Látnivalók a Cinque Terre környékén

Az olaszországi Liguria keleti része tele van eldugott gyöngyszemekkel, felfedzésre váró bájos falvakkal, elbűvölő tengeröblökkel. Cinque Terre környékét nem lehet egy nap alatt kipipálni, vétek lenne elsuhanni a rengeteg látnivaló és élmény mellett. Pálinkás Tamara, Cinque Terre szakértő mesél arról, mivel érdemes megtölteni egy 4-5 napos utazást, ha az olasz Riviéra keleti részén nyaralunk.

Látnivalók a Cinque Terre környékén

Látnivalók a Cinque Terre környékén

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy Toszkánából, vagy egy olasz körút során egyetlen nap alatt rohannak végig az öt falun. Pedig a Cinque Terre sokkal többet érdemel. Ha szeretnénk igazán megismerni a falvakat, bejárni a zegzugos utcákat, felfedezni a legszebb kilátópontokat, túrázni, hajózni, úszni egyet, megkóstolni a helyi borokat, akkor legalább 4-5 napra lesz szükségünk, és akkor még ki sem mozdultunk a Cinque Terre területéről. Pedig Liguria keleti része tele van eldugott gyöngyszemekkel, amelyekről az utazó soha nem is hallott, így aztán fogalma sincs, milyen csodák mellett suhan el vonattal vagy autóval. Az alábbi összeállításban azokat a helyeket mutatom be, melyeket mindenképpen érdemes felkeresni, ha az olasz Riviéra keleti részén nyaralunk.

Portovenere

Ha jegyet váltunk az öt falu között közlekedő kompokra, mindenképpen menjünk el Portovenerébe is. A San Pietro templom a szikla tetején már akkor le fog minket nyűgözni, amikor megérkezünk a hajóval. Érdemes sétálni egyet a színes utcákon és felmászni a várhoz is, a szuper kilátás miatt. Portovenere is az UNESCO Világörökség része, a Cinque Terre Nemzeti Parkkal együtt. Ha éppen a környéken nyaralunk augusztus 17-én, feltétlenül látogassunk el a helyi fesztiválra, mert az egész várost mécsesekkel világítják ki, ami egészen elképesztő látványt nyújt.

Látnivalók a Cinque Terre környékén

Tellaro

A La Spezia-i öböl másik oldalán, Portovenerével szemben található Tellaro, amit Olaszország legszebb falvai között tartanak nyilván, nem véletlenül. A falu akár a 6. Cinque Terre falu is lehetne, annyira hasonló jellegű. Vidám, színes házak és csónakok, a szikla tetejére épült rózsaszín templom, hangulatos terek és kávézók, és jóval kevesebb turista. Tellaro az egyik személyes kedvencem.

Lerici

Tellarótól nem messze található Lerici városa, ami hangulatos kikötőjével és a felette emelkedő várral hívogat egy sétára. Tellaróval remekül összekapcsolható program. A kettő között akár sétálhatunk is, útközben pedig érdemes lenézni az eldugott öblökre. A két település között található Fiascherino strandja, ahol a sportosabbak tengeri kajakot is bérelhetnek. Óriási élmény itt evezni, a partszakasz tele van izgalmas sziklákkal, barlangokkal és apró strandokkal.

Tramonti

A Riomaggiore és Portovenere közötti partvidék neve Tramonti, ami egy kevésbé ismert terület. Itt is találunk néhány apró falut. A házak régen mezőgazdasági épületek voltak, vagy halászati eszközöket tároltak bennük. Csak azoknak ajánlom, akik szeretnek gyalogolni, mert ezek a házak csak hosszas sétával közelíthetők meg. A legizgalmasabb rész a Monesteroli lépcső, ahol úgy érezhetjük, a lépcsőn egyenesen a tengerbe sétálunk bele. Szuper élmény, de tériszonyosoknak nem ajánlom.

Camogli

Másik kedvencem Camogli városa, ami szintén kevésbé ismert a külföldi turisták körében. Sétáljunk és kávézzunk egyet a tengerparti sétányon a magas, színes házak tövében, együnk frissen sütött tengeri herkentyűket a kikötőben, nézzük meg, ahogy a nap lebukik a Basilica di Santa Maria Assunta mögött. Kellemes, nyugalmas város, ahol leginkább a helyiekkel találkozhatunk.

San Fruttuoso

Egy eldugott kis öböl a Portofinói-félszigeten, ahová csak gyalog, a hegyen át, vagy hajóval juthatunk el. Mindössze egy szép strandot, néhány hangulatos éttermet és egy X. századi bencés apátságot találunk itt. Valamint egy Krisztus szobrot a víz alatt, ami népszerű a búvárkodni vágyó turisták körében.

Portofino

Végül szeretném Portofinót is megemlíteni, ami ismert és sokak által látogatott, mégsem lehet kihagyni egy liguriai kirándulásból. A kis öböl a híres színes házsorral, a luxus villák és jachtok gyakran szerepelnek az utazási magazinok címlapjain, az egykori szegény halászfalu pedig évtizedek óta a sztárok kedvelt találkozóhelye. Híres politikusoknak, színészeknek és divattervezőknek van errefelé nem keveset érő háza vagy hajója. Szerencsére mi is ugyanazt a csodás látványt, türkizkék tengert és buja természetet élvezhetjük Portofinóban és az egész Portofinói-félszigeten.

Látnivalók a Cinque Terre környékén

További érdekességek és sok-sok fotó a fenti látnivalókról:
https://cinqueterre.hu/
Mindez angol nyelven:
https://cinqueterre-travel.com/
Friss hírek és aktualitások Liguriából:
https://www.facebook.com/CinqueTerre.hu

Nagyon köszönöm a szuper ismertetőt Pálinkás Tamarának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük