Pula látnivalói – ókori emlékek nyomában

Pula nagy múltú, hangulatos város Horvátország északi részén, az Isztriai-félszigeten. Főbb látnivalói a szép óvárosban összpontosulnak, ahol ókori emlékekben gyönyörködhetünk. Gyönyörű strandjaival családi nyaralások célpontja is lehet. 

Pula látnivalói - amfiteátrum

Pula látnivalói

Pula (egykori olasz nevén: Póla) az Isztriai félsziget legnagyobb városa és az egyik legnépszerűbb úticélja. Az ókorban a Római Birodalom gyarmatvidéke volt. Szinte az egész történelmi óváros ebben az időszakban épült fel, ezek most Pula látnivalói.

Pulát Kr.e. 177-ben elfoglalta a Római Birodalom, Julius Cézár uralkodása alatt élte fénykorát. Egymás után épültek a szebbnél, szebb paloták, díszes épületek, melyek szinte eredeti állapotukban megmaradtak

Amfiteátrum

A városban két római színház volt, amelyek meg is maradtak. A kis római színház 50 méter sugarú félkör a második századból származik.

A nagy amfiteátrum, az ókori színház Augustus császár uralkodása alatt, i.e 27-től, i.u 14-ig épült, a  római arénával egyidőben. Eliptikus alaprajzú, hosszabbik szélessége 130, míg a rövidebb 100 méter, legmagasabb falmagassága 33 méter, amivel a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott. Az építkezést a Római Birodalom központi költségvetése finanszírozta.

Részben domboldalra épült, ezért a szárazföld felőli oldala kétszintes, a tenger felőli viszont három. A szintén ellipszis alakú küzdőtér 68×42 méteres. A római korban még közvetlenül a part mellett állt, a viadalok során megölt emberek és állatok a tenger vizébe kerültek. Napjainkban koncertek, operaelőadások, fesztiválok, sportrendezvények színhelye.

Pula látnivalói

Kettős kapu (Porta Gemina)

A 2. századból származó kettős kapu (Porta Gemina) az egyik kapu, amely megmaradt a városi fal 19. századi lerombolása után. A kaputól nem messze a régi városi fal egy maradványa áll.

Herkules-kapu

Herkules-kapu a legrégibb római emlék a városban a Kr. e. 1. századból. A zárókő Hercules fejét ábrázolja, aki az ókori Pula védőistene volt.

Szépséges Szűz Mária-kápolna

A Szépséges Szűz Mária-kápolnát a 6. században emelték, egy benedek-rendi apátság része volt. A háromhajós bazilikának két kápolnája volt, ezekből a déli maradt meg a mai napig. Amikor 1605-ban a velenceiek elfoglalták a várost, sok műemléket elvittek Velencébe a Szent Márk-dómba.

Szent Ferenc-templom és kolostor

Szent Ferenc-templom és kolostor a 13. században épült, majd 1314-ben átépítették román stílusban. A kolostor a 14. században épült, a faoltárkép a 15. században készült.

Szűz Mária-székesegyház

A Szűz Mária-székesegyház a 6. században épült. ezen a helyen imádkoztak a római korban az ókeresztények. A 10. században kibővítették, a 15. században felújították. Mai formáját a 16. században nyerte el, amikor reneszánsz homlokzatot kapott. Az oltár területén 5. és 6. századból származó mozaikok láthatók. Az ablakokat 1242-ben gótikus stílusban építették át. A templom előtt álló harangtorony 1671 és 1707 között az amfiteátrum köveiből épült.

Szent Miklós szerb ortodox templom

Szent Miklós szerb ortodox templom a 6. században épült a ravennai épületek stílusában, de a 10. században kibővítették. A 15. és 16. században készült ikonokat láthatunk benne.

Szent Antal-templom és kolostor

Szent Antal-templom és kolostor az egyik legszakrálisabb emléke a városnak. A harangtornya 45 méter magas.

Segius diadalív

Az egykori római óváros keleti végén áll a Segius diadalív, más néven Aranykapu, volt keleti főbejárat. Nyaranta igazi római piacot szoktakitt kialakítani.

Erőd

Az Erőd – a csillag alakú, négy bástyás, tömör erődítmény – Pula legmagasabb dombtetőjére épült. Pula a Római Birodalom idején is fontos kikötő város volt, akkor egy őrtorony állt itt. A Török Birodalom támadásainak kivédésére 1630-ban épült a ma is látható erőd. Leginkább a panoráma miatt érdemes felmászni ide.

Fórum

A római Forum az 1. században épült, ez volt a római időkben a központi gyülekezőhely. Itt találkoztak a római polgárok, beszélték meg a napi politikai eseményeket és itt történtek a hivatalos rendelkezések is. A fórum köré Minervának, Junónak és Jupiternek építettek egy-egy templomot.

Múzeumok

Pulában két múzeum található: az Isztriai Archeológiai Múzeum és az Isztria Történeleme Múzeum.

Az Isztriai Archeológiai Múzeum gyűjteményét Auguste Marmont marsall alapította 1802-ben, amikor számos kőemléket emeltek ki az Augustus-templomból. A mai múzeumot 1949-ben nyitották meg. A gyűjteményben ókori és középkori pólai illetve környékbeli tárgyak találhatóak.

Miért éppen Pula? – Pula látnivalói videó

Nagyon köszönöm a fotókat a Ménis Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × öt =