Dürnstein látnivalói – Wachau bájos városa

Az Alsó-Ausztria Dürnstein elbűvölő fekvésével, gyönyörű, kék-fehér barokk templomtornyával, sziklaszirten álló romantikus várromával a Wachau jelképe. Dürnstein UNESCO világörökségi védelmet élvező látnivalói megérnek egy látogatást.

Dürnstein

Kiss P Dóra ajánlotta figyelmünkbe az osztrák Dunakanyar ékkövét.

„Dürnstein az Alsó-Ausztria szövetségi tartomány Krems járásának városa a Duna bal partján. A kék barokk temploma Wachau egyik jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét élvezi. A község Bécstől 83 km-re nyugatra fekszik. Kikötője a Wachauba induló hajós kirándulások kiinduló pontja.”

Ausztria egyik legfestőibb helyszíne Wachau, a 30 kilométer hosszú völgyszoros a Duna mentén, Melk és Krems an der Donau városok között. Az Alsó-Ausztriában található Wachau vagy wachaui kultúrtáj 2000 óta UNESCO világörökségi védelem alatt áll.

Dürnstein Bécstől 83 km-re, Krems an der Donautől 10 km-re fekszik a B3-as főút mentén, de a Wachau vasútvonalról vonattal is elérhejük.

Dürnstein

Dürnstein történelme

A kis község a történelemben többször játszott fontos szerepet, amikor itt raboskodott Oroszlánszívű Richárd, majd a napóleoni háborúk alatt.

Első írásos említése Loiben településként volt. II. Lajos keleti frank király 860. november 20-án a Duna völgyi területeket eladományozta  a Salzburgi érsekségnek. A 12. századtól kiépült a vár. 1192-ben említik mai Dürnstein nevet először.

1192 decemberétől 1193 márciusáig a várban volt bebörtönözve I. Richárd angol király, közismertebb nevén Oroszlánszívű Richárd.

Dürnstein

1477 és 1485 között Mátyás király foglalta el a várost. 1551-ben hatalmas tűzvész pusztított. I. Lipót magyar királyt itt érte a hír, hogy 1683. szeptember 13-án Bécs felszabadult a török ostrom alól.

1805. november 11-én a Napóleoni háborúk részeként itt zajlott a dürnsteini csata. Az 1900-as évek eleje fontos fejlődéseket hozott. 1902-ben gőzhajó állomás nyílt, 1906-ban modern vízvezeték épül, 1909-ben pedig elkezdődik a Wachau vasútvonal építése.

1994-ben elnyerte az Európa Diplomát, amit a kiemelt európai jelentőségű biológiai, geológiai és/vagy tájképi értékeket hordozó védett területek kaphatnak. 2000-ben, a város Wachauval egyetemben, az UNESCO Világörökség része lett.

Dürnstein látnivalói

Dürnstein vára, ami ma már csak romokban látható, a város fölé magasodó sziklára épült 1130 körül. A Kuenringerek által emelt vár 1645 óta romos. Látogatása ingyenes és saját felelősségre történik.

Legnépszerűbb látványossága és jelképe Ausztria egyik legszebb barokk apátsági épületegyüttese, a kék-fehér színben pompázó Ágoston-rendi kolostor (Augustiners-Choherrensteinstift). Sokan keresik fel stukkókkal gazdagon díszített barokk épületet. Dürnsteini Apátságot, 1410-től lakják.

Dürnstein

A 15. században gótikus kolostorrésszel bővítették, majd 300 évvel később barokkosították. A Mária mennybemenetele plébániatemplom is része a kolostor épületegyüttesének. Egységesnek ható berendezése arany, barna és fehér színek elegye. A falak hófehérségét a szentélyben a márvány természetes színeivel ellensúlyozták. Nepomuki Szent János szobra különösen szép.

Nagyon köszönjük a fotókat Kiss P Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük