötletem.

Egyre jobban közelít az első adventi gyertya gyújtásának napja. Viszont arra még van idő, hogy saját magunk elkészítsük az adventi koszorút, vagy az adventi kalendáriumot. Adventi csináld magad ötleteket hoztam, hogy ezzel is segítsem az ünnepi előkészületeket.

Tartalmas készülődést és ünnepvárást kívánok!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Bogdán Zsóka szerint:

  Csodálatos volt mind. Szinte választani sem tudok, hogy melyiket látogassam meg.
  Gratulálok a magasztos bemutatáshoz!

  Köszönöm szépen.

  Zsóka

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Zsóka!

   Nagyon köszönöm kedves szavaid.
   Kívánom, hogy legyen lehetőséged mindet meglátogatni majd:
   Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük