Laxenburg Kastély, Ausztria kincsesháza

A Bécstől csupán 15 km-re fekvő Laxenburgi Kastély, a Franzensburg Schloss 1799 és 1835 között épült a kastélytó közepén kialakított mesterséges szigetre. Az Ausztria kincsesházaként emlegetett kastély a Habsburg császári család nyári rezidenciájaként szolgált. Az osztrákok kedvelt kiránduló heyle, de külföldről is sokan érkeznek, éevente közel egy millió látogatója van.

Laxenburg Kastély

Laxenburg Kastély

A ma múzeumként működő és bejárható kastélyról Egressi János írt ismertetőt és a fotók is tőle származnak.

A Laxenburgi Kastély a Franzensburg Schloss, mely 1799 és 1835 között épült. II. Ferenc császár egy középkori lovagvár utánzatát építtette a kastélytó közepén kialakított mesterséges szigetre. Termeit múzeumként tekinthetjük meg, ezeket ma is Ausztria kincsesházaként emlegetik.

A szigetre gyalogosan egy hídon, vagy kompon keresztül (0,75 euró/utazás) lehet bejutni. A kastély a tóról (csónakból) mutatja a legszebb látványt.

A kastély múzeumot csak vezetéssel lehet megtekinteni, amely óránként indul, díja 6 Euró. Naponta egy alkalommal (jó időben) 16 órakor a toronyba és az épületek tetejére is történik vezetéses látogatási lehetőség, ennek díja a normál vezetési díjon felül további 5 Euró.

Laxenburg Kastély
A kastélyon belül, a tó partján hangulatos vendéglátó hely és nyilvános wc is igénybe vehető.
Első látogatásunk alkalmával megállapítottuk, hogy a teljes kastély park megismerésére több napos program, így valóban még kétszer kerestük fel a kastélyt és parkját, egyik alkalommal a bérelhető elektromos csónakkal jártuk be a tó vidéket, így a vízről tudtam jó képeket készíteni a kastélyról, amely egy szigeten áll.

Laxenburg Kastély

Laxenburg település Ausztriában, a Mödlingi járásban, Alsó-Ausztria tartományban található. A 280 hektárnyi területen három kastély is található, romantikus kastélyparkja kellemes sétákra csábít.

Régi kastély (Altes Schloss)

A Régi kastély (németül Altes Schloss) a nagyméretű kastélypark déli részén áll. Korábban egy vízivár állt itt, amelyet a 14. században építettek és amelyet VI. Károly (1685 – 1740) nyári rezidenciaként használt. A 18. század végéig többször is átépítették, első udvarán gótikus részleteket is láthatunk.

Kék udvar vagy Új kastély

A „Kék udvar” (németül Blaue Hof vagy „Új kastély” (németül Neues Schloss) Mária Terézia uralkodása idején épült barokk stílusban, Johann Lucas von Hildebrandt tervei alapján. A császárnő mellett fia, II. József is rendszeresen látogatta. I. Ferenc József császár és Erzsébet királyné, Sissi itt töltötték 1854-ben a mézesheteiket. Négy gyermekük közül kettő, Gizella (1856-1932) és Rudolf (1858-1889) a laxenburgi kastélyban születtek.

Udvari templom

A barokk stílusú udvari templom 1693 és 1726 között épült.

Franzensburg

II. Ferenc császár tavat építtetett szigetekkel, barlangokkal és hidakkal és megépíttette 1799 és 1835 között a középkori várat mintázó Franzensburg nevű kerti lakot. A kastélytól híd vezet a tornatérre, onnan a vízeséshez és egy további, oroszlánokkal díszített híd visszafelé.

A 24 bemutató terem közül a legszebb a stukkódíszes Habsburg-terem, melyet 33 Habsburg uralkodó szobra díszíti. Van egy magyar koronázási terem is, melynek díszes kazettás famennyezete Egerből származik.

A parkban több remek kikapcsolódási lehetőséget találunk, Igen kedvelt a csónakázás, a kisgyerekeket pedig több, jól felszerelt, szépen rendben tartott játszótér várja.

Nagyon köszönöm a fotókat Egressi Jánosnak!

További fotókat a linkre kattintva a Facebookon találsz:

https://www.facebook.com/groups/korutazaskedvelok/permalink/1634922216538336/

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük