Isola Bella, a nemcsak a nevében szép sziget

Isola Bella (Szép sziget), a Lago Maggiore-tóban fekvő bájos sziget az egyik legelbűvölőbb pontja Olaszországnak. Tíz, egymás fölé épült teraszból és a rengeteg szoborból és szökőkútból álló kertje az olasz kertművészet világszerte ismert és elismert példája.

Olaszország második legnagyobb tava, a Lago Maggiore-tó az ország északi részén található, Lombardia és Piemonte régiók határánál, az Alpokkal körülvéve, Svájc határának közelében. A tó körül zöld és virágzó kertekkel teli hangulatos kis városok és a festői falvak váltják egymást. A tavon három parányi szigetet – köztük Isola Bellát – találunk, melyek mindegyike páratlan élményt nyújt.

Isola Bella, a Lago Maggiore ékszerdoboza

Az Isola Bella (Szép sziget) palotája, a Borromeo Palota Olaszország egyik legszebb barokk épülete. A 17. századig itt is csak egy apró halászfalu volt. Aztán III. Carlo Borromeo ide álmodta meg azt a palotát, amelyet feleségének, a sziget névadójának, Isabellának szánt.

Itt épült fel a ma eredeti berendezéseivel megcsodálható monumentális barokk kastély, amelynek fő ékessége az ókor hét csodájának egyikeként számon tartott Szemirámisz függőkertje által ihletett park.

A palota kertje már önmagában is lenyűgöző. A lépcsőzetes kertben tíz teraszt építettek mintegy 32 méter magasságban. A csodálatos kert kapujában egy hatalmas kámforfa üdvözli a látogatókat. A kert csupa báj, tele szökőkutakkal, grottával, építészeti díszekkel és isteneket ábrázoló szobrokkal, egzotikus fákkal és bokrokkal.

A varázslatot tovább fokozza, hogy az egzotikus növények között a pávák, papagájok és fácánok szabadon mozognak a szobrok és szökőkutak közt. A fehér pávák mellett a látványt a citrom- és narancsfák, cédrusok, babérfák, magnóliák, parafa-tölgyek, szentjánoskenyérfák, kaméliák, leánderek zöldje és színpompás kavalkádja teszi felejthetetlenné.

Isola Bella

A palota belsejében is számtalan látnivalót találunk. Felbecsülhetetlen értékű műtárgyak, szőnyegek, bútorok, szobrok, festmények és muránói üvegcsillárok várják a látogatókat. Megtekinthetjük azt a hálószobát is, ahol Napóleon és Josephine 1797-ben vendégeskedett. A kupolás Bálteremben és a Zeneteremben barlangszerű részeket alakítottak ki, a falaikat és a mennyezeteket kagylókkal és kavicsokkal díszítették.

Isola Bella

A tulajdonos család egyik mai tagja, a fiatal Beatrice Borromeo, 2015-ben a kastélyban tartotta lakodalmát az egykori monacói hercegné, Grace Kelly unokájával.

Isola Bellára hajóval juthatunk el Stresából, Bavenoból és Pallanzából márciustól szeptemberig. Az év többi hónapjában a sziget nem látogatható.

Nagyon köszönöm a fotókat János és Zsuzsa Harkay‎nak, Kiriné Magdolnának és Tóthné Emmának!

Utólag még kaptunk még egy kiegészítést egy fotóval, amit nagy köszönettel teszek közzé.

Ferencné Éva Zsuzsanna Vajda: „Megnéztük San Carlo Borromeo milánói érsek óriás szobrát. Nevéhez fűződik az egyház megújítása, a szegények iránt tanúsított rendkívüli együttérzése. Már Milánó érseke volt, amikor 1576-ban hatalmas pestisjárvány tört ki, a város vezetői elmenekültek, ő maradt, élelemmel, ruhával látta el a rászorulókat, kórházakat létesített, gondoskodott a város lakónak testi-lelki ellátásáról.

Fogadalmat tett, hogy ha Isten véget vet a járványnak, elzarándokol a francia Chamberybe, elhozza a turini lepelt. Emanuele Filberto herceg meg szerette volna kímélni a viszontagságos úttól, s a leplet Torinóba vitette – azóta hívják torinói lepelnek.

A pestis megszűntével a milánói érsek helytállását csodálta a világ. Néhány nappal Rómában tett látogatása előtt a pápa utasítása: „Vége a felelőtlen és komolytalan szórakozásoknak, Borromeo Károly jön hozzánk.”

Isola Bella

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük