Laxenburg-kastély és Franzensburg Schloss: császári pompa és romantikus hangulat Ausztria kincsesházában

A Bécstől csupán 15 km-re fekvő Laxenburg-kastély és csodálatos parkja Habsburg császári család nyári rezidenciájaként szolgált. Ma Európa egyik legszebb kastélyának tartják, a kastélypark a 18. és 19. századi kertépítészet mintapéldája. A 280 hektárnyi területen három kastély is található, romantikus kastélyparkja kellemes sétákra, csónakázásra csábít. Az osztrákok egyik kedvelt kiránduló helye, de külföldről is sokan érkeznek, évente közel egy millió látogatója van. Legismertebb látnivalója a Franzensburg Schloss, amit Mária Terézia unokája építtetett 1798 és 1801 között – majd 1835-ös halálig folyamatosan bővíttetett – a kastélytó közepén kialakított mesterséges szigetre. 

Laxenburg-kastély, Franzensburg

Laxenburg-kastély és a csodálatos park története

Laxenburg település Ausztriában, a Mödlingi járásban, Alsó-Ausztria tartományban található. A település történelmi jelentősége a 13. századig nyúlik vissza, és Laxenburg már 1388-ban III. Albert herceg idején községi rangra emelkedett. A schönbrunni kastély közelségének köszönhetően Laxenburg már ekkor a császári család kedvelt tavaszi és nyári rezidenciájává vált.

A kastéllyal együtt növekedett Laxenburg települése is. Az a tény, hogy császár és az udvartartás itt vendégeskedett Laxenburgba vonzotta a nemességet és a társaságot is. Az udvari élet fénypontját Mária Terézia idejében érte el.

 A kastélypark a 18. és 19. századi kertépítészet mintapéldája. Mária Terézia császárnő és unokája, Ferenc császár a park területét 280 hektárra bővíttette ki.

Sissi császárné itt töltötte mézesheteit Ferenc József császárral, és később is szívesen lovagolt ki a laxenburgi erdőkbe. A Laxenburg-kastélyban született Rudolf koronaherceg és lánytestvére, Gizella főhercegnő is.

Laxenburg-kastély fő látnivalói

A 280 hektárnyi területen több kastély is található, romantikus kastélyparkja kellemes sétákra csábít.

Régi kastély (Altes Schloss)

A Régi kastély (németül Altes Schloss) a nagyméretű kastélypark déli részén áll. Korábban egy vízivár állt itt, amelyet a 14. században építettek és amelyet VI. Károly (1685 – 1740) nyári rezidenciaként használt. A 18. század végéig többször is átépítették, első udvarán gótikus részleteket is láthatunk.

Az épület ma Európa legmodernebb filmarchívumának ad otthont. Itt található több mint 120 000 tekerccsel Ausztria legnagyobb filmgyűjteménye.

Kék udvar vagy Új kastély

A „Kék udvar” (németül Blaue Hof vagy „Új kastély” (németül Neues Schloss) Mária Terézia uralkodása idején épült barokk stílusban, Johann Lucas von Hildebrandt tervei alapján. A császárnő mellett fia, II. József is rendszeresen látogatta. I. Ferenc József császár és Erzsébet királyné, Sissi itt töltötték 1854-ben a mézesheteiket. Négy gyermekük közül kettő, Gizella (1856-1932) és Rudolf (1858-1889) a laxenburgi kastélyban születtek.

Szintén itt található kastélyszínház 1753-ban épült Nicoló Pacassi tervei alapján.

Udvari templom

A barokk stílusú udvari templom 1693 és 1726 között épült.

Franzensburg Schloss

A Franzensburg Schloss a kastélypark egyik legmeghatározóbb épülete. II. Ferenc császár – aki I. Ferenc néven magyar király is volt – tavat építtetett szigetekkel, barlangokkal és hidakkal a parkba és megépíttette 1798 és 1801 között a középkori lovagvárat mintázó Franzensburg nevű kerti lakot. A kastélyba birodalmának legszebb értékeit gyűjtötte össze, időnként lerombolva az eredeti épületeket, templomokat, kastélyokat. Ezért is tartják Ausztria kincses kamrájának.

A 24 bemutató terem közül a legszebb a stukkódíszes Habsburg-terem, melyet 33 Habsburg uralkodó szobra díszíti. Van egy magyar koronázási terem is, melynek díszes kazettás famennyezete Egerből származik.

A kastélytól híd vezet a tornatérre, onnan a vízeséshez és egy további, oroszlánokkal díszített híd visszafelé.

Laxenburgi kastélypark

A Laxenburgi Kastélypark igazi ékszerdoboz, tele csodálatos kertekkel, pavilonokkal, szobrokkal és tavakkal. A parkban sétálva gyönyörködhetünk a természet szépségében, felfedezhetjük a romantikus ligeteket, pihenhetünk a tavak partján, vagy akár csónakázhatunk is. A parkban számos látnivaló található, többek között a Császári Pavilon, a Herme Pavilon, a Dianatempel és a Halászház.

Laxenburg-kastély látogatása

A Laxenburg-kastélypark teljes egészében műemlékvédelem alatt áll, és Natura 2000 területté nyilvánították. Belépő díj ellenében egész évben látogatható. A termekben fotózni nem lehet.

A Franzensburg-kastély szigetére gyalogosan egy hídon, vagy egy kompon keresztül lehet bejutni, amelyért külön díjat kel fizetni. A kastély múzeumot csak vezetéssel lehet megtekinteni, természetesen a belépő díj megfizetése utám.

Plusz díj ellenében naponta egy alkalommal, 16 órakor a toronyba és az épületek tetejére is indul vezetéses látogatás.

A kastélyon belül, a tó partján hangulatos vendéglátó hely és nyilvános wc is igénybe vehető.

A parkban több remek kikapcsolódási lehetőséget találunk. A teljes kastély park megismerése több napos program. Igen kedvelt a csónakázás, a kisgyerekeket pedig több, jól felszerelt, szépen rendben tartott játszótér várja.

Az új kastély és a Blauer Hof mellett szórakoztató célú épületek sokasága, misztikus barlangok, templomok, illetve egy, a középkort idéző tornatér várja a látogatókat.

A kastély parknak több bejárata is van, melyek közelében összesen 1000 ingyenes parkolóhelyet találunk.

A parkba kisvonattal is bejuthatunk, amiért szintén külön kell fizetni.

Nyitvatartási és egyéb információkat a hivatalos oldalon találsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük